Αυτοδιοίκηση

Μοσχολιός: "Άβουλη και άπραγη, χωρίς όραμα και νέες ιδέες Δημοτική Αρχή"

po-mosxolios
Με αφορμή τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, που έγινε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, με την απουσία σύσσωμης της Αντιπολίτευσης και ευθύνη όπως αναφέρει του Δημάρχου (εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου), ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παύλος Μοσχολιός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τον απολογισμό της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής η απάντηση θα μπορούσε να είναι πολύ απλή.

Αν δει κάποιος την ίδια την παράταξη της πλειοψηφίας με την αποχώρηση δύο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων της, οι οποίοι κατήγγειλαν αποχωρώντας ζητήματα ηθικής τάξης, καθώς και την απαράδεκτη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα κατανοήσει πλήρως ποιό είναι το έργο της Δημοτικής Αρχής μέχρι τώρα.

Απαντώντας όμως επί της ουσίας θα πω ότι κατ ́αρχάς πρόκειται για ένα καλό κείμενο, μοιάζει(;) μάλιστα με παλαιότερα δικά μας κείμενα, με την διαφορά ότι δεν πρόκειται περί απολογισμού.

Είναι ένα σύνολο περισσότερο προγραμματικών θέσεων, παρά απολογισμού της Δημοτικής Αρχής, γιατί περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να παράξει έργο.
Αυτό όμως έπρεπε να το έχει καταθέσει πριν 2,5 χρόνια ως προγραμματικές θέσεις.

Σημειώνω ότι μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή δεν έχει ποτέ καταθέσει τις προγραμματικές θέσεις της.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να κάνει απολογισμό, γιατί πολύ απλά στα 2,5 χρόνια, που διοικεί τον δήμο, το έργο της είναι μηδενικό.

Ειδικότερα:
-Δεν έχει δημιουργήσει καμία νέα δράση στην Πρόνοια, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, απλά διαχειρίζεται αυτές που παρέλαβε από εμάς και μάλιστα πολλές από αυτές τις έχει υποβαθμίσει (Δημοτική Συγκοινωνία, Ημιμαραθώνιος “Μιχάλης Κούσης” κ.α.).

-Δεν έχει εντάξει κανένα νέο έργο ΕΣΠΑ, απλά οι υπηρεσίες εκτελούν τα έργα που αφήσαμε εμείς, τα οποία πολλές φορές καθυστερούν αδικαιολόγητα με κίνδυνο να απενταχθούν (επέκταση βιολογικού καθαρισμού).

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, όπου το σύνολο των έργων ήταν 38.309.193,12, εκ των οποίων τα 31.471.026,37 είναι συνεχιζόμενα έργα, που εμείς είχαμε δημοπρατήσει.

Και το χειρότερο ότι δυο προσκλήσεις της Περιφέρειας για σχολεία και μια για ύδρευση πέρασαν απαρατήρητες από τη Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμοι πόροι από τη σχολική στέγη, που τόσο χρειάζεται η πόλη, αλλά και από την ύδρευση.

Είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος αυτή την περίοδο να μην κατασκευαστεί κανένα καινούργιο σχολικό κτίριο.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που επικαλείται συνεχώς ο Δήμαρχος, όπως κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα πρόγραμμα έργων 76 εκατ. Ευρώ, το οποίο έγινε 21 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Δημάρχου, τα οποία τα παίρνει ο κάθε Δήμος με πληθυσμό άνω των 70000 κατοίκων δικαιωματικά και όχι με τον αγώνα του κάθε Δημάρχου.

Το στοίχημα για τον κάθε Δήμαρχο είναι να μπορέσει να απορροφήσει το ποσό αυτό, και πολύ φοβούμαι ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, με τους ρυθμούς που κινείται, δεν θα τα καταφέρει και θα χαθούν πόροι.

Το πρόγραμμα αυτό όπως σχεδιάσθηκε, αφορά κυρίως στο κέντρο της πόλης, λιγότερο την περιφέρεια της πόλης και καθόλου τα Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους, όχι μόνο από έργα, αλλά και από την απλή αντιμετώπιση της καθημερινότητας και τα οποία, όπως λέει ο Δήμαρχος, θα λύσουν τα προβλήματά τους μέσω της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε., η οποία δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε τους πόρους για να κάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό, η απουσία των Προέδρων των Τοπικών και Δημοτικών Διαμερισμάτων ήταν σχεδόν καθολική.

-Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2017 είναι 85 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 16% από τον προϋπολογισμό του 2016 (99 εκατ. ευρώ) και κατά 33% από τον προϋπολογισμό του 2015 (113 εκατ. ευρώ) και πολύ φοβούμαι ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ακόμη περισσότερο μειωμένος, δείχνοντας τη βαθμιαία κατάρρευση των οικονομικών του δήμου.
Αυτό οφείλεται όχι τόσο στα μειωμένα έσοδα του δήμου (τακτικά, έκτακτα, ανταποδοτικά), αλλά κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχει εισρεύσει φρέσκο χρήμα από νέα έργα ΕΣΠΑ, λόγω της απραξίας της Δημοτικής Αρχής, ενώ τα παλιά έργα, που εμείς δημοπρατήσαμε, τελειώνουν.

Και δυστυχώς το χρήμα αυτό θα λείψει κυρίως από την τοπική οικονομία, η οποία σήμερα πλήττεται πάρα πολύ από την κρίση (εργαζόμενους, προμηθευτές κ.α.).
-Οι υπηρεσίες του Δήμου, που παράγουν έργο, παρά την απραξία της Δημοτικής Αρχής νιώθουν να απαξιώνονται καθημερινά με την καταστρατήγηση της ιεραρχίας (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Διευθυντές), από τις παρεμβάσεις ενδιάμεσων, πολλές φορές χωρίς αιρετή θεσμική ιδιότητα.
Το θέμα που προέκυψε με την κατάργηση της ΔΕΥΑΑ, όπως μας πρότεινε ο Δήμαρχος στη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, είναι χαρακτηριστικό.

Τελικά επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά αυτό που έχουμε πει ότι ο Δήμος είναι ακόμη «ζωντανός», γιατί η δική μας Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι η θητεία της ήταν 3,5 χρόνια και είχε ως πρώτο μέλημα να συνενώσει 10 διαφορετικούς Δήμους, τον παρέδωσε οικονομικά υγιή, με δράσεις Πρόνοιας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, με δημοπρατημένα έργα 162,5 εκατ. ευρώ και με έμπειρες υπηρεσίες, που μπορούν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους.

Η Δημοτική Αρχή, 2,5 χρόνια τώρα, άβουλη και άπραγη, χωρίς όραμα και νέες ιδέες, αρκείται στην απλή διαχείριση αυτών που της παραδώσαμε και μάλιστα πολλές φορές αυτό το κάνει με τον χειρότερο τρόπο.

Σε ό, τι αφορά στα περί «απόδρασης», όπως λέει ο Δήμαρχος, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε να πούμε στον Δήμαρχο ότι πρέπει να κατανοήσει επιτέλους τι ακριβώς διοικεί και να καταλάβει ότι όταν αποχωρούν όλες μαζί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (για πρώτη φορά στον Δήμο Αγρινίου), κάτι συμβαίνει με την ικανότητά του να πετυχαίνει τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις με τις άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα απολύτως απαραίτητο για την ομαλή πορεία του Δήμου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close