ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Πολιτικά αδιέξοδα

Του Νίκου Μπουνάκη

Το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις αρχικές προσδοκίες που δημιούργησε, φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη δημιουργία ισχυρού ανταγωνιστικού πόλου

Το κενό έκφρασης του πολιτικού χώρου του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και της κοινωνικής αλλαγής είναι έντονο. Η Κεντροαριστερά, την οποία ενσάρκωνε και εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ κατακερματίστηκε. Η απαλλοτρίωσή της από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, οδήγησε στην αποσύνθεσή της. Η κρίση εκπροσώπησης θέτει καίρια ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα αυθυπαρξίας και ανασύστασής της. Το πλήγμα που υπέστη διέρρηξε τις σχέσεις της με την κοινωνική και εκλογική της βάση.

Το νέο πολιτικό περιβάλλον δεν της επιτρέπει να αναζητήσει το δικό της ζωτικό χώρο. Οι μονομάχοι του νέου δικομματισμού έδωσαν και δίνουν αγώνες για την οικειοποίηση των δυνάμεών της. Αντιλαμβάνονται ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κεντροαριστεράς είναι χρήσιμο για τη συντήρηση και εδραίωση της κυριαρχίας τους. Άλλωστε, όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι στην κλίμακα Δεξιά-Αριστερά η πλειονότητά της αυτοτοποθετείται στο Κέντρο. Εξ’ ου και είναι πρόδηλη η ανάγκη καινούριας πολιτικής έκφρασης. Ωστόσο, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι τώρα για την απόκτηση νέας προοδευτικής κομματικής υπόστασης αποδείχθηκαν ατελέσφορες.

Το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις αρχικές προσδοκίες που δημιούργησε, φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη δημιουργία ισχυρού ανταγωνιστικού πόλου. Το πλέον παράδοξο ήταν η εκλογή της επικεφαλής του χωρίς να έχει προηγηθεί το μπόλιασμα των δυνάμεων που στρατεύτηκαν σ’ αυτό. Το γεγονός ήταν φυσικό να έχει δραστικές επιπτώσεις στη συνοχή και στην ανθεκτικότητά του. Η παντελής έλλειψη πολιτικού ιστού που θα αφομοίωνε τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις αντιστρατεύεται τη συνύπαρξη. Έτσι εξηγούνται οι δυσλειτουργίες που ήδη έχουν εμφανιστεί.

Η αδυναμία ενοποίησης της πολιτικής του, η απουσία στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών, η κυριαρχία προσωπικών στρατηγικών, καθώς και τα φαινόμενα αρχηγισμού, ναρκοθετούν το Κίνημα. Η παλινδρόμηση της ηγεσίας σε αρχέγονες, παρωχημένες αντιλήψεις, η πανσπερμία απόψεων, οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, οι αχρείαστοι ανταγωνισμοί απομείωσαν τη δυναμική του και πρωτίστως τού στέρησαν την ευκαιρία να θεμελιώσει νέα έκφραση.

Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιότυπο ιδιωτικό κόμμα. Όλα αποφασίζονται και εκπορεύονται από την αρχηγό. Ο διάλογος είναι ανύπαρκτος ή προσχηματικός. Φάνηκε στο Μακεδονικό, στην πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και στο αίτημα των εκλογών.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται πράγματι σε κρίσιμη καμπή. Ή θα ενσαρκώσει έναν σύγχρονο κεντροαριστερό πολιτικό φορέα, με νέες ιδέες και απόψεις, αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις που συστρατεύτηκαν από την πρώτη στιγμή. Ή θα καταλήξει ένα νόθο, ασθενικό σχήμα. Η νόθευση στην πολιτική έχει βαρύ τίμημα.

*Ο Νίκος Μπουνάκης είναι M.Sc, MBA Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Πολιτικής

Ένα Σχόλιο

 1. το πασόκειο άσμα.
  κλαίει ο νεοπασόκος γιατί το κατάστημα που κληρονόμησε από τους προηγούμενους απατεώνες, και κατά μεγάλη πιθανότητα και από τον πατέρα του(κομματόσκυλο γίνεσαι απ’ το σπίτι σου), πάει για φούντo.
  Ίσως, λέω, ίσως χρειαστεί να δουλέψει για να ζήσει.
  Εεεεε… εντάξει, εμείς το κάνουμε χρόνια τώρα, ας δουλέψει και κανένας από αυτούς, αν και κανένα κομματόσκυλο δεν πάει χαμένο, βλέπε τον Κουρουμπ Lee.

  Και να μην ξεχνάτε, το κίνημα αλλαγής έχει αρχές και βασίζεται πάνω σε ιδέες.
  Μη βλέπετε που έχει μαζέψει τη σάρα και τη μάρα και ό,τι λιμά κυκλοφορούν στον προαύλειο χώρο της βουλής, όχι. έχουν αρχές οι άθρωποι(στερητικό ‘α’), το πασόκ είναι ιδέα και οι ιδέες αποτυπώνονται καλύτερα σε αυτά τα μωβ που φαίρνουνε από τις βρυξέλλες.

  από το βιογραφικό του βλέπω τα εξής γελοία.
  ηρακλειώτης… εντάξει, έδρα του πασόκ και της απατεωνιάς χρόνια τώρα.
  σπουδές στο εξωτερικό, μόνο: αποτυχημένες πανελλήνιες… αλλά άμα έχεις φράγκα και τις σωστές ιδέες, το προσπερνάς. Άλλωστε τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι για τους φτωχούς και για να σπουδάζουν όλα τα βαλκάνια.
  από τα 28 του χρόνια “διευθυντής” … τίποτα δεν είναι τυχαίο.
  κατά τα άλλα είναι επιστήμονας με δημοσιεύσεις σε “επιστημονικά περιοδικά” αλλά μόνο κάτι παρουσιάσεις σε συνέδρεια βλέπω… δηλαδή αυτά που μπορεί να κάνει και η κουτσή μαρία….
  όπου βλέπεις πασόκ, την απατεωνιά την έχεις σίγουρη.
  πάντως στο χωριό του θα τον έχουν για επιστήμονα και θα τους κοροϊδεύει επιστημονικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button