Ν. Φαρμάκης-«Δυτικά Επιχειρείν»: «Ότι είπαμε και ότι λέμε, το κάνουμε» (φωτο-video)
«Εργαζόμαστε για μία Αιτωλοακαρνανία που τιμάει το παρελθόν και τον πολιτισμό της, αλλά διαθέτει και όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει πάλι, σε όλα τα επίπεδα»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μίλησε με αυτοπεποίθηση στο Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν 2022», τόσο για το χαμένο έδαφος που όπως είπε καλύφθηκε, όσο και για το έργο που έχει γίνει ή βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια.
Εξέφρασε τη χαρά του που πλέον με την άρση των περιορισμών υπάρχει πιο ανεμπόδιστη επικοινωνία και συνομιλίες δια ζώσης, ώστε να συνδιαμορφωθεί το αναπτυξιακό πλαίσιο της επόμενης ημέρας, που ήταν και το ζητούμενο του συνεδρίου.
«Με το χέρι στην καρδιά λοιπόν, αισθάνομαι ότι μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια, ακριβώς γιατί ό,τι είπαμε και ό,τι λέμε, το κάνουμε. Γιατί εμείς δεν μένουμε στα λόγια, αλλά προχωράμε σε πράξεις, όπως καθημερινά διαπιστώνετε στα αλλεπάλληλα εργοτάξια που συναντάμε στην Αιτωλοακαρνανία.
Στο χρονικό διάστημα που πέρασε από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν αναλάβαμε καθήκοντα, καλύψαμε πολύ έδαφος. Δώσαμε λύσεις σε προβλήματα που για πολλά χρόνια ταλάνιζαν αυτόν τον τόπο, ξεμπλοκάραμε έργα, προσφέραμε νέα πνοή και ενισχύσαμε σημαντικές δράσεις.
Και επιπλέον, αρχίσαμε να ξεδιπλώνουμε ένα πρόγραμμα έργων νέας γενιάς και να θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης το δικό μας όραμα για το μέλλον. Ο δρόμος μας πλέον είναι πιο ευθύς από ό,τι πριν δυόμισι χρόνια και οδηγεί στην Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα του 2030».
Ο κ. Φαρμάκης, έκανε λόγο για μία νέα Δυτική Ελλάδα με διακριτή ταυτότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο, με ισχυρή παραγωγική δύναμη, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια.
«Και αυτό που λέω δεν είναι… οράματα που μένουν οράματα και στο τέλος καταντούν εφιάλτες», σημείωσε με νόημα για να συνεχίσει ως εξής:
«Είναι ένα συγκεκριμένο και απτό σχέδιο που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. Υλοποιείται στα δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα, που βελτιώνουν τις οδικές προσβάσεις, που αναδεικνύουν εμβληματικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, που κάνουν όλο και πιο όμορφες τις πόλεις και τα χωριά μας.
Σημειώνω ότι από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αιτωλοακαρνανίας εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται έργα & μελέτες που ξεπερνούν τα 167 εκατ. ευρώ».
Πρόγραμμα ΒΑΑ
Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Αγρινίου υλοποιούνται πλέον σχεδόν στο σύνολό τους. Τα έργα που περιλαμβάνονται στη ΒΑΑ Αγρινίου υλοποιούνται ήδη. Υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους, προσθέσαμε νέα έργα. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, επιδιώκεται να γίνει μία πραγματικά πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη πόλη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΒΑΑ Αγρινίου έχει διαμορφωθεί πλέον στα 133.434.000 ευρώ και έχει διασφαλιστεί ότι η υλοποίηση της θα συνεχιστεί και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.
ΟΧΕ Μεσολογγίου – Αιτωλικού
Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού που επικεντρώνεται στην καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Η ΟΧΕ, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 20 εκατ ευρώ έχει ήδη 7 εντάξεις στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, ενώ σε στάδιο αξιολόγησης βρίσκεται και το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας και ανάπλαση της αρτηρίας των οδών Παπαδιαμαντοπούλου της Ναυπάκτου» με προϋπολογισμό 9,8 εκ. ευρώ.
Τριχωνίδα
«Στα χέρια μας έχουμε τη μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας, βάσει της οποίας θα δρομολογήσουμε έργα και δράσεις που επιτέλους θα αναδείξουν και θα αναβαθμίσουν όλες τις παραλίμνιες περιοχές», είπε ακόμη ο κ. Φαρμάκης, για να συνεχίσει με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού πλεονάσματος της Αιτωλοακαρνανίας.
Συνολικά, πάνω από 23,5 εκ. ευρώ όπως είπε, διατίθενται για την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων στη Στράτο, τις Οινιάδες και την Πλευρώνα, αλλά και για την μετατροπή των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου σε μουσείο και το «Ξενοκράτειο» στο Μεσολόγγι.
Πρωτογενής Τομέας
Η Αιτωλοακαρνανία όμως, δεν είναι μόνο ιστορία και πολιτισμός, ούτε μόνο πόλεις και χωριά που δικαιούνται να αναπτυχθούν με ανθρώπινο πρόσωπο και σύγχρονο τρόπο, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, για να αναφερθεί στην ισχυρή πρωτογενή παραγωγή:
«Και βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας για ένα άλλο εμβληματικό έργο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στο κτήμα Polder, στο Μεσολόγγι.
Δημιουργούμε το μεγαλύτερο συνεργατικό πάρκο στην Ευρώπη και το δημιουργούμε εδώ, στην Αιτωλοακαρνανία!
Για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να ξεφύγουν από το ενεργειακό κόστος που τους πνίγει και τους αυτοδιοικητικούς φορείς να εξοικονομήσουν πολύτιμους πόρους.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό να θέσω και μία ακόμα παράμετρο του συγκεκριμένου έργου: Η Αιτωλοακαρνανία γίνεται πρότυπο πράσινης μετάβασης σε όλη την Ευρώπη!
Και αυτό δεν θα έχει μόνο άμεση οικονομική αντανάκλαση, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και την εξωστρέφεια, αναδεικνύοντας παράλληλα το πλούσιο δυναμικό της περιοχής.
Επανέρχομαι όμως στον πρωτογενή τομέα.
Και πέρα από το εμβληματικό έργο που ανέφερα, νομίζω ότι πρέπει να αναφερθώ και στα 152 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η Δυτική Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες πανελλαδικά, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις να αυξήσουμε τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην εφαρμογή του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά τους Νέους Γεωργούς (πρόσκληση του 2021), όπου πετύχαμε να αυξήσουμε τη δημόσια δαπάνη κατά 19 εκατομμύρια ευρώ φτάνοντας συνολικά τα 63,1 εκ. ευρώ».
Για την μεταποίηση, Νεκτάριος Φαρμάκης, είπε:
«Η Αιτωλοακαρνανία έχει ανάγκη και από έναν ισχυρό δευτερογενή τομέα.
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο τόπος μπορεί να αποκτήσει μία σύγχρονη και ακμάζουσα επιχειρηματικότητα.
Γι’ αυτό και διεκδικήσαμε, ώστε ένα σημαντικό μέρος του νέου ΕΣΠΑ να αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και γι’ αυτό ολοκληρώσαμε δύο σημαντικά σχέδια που δείχνουν απευθείας το κοντινό μέλλον στο οποίο στοχεύουμε.
Είναι το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας με ανάλυση όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, φυσικά και της Αιτωλοακαρνανίας, με όλους τους κλάδους προτεραιότητας και τις κρίσιμες επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Και είναι επίσης, η μελέτη για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, κάτι που είχε επισημανθεί πολλά χρόνια ως έλλειψη και την οποία σπεύσαμε να καλύψουμε προκειμένου η Αιτωλοακαρνανία να είναι σε θέση να αποκτήσει σύγχρονους και οργανωμένους υποδοχείς επιχειρηματικότητας
Αυτά τα δύο σημαντικά «εργαλεία» σε συνδυασμό, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία νέα και σύγχρονη «βιομηχανική άνοιξη» στην Αιτωλοακαρνανία.
Τέλος, οι επιχειρηματίες της Αιτωλοακαρνανίας γνωρίζουν ήδη τον Μηχανισμό Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, μία νέα πρωτοβουλία από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, προκειμένου οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή παράρτημα στην περιοχή μας να αντλούν υποστήριξη και πληροφορίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δική τους εξωστρέφεια. Στόχος μας, για να το πω απλά, είναι οι παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας να αποκτήσουν και εξαγωγικό χαρακτήρα».
Φυσικό περιβάλλον
Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης αναφερθηκε σε κατι που όπως είπε χαρακτηρίζει την Αιτωλοακαρνανία και είναι το πλούσιο και σπάνιο φυσικό περιβάλλον:
«Συνολικά η δράση μας συνοδεύεται πάντοτε από ένα ξεκάθαρο περιβαλλοντικό πρόσημο.
Και αυτό είναι πρέπει να είναι σαφές για όλα όσα ανέφερα μέχρι τώρα, είτε αφορά την ανάδειξη της Τριχωνίδας, είτε το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, είτε τα επιχειρηματικά πάρκα, είτε οτιδήποτε άλλο.
Γιατί, για να το πω πολύ απλά, σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη δεν υπάρχει χωρίς προστασία του περιβάλλοντος!
Δεν θυσιάζουμε τίποτα λοιπόν από το περιβάλλον για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μίας σύγχρονης ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται, άλλωστε. Η στρεβλή παλαιά νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία, ανάπτυξη και περιβάλλον δεν πήγαιναν μαζί, έχει αλλάξει.
Ανάπτυξη και περιβάλλον, πάνε πλέον χέρι – χέρι!
Και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα επίπεδα.
Ακόμα και στο επίπεδο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, των σχολείων και των αθλητικών χώρων.
Έχουμε κινητοποιήσει πόρους άνω των 5 εκ. ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης στην Αιτωλοακαρνανία για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και για να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση στη διαμόρφωση κτιρίων με κοινωνικό και πράσινο πρόσημο».
Κλείνοντας ο κ. Φαρμάκης, τόνισε πως η Δυτική Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει μορφή, αλλάζει επίπεδο.
«Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής»
«Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής, αλλά μία περιοχή που αναδεικνύει τη δυναμική της και βάζει πλώρη για να ξαναγίνει ο πλούσιος και δυναμικός τόπος που ήταν κάποτε», είπε στο τέλος της παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:.
«Όχι με τον τρόπο που ήταν κάποτε, αλλά με έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο.
Εργαζόμαστε για μία Αιτωλοακαρνανία που τιμάει το παρελθόν και τον πολιτισμό της, αλλά διαθέτει και όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει πάλι, σε όλα τα επίπεδα. Όταν ξεκίνησα την πορεία μου προς τη διεκδίκηση της Περιφέρειας και την μεγάλη αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπίας που είχαμε ανάγκη, οι Αιτωλοακαρνάνες ήσαν οι πρώτοι που με πίστεψαν και με εμπιστεύτηκαν.
Άλλωστε από εδώ ξεκίνησα και εδώ θα είναι πάντοτε το σπίτι μου.
Επί δυόμισι χρόνια λοιπόν, έδωσα πολλές και σκληρές μάχες για να φύγει το γκρίζο από τον τόπο μας και να κάνω πραγματικότητα μία Δυτική Ελλάδα της ισορροπίας και της δικαιοσύνης, με ίσο μέρισμα για όλους τους πολίτες. Πιστεύω ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα διανύσαμε πολύ δρόμο. Βάλαμε το νερό στο αυλάκι. Όμως ο δρόμος μας δεν τελείωσε. Η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά. Γιατί όσο πιο κοντά έρχεται το φως στο βάθος του τούνελ, τόσο περισσότερο πρέπει να προσπαθείς για να το φτάσεις.
Και θα το φτάσουμε!
Η Αιτωλοακαρνανία είναι σήμερα ένας τόπος που κερδίζει, που προχωράει, που γίνεται καλύτερος. Και θα γίνει ένας τόπος ακμής, που θα κρατάει τα παιδιά της και θα κοιτάζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Αυτό είναι το χρέος μου, αυτή είναι η κοινή μας πορεία. Μία πορεία, που όπως μέχρι σήμερα, μαζί θα συνεχίσουμε».
Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του «Δυτικά Επιχειρείν» για την πρόσκληση και για τη δημιουργία ενός συνεδριακού θεσμού που χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο ισχυρός.
«Όλοι έχουμε ανάγκη από ισχυρά βήματα ανταλλαγής διαλόγου», κατέληξε.