Άποψη

Ν. Μωραΐτης: Το ΚΚΕ στέκεται όπως πάντα στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς

 po-moraitisnikos

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εξέφρασε από τη Βουλή ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του Κόμματος, ενώ κατήγγειλε την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο μπλόκο Νίκαιας και στο μπλόκο Μαραθιάς.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στη Βουλή στη συζήτηση Επερώτησης για το θέμα της φέτας.

«Ξεκινώντας, θέλουμε να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, δίνοντας ακόμα μια σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ελληνικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων.

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι μάχονται για την επιβίωσή τους, αντιστέκονται στη φορολογική επιδρομή που εξαπέλυσε εναντίον τους η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η οποία τους οδηγεί γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Παλεύουν να κρατήσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, το βιος τους που επιχειρούν να αρπάξουν η εφορία και η τράπεζα. Αντιδρούν στην επίθεση χαρατσώματος που αποδεκατίζει το πενιχρό εισόδημά τους. Αγωνίζονται για να μπορούν να καλλιεργούν τη γη τους και να εκτρέφουν τα ζώα τους, εξασφαλίζοντας εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή.

Το ΚΚΕ στέκεται και τώρα, όπως και πάντα, στο πλευρό της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς. Στηρίζει τα δίκαια ζωτικά αιτήματα του αγώνα της. Η κοινή πάλη, η συμμαχία με την εργατική τάξη θα δώσει δύναμη και προοπτική σʼ αυτόν τον αγώνα. Καλούμε τους αγρότες να σκεφτούν τις θέσεις και τη στάση των άλλων κομμάτων και να βγάλουν συμπεράσματα.

Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ φορτώνει καθημερινά και νέα βάρη στις πλάτες της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, για να τους ξεπαστρέψει μια ώρα αρχύτερα. Στον ίδιο ντορό στήριξης της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς κινούνται και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα λόγια εμφανίζεται ότι τάχα ενδιαφέρεται για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα και συμπάσχει με τα βάσανα των φτωχών αγροτών, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται στη μεριά των εκμεταλλευτών, των αντιπάλων τους. Λέει ότι στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά επί της ουσίας επιχειρεί να τις αποπροσανατολίσει, να τις υπονομεύσει. Και το είδαμε κι εδώ σήμερα, κύριοι όλων των κομμάτων, που δεν βρήκατε μια κουβέντα να πείτε για την αγωνιζόμενη αγροτιά.

Επίσης, θέλουμε να καταγγείλουμε, κύριε υπουργέ, την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών, την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο μπλόκο της Νίκαιας, στο μπλόκο Μαραθιάς στην Ηλεία. Και ζητάμε τώρα άμεσα να αφεθούν ελεύθεροι ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Δεν πρόκειται, κύριοι, να κάμψετε το αγωνιστικό φρόνημα της αγωνιζόμενης φτωχής αγροτιάς, γιατί ο αγώνας της είναι για το δίκιο, είναι αγώνας επιβίωσης, δεν τους σταματούν και δεν τους σταμάτησαν τα “αγροτοδικεία” που στήσατε σε όλη τη χώρα.

Όλα αυτά που ανέφερα δεν είναι άσχετα με το θέμα της φέτας, του ελληνικού τυριού, που τα χαρακτηριστικά του το κάνουν περιζήτητο και γιʼ αυτό οι επιχειρηματικοί όμιλοι το βάζουν στο στόχαστρο, αφού εγγυάται κερδοφορία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν θα αναφέρω τι σημαίνει η φέτα και τι ξεχωριστό έχει. Το έχουν κάνει οι προηγούμενοι ομιλητές.

Δεν μπορώ όμως να αποφύγω τον πειρασμό να πω ότι η Επερώτηση των βουλευτών περιγράφει ακριβώς τη ζούγκλα του καπιταλιστικού συστήματος, την κυριαρχία των επιχειρηματικών συμφερόντων και τη στήριξη που έχουν από τις κυβερνήσεις και την κοροϊδία της σημερινής συγκυβέρνησης, για να υποστηρίξουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν μονάδες -Έλληνες- και στον Καναδά και στα Βαλκάνια, υπονομεύοντας έναν ολόκληρο κλάδο, αυτόν την κτηνοτροφίας, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα, για να αναπτύξει και να καλύψει τις σύγχρονες διατροφικές λαϊκές ανάγκες με υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, όπως είναι τα ζωοκομικά. Μπρος στο κέρδος του καπιταλιστή, καταστρέφετε παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποφύγουμε να μην αναδείξουμε τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα, ότι δήθεν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρχουν λύσεις. Όχι. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι και η Κοινή Εμπορική Πολιτική, που κάθε χώρα την παραδίδει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η λυκοσυμμαχία, υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Λύση και ανάπτυξη που συμφέρει το λαό και τη χώρα είναι η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σχεδιασμός φιλολαϊκής οικονομίας, με εργατική, με λαϊκή εξουσία. Έτσι θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες και θα διασφαλίζεται η λαϊκή ευημερία.

Μήπως η έκθεση του ΟΟΣΑ, αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που τον έπιασε ο πόνος για τις στρεβλώσεις που δήθεν κρατούν την ελληνική αγορά ακριβή -και αναφέρεται σε νομοθετικούς περιορισμούς που κρατάνε ψηλά τις τιμές- δεν είναι παρά μόνο το άλλοθι, για να πάρει μια σειρά μέτρα η συγκυβέρνηση, μέτρα αγριότητας και φτώχειας για το λαό, ώστε να διασφαλίσει νέα προνόμια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο που αφορά το γάλα, το ψωμί, το λάδι και τα φάρμακα;

Θα ήθελα, κλείνοντας, να πω ότι τα βάσανα των φτωχών αγροτών δεν έχουν τέλος. Αναφέρομαι στο μεγάλο σκάνδαλο, που δεν είπε κανείς σας κουβέντα, για το ΟΣΔΕ, για τη φωτογραφική διάταξη, ώστε ένας συγκεκριμένος να πάρει τα δικαιώματα και την αμοιβή των δηλώσεων και τον έλεγχο του ΟΣΔΕ, επιβαρύνοντας τους αγρότες, διαλύοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή, με ένα σμπάρο να έχουμε δυο τρυγόνια. Απολύετε μαζικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκατοντάδες εργαζόμενους, όπως απαιτεί η τρόικα, και η συγκυβέρνηση ταυτόχρονα χαρατσώνει τους αγρότες.

Θα ήθελα καταλήγοντας, κύριε υπουργέ, να αναφέρω ότι αυτή η πολιτική σας ανοίγει την όρεξη σε κάποια αρπακτικά -και αναφέρομαι στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στις Ενώσεις- που απαιτούν σήμερα από τους αγρότες να υπογράψουν δηλώσεις για εξουσιοδοτήσεις έτσι ώστε να μπορούν να μπαίνουν στους λογαριασμούς και να αρπάζουν ποσά ακόμη και μετά το θάνατό τους.

Βέβαια, αυτό το καταγγείλαμε και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το καταγγέλλουμε και σε εσάς. Παρότι η κυβέρνηση λέει ότι αυτό είναι παράνομο, δεν κάνετε απολύτως τίποτα. Απεναντίας, σιγοντάρετε αυτά τα αρπακτικά που συνεχίζουν να ξετινάζουν τους λογαριασμούς των αγροτών χωρίς να επεμβαίνει και ο εισαγγελέας.

Καταθέτουμε στα πρακτικά αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις που ζητούν να υπογράψουν οι αγρότες και ζητάμε να πάρει θέση η κυβέρνηση τώρα, να δοθούν και στον κύριο υπουργό για να απαντήσει στη δευτερολογία του.

Από τη μεριά μας καλούμε τους φτωχομεσαίους αγρότες να μην υπογράψουν αυτήν την απαράδεκτη δήλωση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button