Δυτική Ελλάδα

Μπάχαλο με την Κοινωφελή Εργασία ΟΑΕΔ με δελτίο τύπου «φάντασμα» για ακύρωση αιτήσεων

koi-oaed (500 x 377)

Ερώτηση για το δελτίο τύπου – «φάντασμα» το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας και λίγες ώρες αργότερα «εξαφανίστηκε» και αφορά το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 δήμους – θύλακες υψηλής ανεργίας, υπέβαλλε στη Βουλή, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, κ. Κατερίνα Μάρκου.

Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από την περασμένη Δευτέρα, εγείρει ερωτηματικά το γεγονός ότι αναρτήθηκε ένα δελτίο τύπου, που έκανε λόγο για αναστολή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται το υπουργείο Εργασίας, τι θα γίνει με τις 6.339 θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν και πώς θα καλυφθούν.

Το πρόβλημα που ανέκυψε σχετίζεται με τα κριτήρια για μοριοδότηση για την κάλυψη των θέσεων. Ανάμεσα στα κριτήρια είναι και η ιδιότητα του ωφελούμενου από το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η οποία λαμβάνει 20 μόρια.

Όπως, όμως, επισημαίνεται από την κ. Μάρκου, σε σχετική επιστολή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος από τις 8/10, η εν λόγω μοριοδότηση θέτει ζητήματα ανισότητας και νομιμότητας, δεδομένου ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης υλοποιείται πιλοτικά μόλις σε 30 από τους 325 συνολικά δήμους της χώρας.

«Εν ολίγοις, πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς δική τους ευθύνη υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση επειδή δεν ανήκουν στους 30 πιλοτικούς δήμους εφαρμογής του ΚΕΑ, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο σας» επισημαίνει η βουλευτής.

Τα πράγματα περιπλέκει ακόμα περισσότερο δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας που είδε για λίγες ώρες το φως της δημοσιότητας και μιλά για αναστολή των αιτήσεων και επαναδιατύπωση της προκήρυξης μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ «για να αποφευχθούν ζητήματα συνταγματικότητας». Το εν λόγω δελτίο τύπου – «φάντασμα» κατέβηκε μετά από λίγες ώρες, αφού όμως είχε αναπαραχθεί από αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

«Χιλιάδες πολίτες αναμένουν εδώ και μήνες την έναρξη του εν λόγω προγράμματος ώστε να μπορέσουν έστω προσωρινά να ξεφύγουν από την ανεργία και δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται τέτοια σύγχυση για ένα τόσο σοβαρό θέμα» τονίζει η βουλευτής, ζητώντας διευκρινίσεις για το συμβάν και το μέλλον του προγράμματος και ρωτώντας αν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται περί απόφασης του ΑΣΕΠ.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου-dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close