ΑυτοδιοίκησηΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Μνημόνιο συνεργασίας για την αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών

Μεταξύ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας

«Η λίμνη Κρεμαστών, η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, ενώνει δύο νομούς, την Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία αλλά και δύο Περιφέρειες, τη Δυτική Ελλάδα και στη Στερεά Ελλάδα. Μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα και τον φίλο Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, σχεδιάζουμε την από κοινού ανάδειξη της περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε πλέον για την αξιοποίηση ενός περιβαλλοντικού και ενεργειακού θησαυρού που αξίζει και μπορεί να γίνει ένας από τους πιο επισκέψιμους οικότοπους της Ελλάδας».

Αυτά δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης & Ανάδειξης περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων Ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως τις εκβολές του Αχελώου».

Το Σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

• Βελτίωση της οδικής πρόσβασης στη Λίμνη των Κρεμαστών.

• Δημιουργία προβλητών για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών.

• Δημιουργία υποδομών και εξοπλισμού υπαίθριας αναψυχής.

• Δημιουργία Κέντρων Πληροφόρησης Επισκεπτών.

• Χάραξη μονοπατιών στην παραλίμνια περιοχή.

• Ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της λίμνης.

• Διοργάνωση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Βάσει του Σχεδίου προβλέπεται η ανάπτυξη δράσεων ναυταθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, καθώς και η στήριξη και ενθάρρυνση της πρωτογενούς παραγωγής, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

«Το νερό είναι ανάπτυξη, πολιτισμός, ζωή. Η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του τόπου μας αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας» καταλήγει ο κ. Φαρμάκης.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Η Λίμνη Κρεμαστών δεν μας χωρίζει από την όμορη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μας ενώνει στον κοινό στρατηγικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

»Φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε δράσεις Ναυταθλητισμού, Πολιτισμού, Πρωτογενούς παραγωγής, Ψυχαγωγίας, με απόλυτο σεβασμό φυσικά στα γαλαζοπράσινα νερά της Λίμνης των Κρεμαστών και γενικότερα στη διατήρηση αυτού του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος».

Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Άρης Τασιός τόνισε: «Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την πρόθεσή μας να προσεγγίσουμε την Λίμνη Κρεμαστών ως ενιαία οντότητα ανάπτυξης για την περιοχή μας. Με τον τρόπο αυτό, πολύ πιο δομημένα, προχωράμε στον σχεδιασμό μας και συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα και δράσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button