Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα

«Μεγάλη πρόκληση η επιτάχυνση των εμβολιασμέων»

«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».


«Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Fauci: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά»», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως η μόνη λύση μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

«Στο ζήτημα της Μετανάστευσης, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών».

Τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη με μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα:

– Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών

– Η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

star.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: μετάλλαξη Δέλτα Μητσοτάκης