ΜουσικήΡοή Ειδήσεων

Μουσικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις στην κοιλάδα του Αχελώου (φωτο)

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Με μεγάλη προσέλευση συμμετεχόντων και επισκεπτών, το Σάββατο 22 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν μουσικές εκδηλώσεις και συνάντηση συλλόγων που έχουν κοινό σκοπό την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωριών κατά μήκος της κοιλάδας του Αχελώου.

Σύλλογοι από τις περιοχές της Αργιθέας Καρδίτσας, της Άρτας και της Ακαρνανίας που βρέχονται από τον μεγάλο ποταμό, τον ασπροπόταμο, συναντήθηκαν σε επιλεγμένα για την φυσική ομορφιά τους τοπία και απόλαυσαν μουσικά αριστουργήματα ντόπιων καλλιτεχνών.

Σε κάθε σημείο της διαδρομής, δίπλα στον πανέμορφο Αχελώο μικροί και μεγάλοι μπήκαν στον χορό και το κέφι και η χαρά κυριαρχούσε παντού.

Πέρα από τα τραγούδια και τον γλυκό ήχο της φλογέρας του δεξιοτέχνη Γιαννιώτη δασκάλου Δημήτρη Ξαξίρη, ακούστηκαν λόγοι για την προστασία του μοναδικού κάλους περιβάλλοντος της περιοχής, και για την διατήρηση και αναστύλωση των παλιών πέτρινων γεφυριών, που στα στενώματα των φαραγγιών ανάμεσα σε απότομα βουνά ενώνανε για εκατοντάδες χρόνια τους κατοίκους των ορεινών χωριών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πέτρινο γεφύρι του Πετρωτού Αργιθέας από την Πολιτιστική ομάδα Αχελώου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πετρωτιωτών «το Λιάσκοβο» & τον Σύλλογο Ανθηρού Καρδίτσας «Η Αγία Παρασκευή».
Ο πρόεδρος του συλλόγου Πετρωτιωτών Αθηνών κύριος Γιώργος Κουτσιμπογεώργος υποδέχθηκε στην κοίτη του ποταμιού, ανάμεσα στο παλιό και στο νέο γεφύρι, τους εκατό και παραπάνω επισκέπτες με γλυκά του χωριού και δροσερά ποτά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Αργιθέας κύριος Ανδρέας Στεργίου (πρώην Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ζωγράφου) και οι πρόεδροι των συλλόγων Ανθηρού κύριος Δημήτρης Κούτης, Πετρωτού (τοπικού συλλόγου) κύριος Νίκος Μερεντίτης.

Ο φιλόλογος κύριος Κώστας Γραμμένος του Περιβαλλοντικού συλλόγου Μουζακίου & δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αργιθέας, μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται, πρώτα σε Πανελλήνιο επίπεδο και με επιδίωξη την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια καθιέρωση της 28ης Μαρτίου σαν ημέρας αφιερωμένης στα Πέτρινα Γεφύρια.

Ο κύριος Μενέλαος Παπαδημητρίου γνωστός στους πάντες γιά την πολυετή προσφορά του στους Αργιθεατικούς συλλόγους από όλες τις βαθμίδες, και τώρα μέλος της 5μελούς οργανωτικής επιτροπής, δικηγόρος και ποιητής, φορώντας τοπική παραδοσιακή στολή, διάβασε ένα του ποίημα για τον Αχελώο ποταμό και απέσπασε τα χειροκροτήματα όλων!

Tο καλλιτεχνικό συγκρότημα του Σπύρου Νικολάου Re Salto έδωσε τα πιο όμορφα τραγούδια του, και τον χορό ξεκίνησε ο ποιητής Μενέλαος μαζί με τον επίσης ντυμένο με παραδοσιακή στολή Κώστα Γούλα του συλλόγου Αγίας Παρασκευής,

Και εκεί στο χονδρό χαλίκι της φυσικής πίστας της κοίτης του ποταμιού, στεφανωμένοι από το πέτρινο τόξο του γεφυριού έσυραν τα βήματά τους σε παλικαρίσιο χορό και αμέσως τους ακολούθησαν γυναίκες άνδρες και παιδιά!

Ο μαέστρος της φλογέρας Ξαξίρης και ο Γιώργος Μακρίδης με το ντέφι του συνόδευσαν τους άλλους καλλιτέχνες.

Ακολούθως, σχεδόν όλοι, ανηφόρησαν στο κτισμένο στην απότομη πλαγιά Πετρωτό, και εκεί στο «Μονοπώλιο» τους υποδέχθηκαν στρωμένα τραπέζια και πιάτα με πεντανόστιμες ντόπιες πίτες όλων των ειδών, καλοψημένοι μεζέδες-σαλάτες-τυριά-ψωμιά και άλλα.

Και ο Σπύρος Νικολάου τραγούδησε και ο χορός ξαναστήθηκε!

Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες δοκίμασαν σπιτίσιο χαλβά με πολύ έντονο μαύρο χρώμα, φτιαγμένου με ντόπιο μέλι.

Και στην συνέχεια των μουσικών εκδηλώσεων κατά μήκος του Αχελώου, (δεύτερος σταθμός), ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βραγκιανιτών Καρδίτσας, στην θέση Επισκοπής Βραγκιανών, μέσα σε ένα πανέμορφο περιφραγμένο και σκεπαστό χώρο κάτω από τους ήχους μουσικής υποδέχθηκε τους επισκέπτες.

Και εδώ παραβρέθηκε ο νέος-και σε ηλικία-Δήμαρχος Αργιθέας κύριος Ανδρέας Στεργίου, μαζί του οι δημοτικοί σύμβουλοι κυρία Όλγα Κόρλου και ο κύριος Κώστας Γραμμένος, ο ιερέας Βραγκιανών παπά-Δημήτρης Αγόρης, ο πρόεδρος της κοινότητας, καθώς και μέλη συλλόγων.

Μετά τους λόγους και την προσφώνηση για τον ποιητή Κωστή Τσιάκαλο εκ μέρους του κυρίου Μενέλαου Παπαδημητρίου, ο Κωστής συνοδευόμενος από τον ήχο της φλογέρας του Δημήτρη Ξαξίρη, διάβασε ποιήματά του με κύριο το ποίημα για τον ποταμό Αχελώο το οποίο απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού.

Κι εδώ τα νόστιμα κεράσματα ήταν άφθονα και πολύ νόστιμα.

Στον τρίτο σταθμό των εκδηλώσεων, περνώντας την γέφυρα του Κοράκου, οι επισκέπτες κατέβηκαν κοντά στην δεξιά όχθη του Αχελώου, στον οικισμό Αγίου Βασιλείου Πηγών, και εκεί μέσα σε ένα θαμνώδες τοπίο τους υποδέχθηκε κύριος Χρήστος Καπερώνης πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας.

Παραβρέθηκαν η υποψήφια για την βουλή κυρία Λαμπρινή Αλέξη, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη κύριος Κώστας Καρακώστας, ο κύριος Αιμήλιος Αντωνάκης δημοτικός σύμβουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Πηγών και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Οι καλλιτέχνες Παναγιώτης Νικολάου, Θωμάς Κάβουρας, Νίκος Κάβουρας, έπαιξαν και τραγούδησαν δίπλα στο σημείο που πολύ πρόσφατα βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι.

Και εδώ ακούστηκε ο ήχος της φλογέρας του Δημήτρη Ξαξίρη, απαραίτητου σε μελλοντικές εκδηλώσεις, όπως ήταν και είναι τα τελευταία σαράντα χρόνια σε όλες τις ορειβατικές εξορμήσεις του Ο.Σ.Αγρινίου-ειδικά στις Πανελλήνιες συναντήσεις όπου τα βράδυα γύρω απ’ τις φωτιές εκατοντάδες άτομα τον άκουγαν σε απόλυτη σιγή!

Η Αρχαιολογική υπηρεσία της Άρτας ασχολείται με τα ευρήματα που είναι μοναδικά, και που μετά την επιστημονική αξιολόγηση θα προσθέσουν-εμπλουτίσουν και ίσως αλλάξουν πολλά δεδομένα στην αρχαία ιστορία της Τετραφυλίας.

Στην συνέχεια η ποιήτρια κυρία Μαρία Βούλγαρη απήγγειλε ποιήματά της.

Στον τέταρτο και τελευταίο σταθμό-για σήμερα-(την Κυριακή συνέχεια στα χωριά του ορεινού Βάλτου) στην Μεγαλόχαρη Άρτας, σε κάποιο υψόμετρο πάνω απ’ την κοιλάδα του Αχελώου, που πρόσφερε κάποια δροσιά μετά την ζέστη στα χαμηλά, ο πρόεδρος της κοινότητας κύριος Παναγιώτης Κοσσυβάκης υποδέχθηκε την Πολιτιστική ομάδα Αχελώου και επισκέπτες από τους συλλόγους της Αργιθέας και όχι μόνο.

Παραβρέθηκαν ο Βουλευτής κύριος Βασίλης Τσίρκας, η υποψήφια βουλευτής κυρία Λαμπρινή Αλέξη, οι καλύπτοντες τις εκδηλώσεις δημοσιογράφοι, όπως ο κύριος Προβόπουλος Ηλίας, ο κύριος Κώστας Π. Τσιάκαλος από το Katafylli.gr, ο κύριος Γεώργιος Σ. Βασιλείου, εκδότης του περιοδικού «Ήπειρος Άπειρος Χώρα», και άλλοι.

Και εδώ το κέφι ήταν διάχυτο και πρωτοστατούν τος στον χορό του ακούραστου Μενέλαου Παπαδημητρίου και του Κώστα Γούλα με την συνοδεία του Ξαξίρη στην φλογέρα, Μακρίδη στο ντέφι και του βιολονίστα Δημήτρη Κωσταγιώργου, άνθρωποι όλων των ηλικιών χόρεψαν στην πλακόστρωτη αυλή του χωριού, μπροστά απ’ το κτήριο του παλιού Σχολαρχείου, απομεινάρι της εποχής που τα χωριά είχαν ζωή.

Σε μια άκρη της πλατείας τα μέλη του συλλόγου Αστροφυσικής εταιρείας Δυτικής Ελλάδας-Αγρινίου, κύριοι Βάλης Νίκος, Καρανίκας Σωτήρης και Ντέκας Γιώργος, έστησαν ένα τηλεσκόπιο και εξηγούσαν με υπομονή σε μικρούς και μεγάλους για την άστρο παρατήρηση, τους πλανήτες τους απλανείς και για τον ήλιο μας.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσεις κοσμικά φαινόμενα σε μικρούς, αλλά και σε πολλούς μεγάλους, γιατί οι σχετικές γνώσεις δεν είναι ευρέως διαδεδομένες και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάποιες λέξεις κατάλληλες για παραδείγματα όπως το «πορτοκάλι» και ο κόκκος της άμμου για να γίνουν αντιληπτές κάποιες συγκρίσεις για τα μεγέθη των αστεριών.

Τα πρόθυμα άτομα της Αστροφυσικής περίμεναν όλο το απόγευμα μέχρι να νυχτώσει αρκετά ώστε να αρχίσουν τα αστέρια να φαίνονται στον ουρανό και να δώσουν την ευκαιρία σε ανθρώπους μικρούς και μεγάλους να δουν για πρώτη φορά στην ζωή τους τα αστέρια με άλλο «μάτι» μέσα από τους φακούς του τηλεσκοπίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτά τα παιδιά, που εθελοντικά «διαφωτίζουν»-κυριολεκτικά-τους συνανθρώπους τους και πλέον τους κάνουν γνώστες μιας άλλης οπτικής παρατήρησης του έναστρου ουρανού.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω της Μουσικής Εκδήλωσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί αν η Πολιτιστική ομάδα του Αχελώου και των συμμετεχόντων συλλόγων της Αργιθέας και της ορεινής Άρτας δεν εργάζονταν σκληρά και επίμονα τους τελευταίους μήνες.

Συγχαρητήρια αξίζουν στην κυρία Χαρίτου Παρθενία που παραμελώντας επαγγελματικές της υποχρεώσεις-και όχι μόνο-εργάστηκε υπομονετικά για την διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής, μάλιστα δίνοντας συνέχεια και την επομένη ημέρα, σήμερα Κυριακή 23 του Ιούνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button