sliderΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Μνήμες του 2007, «ξύπνησαν» τα πρωινά Ρίχτερ στην Τριχωνίδα

Τα 3,7 Ρίχτερ στις 3:37 σήμερα τα ξημερώματα, όπως ήταν φυσιολογικό, ανησύχησαν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, μιας και επίκεντρο του σεισμού ήταν η Τριχωνίδα, «ξυπνώντας» μνήμες από τους αλλεπάλληλους σεισμούς του 2007.

Τότε, με επίκεντρο ρήγματα νότια της λίμνης, είχαν σημειωθεί μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες έξι σεισμοί μεγέθους από 4,7 έως 5,4 Ρίχτερ, ενώ άλλος ένας σεισμός τον Ιούνιο του 2007, είχε επιτείνει την ανησυχία. Η λεγόμενη «σμηνοσειρά», όπως αποκλήθηκε απο τους σεισμολόγους, είχε προκαλέσει ζημιές κατά κύριο λόγο σε παλιά κτίρια, αλλά είχε «χτυπήσει» και τρεις πολυκατοικίες στο Αγρίνιο, ενώ είχε σχεδόν κατεδαφιστεί το κτίριο του Γυμνασίου Θέρμου.


Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα το 1975 όταν είχαν σημειωθεί καταστροφές από δυο σεισμούς, μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, με μεγάλες ζημιές να καταγράφονται στην περιοχή των χωριών της δυτικής Μακρυνείας. Και το 2012 μια σειρά σεισμών, είχε προκαλέσει ανησυχία.

Οπότε οι σεισμοί στην Τριχωνίδα δεν είναι κάτι πρωτοφανές και σίγουρα ο σημερινός σεισμός ούτε το μέγεθος παλαιότερων έχει, αλλά ακόμη περισσότερο με την πάροδο των ωρών φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, απόλυτα φυσιολογικό σε σχέση με την δυναμική των ρηγμάτων της λίμνης.

Τα ρήγματα της Τριχωνίδας, όπως και της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς εδώ και χρόνια από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή κ. Λέκκα που είχε επισκεφθεί την περιοχή το 2007. Η σχετική παρουσίαση αυτής της χαρτογράφησης είχε γίνει σε συνεργασία με το τοπικό ΤΕΕ, επί προεδρίας Παύλου Μοσχολιού, μερικά χρόνια νωρίτερα.

Τα ρήγματα στην περιοχή της Τριχωνίδας είναι μεν μικρά αλλά συγκροτούν μεγάλες ρηξιγενείς ζώνες, περιοχές δηλαδή με ρήγματα. Η ρηξιγενής ζώνη της Τριχωνίδας χαρτογραφήθηκε λεπτομερώς και τα δύο κυριότερα ρήγματά της βρίσκονται στο βόρειο και το νότιο τμήμα με γενική διεύθυνση Ανατολή- Δύση.

Σε σχετικά κοντινή απόσταση εντοπίζεται η ομάδα ρηγμάτων του Οζερού, η οποία χαρακτηρίζεται η πιο επικίνδυνη περιοχή για την Αιτωλοακαρνανία, μιας και έχει τη δυνατότητα να «δώσει» σεισμούς άνω των έξι Ρίχτερ.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για σεισμούς στα ρήγματα της Λίμνης Οζερός, από το μήκος τους μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό. Ωστόσο, μεταξύ των ομάδων ρηγμάτων Τριχωνίδας και Οζερού η περίπτωση να δημιουργηθεί το φαινόμενο του ντόμινο είναι εξαιρετικά περιορισμένη», είχε εκτιμήσει τότε ο κ. Λέκκας.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button