Δυτική Ελλάδα

Μουσείο γίνεται το σπίτι του Κ. Παλαμά στην Πάτρα

epi-palamas-spiti-patra1Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για την ανακατασκευή του σπιτιού του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα σε μουσείο. H οικία βρίσκεται επί της οδού Κορίνθου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2016.

Μιλώντας στο thewbest.gr o ζωγράφος Γιάννης Λιβαθινός που συγκαταλέγεται σε αυτούς που έκαναν προσπάθειες ώστε το σπίτι να διασωθεί, στον πρώτο όροφο θα διατηρηθούν τα δωμάτια ως έχουν. «Η κρεβατοκάμαρα που γεννήθηκε ο Παλαμάς, τα παιδικά δωμάτια, το σαλόνι απ΄ το οποίο ο Παλαμάς έλεγε ‘έβγαινα κι έβλεπα τα φοβερό λιμάνι και μπροστά την πλατεία Αμαλίας’ (έτσι λεγόταν η πλατεία Όλγας) θα διατηρηθούν και στο ισόγειο θα λειτουργήσει χώρος για έκθεση βιβλίων και τη φιλοξενία εκδηλώσεων».

Στο σπίτι θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων έπιπλα του ίδιου του σπιτιού και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Κάποια εξ αυτών έχει στην κατοχή του ο Γιάννης Λιβαθινός, τα οποία και θα δωρίσει, όπως τα γυαλιά του ,το ρολόι του, τη λάμπα πετρελαίου που χρησιμοποιούσε κι ένα βιβλίο από τα βιβλιοθήκη του.

«Το 1968 ήμουνα στρατιώτης στο Χαϊδάρι κι έψαχνα να βρω το σπίτι στο οποίο πέθανε ο Κωστής Παλαμάς. Κατά τύχη ρώτησα μια γειτόνισσα και μου είπε ότι πήγαινε και του καθάρισε το σπίτι. Επειδή δεν είχε λεφτά ο ποιητής να την πληρώσει, της έδινε διάφορα πράγματα. Τη λάμπα του, τα βιβλία του, το ρολόι του κ.α. Εγώ την παρακάλεσα, κλαίγοντας σχεδόν να μου τα δώσει εξηγώντας της ότι σκοπός είναι να γίνει το σπίτι του στην Πάτρα μουσείο και να εκτίθενται εκεί. Τα πήρα με κάτι οικονομίες που είχα, συμβολικά. Τα μόνα που δεν κατάφερα να πάρω ήταν τρία ποιήματα που της είχε γράψει και είναι ανέκδοτα. Σήμερα θα είχαν μεγάλη αξία».

Ο κ. Λιβαθινός θα τα χαρίσει στο μουσείο και καλεί όποιον έχει στην κατοχή του έπιπλα από το σπίτι ή αντικείμενα του ποιητή να τα δώσει για τις ανάγκες του μουσείου.









zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button