Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μπαμπαλιό Βάλτου: Βιβλίο-λεύκωμα με τα 100 χρόνια του προσφυγικού χωριού

Σε μια σημαντική κίνηση προχωρά ο Σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες». Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, θα εκδοθεί λεύκωμα-βιβλίο με τίτλο: Τ’ εμέτερα τα ιστορίας 1922-2021.

Πρόκειται για μια πολυετή προσπάθεια του προέδρου του συλλόγου Θεοφάνη Κοντοχρήστου να αναδείξει άγνωστες και αθέατες πτυχές της σύγχρονης λαογραφικής ιστορίας του προσφυγικού χωριού του Βάλτου. Σε αυτήν την προσπάθεια συνεισέφεραν, με διάφορα ιστορικά τεκμήρια, και αρκετοί κάτοικοι του χωριού.


Σε ό,τι αφορά το λεύκωμα, όπως αναφέρει ο σύλλογος σε ανάρτησή του στο facebook, θα περιέχει ανέκδοτες και σπάνιες φωτογραφίες, παλιές συνεντεύξεις, ιστορικά στοιχεία για το πώς χτίστηκε το παλιό και πώς το νέο χωριό, πότε χτίστηκαν οι εκκλησίες, πότε δημιουργήθηκε το μουσείο, και πολλά άλλα. Επίσης, θα παρουσιάζονται έγγραφα και αρχεία από την επιτροπή αποκατάστασης των προσφύγων, θα υπάρχει ειδική αναφορά στις εννέα οικογένειες που έδωσαν χρήματα για να γίνει το νέο χωριό, κ.ά.

Ουσιαστικά, θα αποτελεί μια ιστορική αναδρομή του χωριού, από τον Πόντο (Κεπέκκλησια) μέχρι σήμερα. Δηλαδή σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας του Μπαμπαλιού θα περικλείονται στις σελίδες του. Με τη σύμφωνη απόφαση του ΔΣ του συλλόγου, το βιβλίο το επιμελείται και το γράφει ο Θεοφάνης Κοντοχρήστος. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι τα έσοδα από το λεύκωμα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του συλλόγου, του μουσείου, του ραδιοφώνου και γενικά του χωριού.

(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αξέχαστες Πατρίδες)

Πηγή: pontos-news.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button