ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Μνήμη Γέροντος Δοσιθέου

Για τον μακαριστό Καθηγούμενο της Ι.Μ. Παναγίας Τατάρνης, γράφει ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Εργου Κωνσταντίνος Νάκος

Ἐπὶ κλίνης ὀδύνης καὶ στρωμνῆς κακώσεως κατὰ τὰ τελευταῖα ἔτη πολλὰ ὑπομείνας, ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ τὸ βράδυ τῆς 4ης Ἰανουαρίου 2023 ὁ ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Παναγίας Τατάρνης γέρων Δοσίθεος.(ΙΜ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ).

Ὁ Γέρων Δοσίθεος, κατὰ κόσμον Στυλιανὸς Κανέλλος, ἐγεννήθη ἐν Ἀθήναις τὸ σωτήριον ἔτος 1936. Oἱ γονεῖς του ὠνομάζοντο Γεώργιος καὶ Ἐλευθερία, καὶ εἵλκυον τὴν καταγωγὴν ἐκ Πιάνας Ἀρκαδίας καὶ Κέας (Τζιᾶς) ἀντιστοίχως. :27
Από μικρή ηλικία ανδρώθηκε σε εκκλησιαστικό περιβάλλον και αφιερώθηκε στη λατρεία του μόνου αληθινού Θεού. Μυήθηκε στην τέχνη της ψαλμωδίας και της ευτάκτου επιτέλεσης των ιερών ακολουθιών από σοφούς εκκλησιαστικούς άνδρες.


Το 1956, προσήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Προυσού, και το 1959 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα Δοσίθεος. Το 1961 εχειροτονήθη διάκονος, το 1963 πρεσβύτερος λαμβάνοντας ταυτόχρονα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ευρυτανία.

Το 1969 ανέλαβε την ηγουμενία της Ιεράς Μονής Τατάρνης, την οποία και ανοικοδόμησε εκ βάθρων.

Έκτοτε, ανέπτυξε πλούσια πνευματική και ποιμαντική δράση, παραμένοντας συνειδητά μακρυά από κοσμικές ενασχολήσεις και διεκδικήσεις. Μεταξύ των άλλων υπήρξε και ιστορικός ερευνητής. Επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη αρκετές φορές και κατέγραψε τα πάντα για τον Ελληνισμό της Πόλης. Σε ένα συνέδριο για τους απόδημους Ευρυτάνες, που πραγματοποιήθηκε προ ετών στο Καρπενήσι, κατέθεσε εκτενή αναφορά για την μετανάστευση τους στην Κωνσταντινούπολη.

Καλοσυνάτος και φιλόξενος στο μοναστήρι προσέφερε υπέροχα καλογερικά εδέσματα, καθ’ ότι υπήρξε σπουδαίος μάγειρας εκδίδοντας μάλιστα τις μαγειρικές του σε βιβλία. Έχει συγγράψει βιβλία, άρθρα και πολλές μελέτες.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε και την έκδοση του , Ὀψοποιῶν Μαγγανεῖαι, ἤγουν καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Ἀναπαύσαι Κύριος ὁ Θεὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἐν τῇ Βασιλείᾳ τῶν Οὐρανῶν! Εἴη ἡ μνήμη αὐτοῦ αἰωνία!

Κωνσταντίνος Νάκος

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button