ΑυτοδιοίκησηΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

«Μνημόσυνο» για το Πανεπιστήμιο ή αρχή σοβαρών διεκδικήσεων;

Κυρίαρχη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, ήταν η συζήτηση για το μέλλον του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, μετά και την καθίζηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καταγράφτηκε φέτος εξαιτίας και της ΕΒΕ.

Το Συμβούλιο δεν κλήθηκε να αποφασίσει αλλά να συζητήσει κατόπιν αιτημάτων της αντιπολίτευσης, με την δημοτική πλειοψηφία, να δέχεται σφοδρή κριτική ειδικότερα από τις παρατάξεις της κ. Σταρακά και του κ. Καμένου, ως προς τι έκανε ή το τι δεν έκανε τα προηγούμενα επτά χρόνια, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του δήμου.


Στην ίδια συζήτηση δεν έλειψαν και οι αιχμές τόσο για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Παπαναστασίου επιχείρησε να παρουσιάσει ένα σύντομο ιστορικό της κατάστασης, σημειώνοντας πως με την μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, η Ελλάδα «γέμισε» γεωπονικές σχολές και Τμήματα και μοιραία επήλθε η απαξίωση των Τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι που ήταν χαμηλής ζήτησης κάτι που επιδεινώθηκε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Πίσω απ’ όλες τις μεθοδεύσεις «έδειξε» ξεκάθαρα προς την πλευρά του «καθηγητικού κατεστημένου» του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεσολόγγι, που «πανηγύριζε επειδή πήρε της έδρα της Γεωπονικής και φέτος δέχεται 30 φοιτητές».

Κάλεσε τέλος τους Συμβούλους να διερωτηθούν τι ακριβώς χρειάζεται το Αγρίνιο θέτοντας ακόμη κι ένα θέμα που θεωρείται από κάποιους, ταμπού: Την ίδρυση δηλαδή μη κρατικού Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε σφοδρότατη κριτική από την Χριστίνα Σταρακά που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «μνημόσυνο» και τον ρόλο του δήμου όλα αυτά τα χρόνια «παθητικό». «Επί των ημερών σας χαιρετάμε το Πανεπιστήμιο» είπε ακόμη απευθυνόμενη στον κ. Παπαναστασίου χαρακτηρίζοντας το θέμα καθαρά πολιτικό. Ο Σταύρος Καμμένος είπε πως θα προτείνει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες, αφού η πλειοψηφία δεν μπορεί κι έχει αποτύχει στις διεκδικήσεις που έχουν αποφασιστεί.

Οι παρατάξεις της Αριστεράς και ειδικότερα οι κ. Παπανικολάου και Μερμίγκης, έθεσαν συνολικά το ζήτημα τη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, τονίζοντας πως είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την κατάσταση που επικρατεί στην Αιτωλοακαρνανία. «Χάνουμε τη μεγάλη εικόνα και οι κεντρικές πολιτικές που μένουν στο απυρόβλητο» είπε ο κ. Παπανικολάου, ενώ ο επικεφαλής του Ανυπότακτου Αγρινίου τόνισε πως «πρέπει να σταθούμε απέναντι σε όσους νομοθετούν σε βάρος της νέας γενιάς».

Ο Γ. Καραμητσόπουλος είπε πως οι ευθύνες θα πρέπει επιτέλους να αποδοθούν ζητώντας μια ενιαία στάση απ’ όλους τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, παρατηρώντας πως και στο εσωτερικό του νομού, «ο καθένας λέει ότι νομίζει».

Ακολούθησε ένας μεγάλος κύκλος παρεμβάσεων δημοτικών συμβούλων, κατατέθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί κι έγιναν δευτερολογίες. Αναφορές έγιναν και στην έκταση του παλιού αεροδρομίου που ουδέποτε αξιοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα η παραχώρηση του, να ανακληθεί.

H συζήτηση έκλεισε με τον Γ. Παπαναστασίου να υπερασπίζεται την στάση του δήμου, τονίζοντας πως δεν δίστασε να διαφωνήσει σε βασικά ζητήματα με τη σημερινή κυβέρνηση και υπενθυμίζοντας πως οι αρμοδιότητες του, είναι συγκεκριμένες.

Ζήτησε τέλος την κατάθεση προτάσεων, με την συνεργασία ειδικών, για νέα Τμήματα, ελκυστικά και βιώσιμα, με δεδομένη και την βάση εισαγωγής. «Ας προχωρήσουμε μόνοι μας, το Πανεπιστήμιο είναι για όλους μας, είναι της πόλης και είναι απαίτηση της κοινωνίας. Ενωμένοι να αποφασίσουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και περιμένω τις προτάσεις σας» κατέληξε ο δήμαρχος.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button