sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Μοσχολιός: “Ιστορική απόφαση η παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος Παπαστράτου στον δήμο Αγρινίου” (φωτο)

Για “ιστορική απόφαση” έκανε λόγο πριν από λίγο ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαστράτου, Παύλος Μοσχολιός, μετά την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος για διάλυση του και παραχώρηση των κτιρίων του παλιού συγκροτήματος καπναποθηκών Παπαστράτου αλλά και ποσού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στον δήμο Αγρινίου, για την ανάδειξη του.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο ο κ. Μοσχολιός, αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες που προηγήθηκαν, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκεκριμένη εξέλιξη, που νομικά, ήταν αρκετά περίπλοκη.


Συγκεκριμένα ο κ. Μοσχολιός ανέφερε:

“Το Ίδρυμα Παπαστράτου ιδρύθηκε το 1999 και μετά από πολλές μετατροπές στο καταστατικό του το 2007 πάρθηκε η απόφαση να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας του. Μια εξ αυτών των αλλαγών στο καταστατικό του αναφέρει ότι αν διαλυθεί το ίδρυμα, θα περάσει η περιουσία του στον δήμο Αγρινίου. Σκοπός του ιδρύματος ήταν η εξύψωση του πολιτιστικού και, πολιτισμικού επιπέδου της πόλης του Αγρινίου όπως και η βράβευση καινοτόμων δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα

Η περιουσία του ιδρύματος είναι κινητή και ακίνητη. Το μεγάλο κτίριο 5.000 τετραγωνικών μέτρων, το μικρότερο, όπως και ο χώρος που όλοι ξέρετε στο συντριβάνι. Το ύψος της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

1.173.000 ευρώ ήταν η κατατεθειμένη περιουσία του ιδρύματος σε τράπεζες το 2013. Τα έσοδα του ιδρύματος ήταν από δωρεές και από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του.Τα κτίρια και ο περιβάλλων χώρος έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία.

Επί δημαρχίας μου αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο να έχει δημόσιο χαρακτήρα η χρήση των κτιρίων. Για πολιτισμό, παιδεία και θέματα διοίκησης. Στον μεγάλο χώρο είχε αποφασιστεί να γίνει και ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Από την Philip Morris έγινε μια προμελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου και το κόστος πλησίαζε τα 10 εκατ. ευρώ. Από το Μάιο του 2013 την διαχείριση του ιδρύματος έχουμε εμείς αλλά δεν κατέστη δυνατή η αξιοποίηση του μέχρι σήμερα.

Πιστεύω ότι καλώς διέπονται τα ιδρύματα από αυτό το καθεστώς. Υπάρχει όμως και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και διαμορφώνει αυτό το δύσκολο πακέτο που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες από ανθρώπους που γνωρίζουν το περιβάλλον που διέπει τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά και πάλι δεν κατέστη δυνατή η αξιοποίηση του ιδρύματος.

Κληθήκαμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του ιδρύματος, που είναι πολύ μεγάλος, και χρειάστηκε να προσφύγουμε στο διοικητικό εφετείο και να μας δώσει την έγκριση προκειμένου να πληρώσουμε το δημόσιο ίδρυμα. Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε 1,5 χρόνο. Αυτό γιατί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος δεν μπορεί να απομειώνεται η περιουσία του ιδρύματος και για αυτό πήρε απόφαση το δικαστήριο.Τα έξι χρόνια που ήμασταν εμείς στη διοίκηση του ιδρύματος διατέθηκαν χρήματα μόνο για τα απολύτως απαραίτητα ώστε να το παραδώσουμε ακέραιο.

Οποιαδήποτε απόφαση μας θα είχε να κάνει με τη θετική εξέλιξη της πόλης του Αγρινίου. Στις 24 Οκτωβρίου αποφασίσαμε τη διάλυση του ιδρύματος για να μεταφερθεί η περιουσία, κινητή και ακίνητη στον Δήμο Αγρινίου. Η διάλυση ενός ιδρύματος όμως δεν είναι εύκολο πράγμα.

Μπορεί να ρωτήσει κάποιος γιατί δεν διαλύσαμε το ίδρυμα την επόμενη μέρα το Μάιο του 2013. Έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε τρόπους να αξιοποιηθεί το ίδρυμα για το καλό της πόλης. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν και για αυτό, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος, προχωρήσαμε σε αυτή την ιστορική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Για αυτό κάλεσα τον δήμαρχο να καλέσει και τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων και συναντηθήκαμε χθες το βράδυ. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ομοφωνία και το θέμα θα πάει στο δημοτικό συμβούλιο για να παρθεί απόφαση και να κινηθεί η διαδικασία για να πάρει ΦΕΚ.

1.472.000 είναι τα χρήματα που βρίσκονται σήμερα κατατεθειμένα στον λογαριασμό του ιδρύματος και ζήτησα από τον δήμαρχο να περάσει σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του δήμου ώστε τα χρήματα να διατεθούν για τις βελτιώσεις των κτιρίων και απ’ ότι κατάλαβα αυτό θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Κατά την άποψή μου η πραγματική αξία της περιουσίας του ιδρύματος είναι ανυπολόγιστη γιατί μέσα από αυτά τα κτίρια αναζωπυρώνουν μνήμες χιλιάδων ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτά και έζησαν με τον καπνό”.

Έπειτα τον λόγο πήρε το μέλος του ιδρύματος και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, Γιώργος Γρίνος:

“Απώτερος στόχος των ιδρυτών ήταν η ανάπτυξη του Αγρινίου. Δεν ήταν εύκολη η απόφαση να διαλυθεί ένα ίδρυμα. Με συναίσθηση της ευθύνης που είχαμε πήραμε μια δύσκολη απόφαση γιατί η περιουσία του ιδρύματος ανήκει στην πόλη και ο πιο κατάλληλος παράγοντας να αξιοποιήσει την περιουσία του είναι ο δήμος Αγρινίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη”.

Ακολούθησε δήλωση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Παπαστράτου, Κώστα Μπόκα:

“Πρώτη και τελευταία μας σκέψη ήταν κάποια στιγμή η περιουσία να αποδοθεί στην κοινωνία. Θέλαμε να προσφέρει το ίδρυμα με υποτροφίες και άλλες δράσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο λόγω των σκληρών όρων που είχαν τεθεί. Τώρα είναι στο χέρι του δήμου και ξεκινά μια νέα πορεία για να αξιοποιηθεί αυτό το κέντρο της πόλης”.

Τέλος, μία σύντομη παρέμβαση έκανε ο κ. Μοσχολιός:

“Να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς ο δήμος δεν έχει τις δεσμεύσεις που είχαμε εμείς και μπορεί να αξιοποιήσει τα κτίρια όπως θέλει αυτός. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της οικογένειας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παπαστράτος ΑΒΕΣ όπως και αυτά του ιδρύματος που όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκαν χωρίς κανένα όφελος. Επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηανέστη που χωρίς κανένα προσωπικό όφελος αντιμετώπισε όλη αυτή την γραφειοκρατία”.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε το ίδρυμα να λειτουργεί κανονικά, σε συνεργασία με τον δήμο Αγρινίου, ο κ. Μοσχολιός απάντησε:

“Για τη συνεργασία με φορείς του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, το θεσμικό πλαίσιο είναι τόσο σκληρό που για να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση είναι μια πάρα πολύ χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κριθεί και ανέφικτη. Ο δήμος Αγρινίου θα έπρεπε να διαθέσει χρήματα για ένα κτίριο που δεν του ανήκει και το ίδρυμα να μη χάνει χρήματα”.

Στην ίδια ερώτηση απάντησε και ο κ. Γρίνος:

“Θα μπορούσε θα γίνει μια χρονιά μίσθωση από τον δήμο για να αξιοποιήσει την περιουσία, αλλά θα έπρεπε πρώτα να γίνει μια δημοπρασία και να μπουν ειδικοί εκτιμητές και έπειτα να αποφασίσει το δικαστήριο. Θα επρόκειτο για μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία”.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button