ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

My data και αγρότες, μπαίνουν σε νέα… πίστα

Η αλήθεια είναι ότι από το 2014 και μετά έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στον επαγγελματία αγρότη (ειδικού ή/και κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ) σε ό, τι αφορά στην άσκηση της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας του.

Όλα εξελίσσονται και μαζί και οι σχέσεις του με το κράτος και συγκεκριμένα η σχέση που έχει με την φορολογική διοίκηση- αντιμετωπίζεται όπως κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, με υποχρεώσεις και δικαιώματα κοινά για όλους…


Η ιδιαιτερότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης (ανοιχτό μαγαζί) αποτελεί ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε νέα εξέλιξη ή και καθεστώς φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Πιο κάτω, η Κατερίνα Γ.Μ. Κουσουνή – Ρόμπολα, Οικονομολόγος, M.Sc., Λογίστρια Α΄ Τάξης από την Κατοχή Μεσολογγίου εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, συνοπτικά και απλά τι είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία:

Διαβάστε Επίσης

«Τα ηλεκτρονικά βιβλία ή αλλιώς MYDATA σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας ψηφιακής εποχής. Είναι το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αρα και τον αγροτών.

Ποιους αφορά

Όλους – επιχειρήσεις και λοιπές οντότητες που τηρούν λογιστικά αρχεία κατά τα ΕΛΠ, άρα και τους επαγγελματίες αγρότες
Όταν λέμε επαγγελματίες αγρότες υπόχρεους σε ηλεκτρονικά βιβλία εννοούμε μόνον τους αγρότες που ανήκουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
Συνεπώς οι αγρότες που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ εξαιρούνται αυτης της υποχρέωσης.
Ποιος θα στέλνει και τι
Κάθε επιχείρηση άρα κι ο αγρότης είναι υπόχρεος να διαβιβάζει όλα τα παραστατικά που εκδίδει (χονδρική, λιανική, προς επιχείρηση ή ιδιώτη στην Ελλάδα ή το εξωτερικό). Δηλαδή τα έσοδα, έτσι, αυτόματα θα ενημερώνονται και τα ηλεκτρονικά βιβλία του λήπτη κάθε παραστατικού. Επίσης, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διαβιβάζει το πεδίο που αφορά στην σύνοψη των παραστατικών που λαμβάνει, δηλαδή έξοδα/δαπάνες ή αγορές.

Ποιος έχει υποχρέωση να διαβιβάζει τα δεδομένα

Συμφώνα με την Α 1138/2020 ο εκδότης, άρα στην προκειμένη περίπτωση ο αγρότης. Από 1/10/2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:

Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία, με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ
Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ
Από 1/11/2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Τι πρέπει να κάνει ο αγρότης που είναι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
Άμεσα να επισκεφτεί τον λογιστή του. Να συζητήσουν μαζί και να βρουν τον τρόπο έκδοσης και διαβίβασης των εσόδων του. Λύση που προτείνεται: Επειδή η διαβίβαση των στοιχείων ειναι αποκλειστική ευθύνη του εκδότη – δηλαδή του αγρότη στη προκειμένη περίπτωση και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κανουν τους καλούς φίλους/πελάτες, καθώς και τη ζωή όλων μας πιο ανθρώπινη, προτείνω την εκπαίδευση όλων μας στην μηχανοργάνωση. Το μόνο σίγουρο είναι οτι θέλουμε χρόνο και εκπαίδευση όλοι μας, για τα νεα δεδομένα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε και οι υπεύθυνοι πρέπει να το καταλάβουν και να δώσουν ενα δεύτερο χρόνο προσαρμογής και ενημέρωσης».

agrotypos.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button