ΑτζένταΘέατροΠολιτισμόςΡοή Ειδήσεων

Μοναστηράκι Βόνιτσας: Παρουσίαση του διηγήματος του Αλ. Παπαδιαμάντη “Χρήστος Μηλιώνης”

Την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 στο Δημοτικό Σχολείο στο Μοναστηράκι Βόνιτσας στις 9.00 μμ θα παρουσιαστεί το μοναδικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  “Χρήστος Μηλιώνης”  που εξελίσσεται στο Ξηρόμερο, κάπου ανάμεσα στην Παλήμπει, την Ντερσοβά και το Παραδείσι.

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων Σύλλογος Έρευνα και Ιστορίας και του Κέντρου Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας


Λίγα λόγια για το έργο:

Ένας Αγάς της Άρτας απαγάγει με δόλιο τρόπο μια Ξηρομερίτισα. Ο πατέρας της κοπέλας και ο αρραβωνιαστικός της προσφεύγουν στον Καδή (Οθωμανό δικαστή) της Άρτας και ζητούν πίσω την κόρη. Ο Καδής χρησιμοποιώντας εδάφια από το Κοράνι δίνει δίκαιο στον Αγά.

Όταν ο κλέφτης Χρήστος Μηλιώνης μαθαίνει για την απαγωγή της βαφτισιμιάς του, τότε εισβάλλει στο άβατο κατοικίας του Ιμάμη και του Καδή στην Άρτα.

Ο Μηλιώνης και οι «Μονόματοι» (έτσι λέγονταν γιατί κοιμούνταν με το ένα μάτι ανοικτό) ΄του Χρήστου Μηλιώνη απαγάγουν τον Καδή και τον μεταφέρουν σαν όμηρο στο Ξηρόμερο, ζητώντας ανταλλαγή με την βαφτισιμιά του…..

Από αυτό το σημείο και μετά τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, αγωνία, απρόοπτες καταστάσεις και ένα τέλος που δεν το περιμένει κανείς.

Μόνο η περηφάνια, η μεγαλοψυχία , η αυταπάρνηση και η σταυραδελφοσύνη μπορούσαν να τιμηθούν με αυτό το διήγημα του Εθνικού μας λογοτέχνη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Αφηγητής:Δημήτρης Βερύκιος
Συνοδεύουν την διήγηση οι μουσικοί: Αρετή Κοκκίνου (Κιθάρα) , Αλέξανδρος Καστανιώτης (Καβάλι)
Τραγούδι :Ντομένικα Ρέγκου.

Ο Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από το κορυφαίο διήγημα «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ» του «Αγίου» των Γραμμάτων μας Αλ. Παπαδιαμάντη, συνοδεία μουσικής και τραγουδιών που δένουν αρμονικά με την ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου!

Τοποθεσία Εκδήλωσης : Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Μοναστηρακίου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Η Διάρκεια της αφήγησης είναι : 75’

Είσοδος Ελεύθερη

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button