ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Μητσοτάκης: Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό -Οι κίτρινες και οι κόκκινες κάρτες για τους υπουργούς

Από την επιλογή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία, την εγκληματικότητα, αλλά και για το αν θα κάνει ανασχηματισμό μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον alpha

Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου


Ο πρωθυπουργός ερωτώμενος αρχικά για το θέμα της επιλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ως το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό το ότι ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως θα συναινέσουν για την εκλογή της.

«Χαίρομαι που η επιλογή την οποία έκανα στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, φαίνεται να συγκεντρώνει μια ευρεία
συναίνεση να εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία την επόμενη Τετάρτη. Τρία κόμματα μέχρι σήμερα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ έχουν εκφραστεί θετικά στην υποψηφιότητά της. Πιστεύω ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία. Συμβολικά είναι πολύ σημαντική, αλλά και πίσω από το σύμβολο της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας κρύβεται ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες και ιδιαίτερες δυνατότητες. Η κυρία Σακελλαροπούλου από τη φύση της είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, υπηρετεί τη Δικαιοσύνη με εξαιρετικές επιδόσεις εδώ και πολλά χρόνια. Εχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Κατά συνέπεια έχει πολύ ισχυρή άποψη για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα όχι απλά με επάρκεια. Είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος. Μιλάει άριστα γλώσσες, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, ένας άνθρωπος της εποχής της. Είναι ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα που νομίζω ότι σηματοδοτεί το γεγονός ότι η Δημοκρατία μας από αυτή την δεκαετή κρίση βγαίνει τελικά πιο ισχυρή, είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής η οποία ξημερώνει», είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του ΠτΔ, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για «διασυρμό του θεσμού του ΠτΔ.

«Δεν διέσυρα κανένα θεσμό. Έκανα την επιλογή μπορώ να σας πω και νωρίτερα από ό,τι είχα υποχρέωση να κάνω. Θυμίζω ότι η καταληκτική προθεσμία για να γίνει αυτή η επιλογή ήταν η 13η Φεβρουαρίου. Δικαιολόγησα απόλυτα την επιλογή μου και κατά συνέπεια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ διέσυρα το θεσμό. Δεν δέχομαι, αν θέλετε, επί της αρχής, την κριτική την οποία μου ασκεί ο κ. Τσίπρας. Χρειάστηκε 718 λέξεις για να πει ένα απλό “ναι”. Νομίζω θα ήταν πιο γενναίο, αν θέλετε και πιο τολμηρό, να αναγνωρίσει το γεγονός ότι επιλέγεται ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί τελικά να συγκεντρώσει μία ευρεία πλειοψηφία και να αφήσει την κριτική ενδεχομένως για μία άλλη ευκαιρία, αλλά αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα και όχι εμένα».

Μητσοτάκης: Ηταν καλός πρόεδρος ο Παυλόπουλος
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν θεωρεί πως η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν θετική στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για άλλη μία φορά τόνισε πως ήταν καλός στην θέση του, αλλά έπρεπε να επιλέξει ένα πρόσωπο και αυτό ήταν η κ. Σακελλαροπούλου.

«Ηταν καλός Πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος και σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του. Αλλά ξέρετε ένα πρόσωπο μπορούσα να επιλέξω. Και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου και όχι τον κ. Παυλόπουλο και εξακολουθώ να επιμένω ότι είμαι πολύ υπερήφανος για την επιλογή την οποία έκανα. Ένας πρόσθετος λόγος, ο οποίος διεφάνη μετά την εκδήλωση των προθέσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, έχει να κάνει, με το γεγονός ότι την κυρία Σακελλαροπούλου την ψηφίζει και το ΚΙΝΑΛ κάτι το οποίο γνωρίζαμε για τον κ. Παυλόπουλο ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί, καθώς είχε ήδη αποκλείσει αυτή την επιλογή», σχολίασε, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά, ως πρώτο πολίτη της χώρας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γυναίκα. Η κυρία Σακελλαροπούλου θα είναι μία εξαιρετική Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αφήσει το δικό της στίγμα και θα ταυτίσει, πιστεύω, τη θητεία της με ένα νέο, μεγάλο άλμα της χώρας στο μέλλον».

O πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους της επιλογής της Σακελλαροπούλου για την θέση του ΠτΔ στον Αντώνη Σρόιτερ/ Φωτογραφία: Intime, ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μητσοτάκης: Τα λάθη θα διορθώνονται με ταχύτητα
Στην συνέντευξη έγινε κουβέντα και για την επαναφορά του υπουργείου Μετανάστευσης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έπρεπε να καταργηθεί το υπουργείο, αλλά τα όποια λάθη γίνονται από την κυβέρνηση, θα διορθώνονται με «θάρρος και ταχύτητα».

«Αν ήξερα σήμερα, με βάση αυτά τα οποία γνωρίζω τώρα, αν τα γνώριζα πριν από 6 μήνες, θα σας έλεγα ότι δεν θα το καταργούσα. Εξ ου και έσπευσα να το επανασυστήσω, διότι έκρινα τελικά, ότι η κατάργηση του Υπουργείου δημιούργησε μία σειρά από επιχειρησιακές δυστοκίες, όχι στη χάραξη της πολιτικής, αλλά στην υλοποίησή της. Εξακολουθώ να επιμένω ότι η πολιτική μας είναι απολύτως σωστή. Κάνουμε λοιπόν αυτή τη διορθωτική κίνηση. Επιμένουμε στην ανάγκη να φυλάξουμε τα σύνορα, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του ασύλου, να γίνονται επιστροφές, να έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας και ταυτόχρονα να κάνουμε την ελάχιστη δυνατή, θα το τονίσω αποσυμφόρηση των νησιών έτσι ώστε να μην έχουμε ασφυκτικές πιέσεις, κυρίως στα δύο μεγάλα νησιά. Εγώ πρώτος έχω πει εξάλλου, ουδείς αλάθητος. Και μία Κυβέρνηση η οποία παράγει πολλή πολιτική και αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες, όπου εντοπίζονται λάθη και παραλείψεις, αυτά με θάρρος και με ταχύτητα κυρίως θα διορθώνονται».

Οσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η διαδικασία θα εξετάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Οι αιτήσεις ασύλου, πρέπει να εξετάζονται το αργότερο εντός δύο μηνών. Άρα, οποιοσδήποτε καινούριος έρχεται, πρέπει εντός δύο μηνών το αργότερο να γνωρίζουμε αν πρέπει να τυγχάνει διεθνούς προστασίας και αν δεν τυγχάνει διεθνούς προστασίας, να επιστρέφει πίσω στην Τουρκία. Η αλλαγή της νομοθεσίας του ασύλου -η οποία ήδη εφαρμόζεται- θα οδηγήσει σε επιστροφές. Αυτό σημαίνει ότι όποιος μας ακούει και σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα και γνωρίζει ότι δεν είναι πρόσφυγας να μην μπει στον κόπο να έρθει γιατί θα γυρίσει πίσω. Βρήκαμε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Όποιος ερχόταν στην Ελλάδα κρινόταν στην ουσία ευάλωτος, έφευγε από τα νησιά, πήγαινε στην ενδοχώρα και μετά πολλοί από αυτούς χανόντουσαν. Αυτή ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με μια πολιτική ανοιχτών θυρών. “Η θάλασσα δεν έχει σύνορα” και όλα τα άλλα απίθανα τα οποία είχαμε ακούσει, έκαναν την Ελλάδα έναν μαγνήτη. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μαγνήτης για πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτούς οι οποίοι δικαιούνται status πρόσφυγα. Δεν έχω καμία υποχρέωση, θα το ξαναπώ, στην Ελλάδα, να υποδέχομαι και να φιλοξενώ οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν θέση ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Και για αυτό και αναδεικνύουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Αγωνίζομαι για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί αυτή έχω μια υποχρέωση να ασκήσω εθνική πολιτική. Και θα το κάνω».

Μητσοτάκης: Οι δομές θα γίνουν
Για τις αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές που θα έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δομές προσφύγων, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι αυτές θα γίνουν και πως θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες.

«Οι δομές θα γίνουν. Συζητάμε, αλλά από ένα σημείο και πέρα πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις. Και ειδικά οι δομές στα νησιά είναι πιο σημαντικές δομές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, θα γίνουν. Θα γίνει δομή καινούργια και στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Στη Σάμο ήδη χτίζεται η δομή και θα υπάρχει και επέκταση της υφιστάμενης δομής στην Κω και στη Λέρο. Αλλά εκεί που έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα -στη Χίο και στη Μυτιλήνη- έχουμε βρει τους χώρους. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης μιας τοπικής κοινωνίας. Και βέβαια να αντιληφθούμε και το γεγονός ότι η μεγάλη αυτή αριθμητική παρουσία προσφύγων και μεταναστών ασκεί πιέσεις στις τοπικές κοινωνίες. Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό, την ανησυχία και το άγχος ενός κατοίκου της Μυτιλήνης όταν βλέπει το νοσοκομείο να πιέζεται πάρα πολύ. Θα στηρίξουμε λοιπόν αυτές τις τοπικές κοινωνίες και με έκτακτους πόρους και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών ότι ο σχεδιασμός αυτός θα είναι τελικά προς όφελος τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Δεν είναι στις προθέσεις μου ανασχηματισμός
Στο περιθώριο της αξιολόγησης των υπουργείων, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν υπάρχει το σενάριο ανασχηματισμού στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του.

«Δεν υπάρχει κανένα Υπουργείο το οποίο δεν έχει καθορίσει αρμοδιότητες εδώ και πολύ καιρό. Η αξιολόγηση έχει ως κεντρική έννοια, έχει πάντα σε πρώτη φάση, το σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων και της βελτίωσης αυτού ο οποίος υπόκειται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα, και της επιβράβευσης όπως σωστά είπατε, αυτών οι οποίοι τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά. Είμαστε λοιπόν, στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης. Μπορώ να σας πω ότι δεν επίκειται κανένας ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν θα γίνει ανασχηματισμός, προφανώς και θα λάβω υπόψιν μου τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου, δε θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό», είπε και με… ποδοσφαιρικούς όρους για το ενδεχόμενο αλλαγής στα υπουργεία, συνέχισε λέγοντας: «Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κανείς. Υπάρχει και η απευθείας κόκκινη, λοιπόν, αλλά και οι κίτρινες συνήθως θέλουν μία αλληλουχία χρόνου.

Μητσοτάκης: Βέτο αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο με Λιβύη, θα μιλήσω με Μέρκελ
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την απουσία της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Αφού ξεκαθάρισε πως αυτό συμβαίνει από το 2015, είπε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βέτο αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο.

«Θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο επικοινώνησα και γραπτώς, και μπορώ να σας πω ότι θα έχω και τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ για να συζητήσω το ζήτημα αυτό. Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “Μνημονίων”. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών. Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων΄”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας» απάντησε ξεκάθαρα.

Η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη συνέχεια στάθηκε στην συνολική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τις «απαιτήσεις» της.

«Όταν, η Τουρκία έρχεται και λέει, ότι τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια μας, όχι τη συμμετοχή μας. Κανείς δεν είπε στην Τουρκία να μη συμμετέχει σε αυτά τα πολυμερή σχήματα. Υπό μια βασική προϋπόθεση να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. Ο αγωγός EastMed είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο από μία τουλάχιστον Ευρωπαϊκή χώρα, την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως και την Ελλάδα, αν έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου και στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή αγορά, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Στην Τουρκία αυτό δεν αρέσει -το καταλαβαίνουμε- γιατί θέλει να είναι γεωπολιτικός παίκτης, να ελέγχει τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί σε καμιά περίπτωση ως ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο τα δίκαια της Ελλάδος. Από μόνη της η Ευρώπη έχει μία υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μία Ευρωπαϊκή χώρα της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται ήδη, όταν μία τρίτη χώρα όπου δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται με τέτοιο προκλητικό τρόπο», σημείωσε λέγοντας πως με την στάση της «απομονώνεται» την ώρα που ήδη οι ΗΠΑ, έχει καταδικάσει την στάση της.

Ξεκάθαρος για βέτο αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ήταν ο πρωθυπουργός

«Αυτή η προκλητικότητα είναι ένδειξη απομόνωσης, γιατί αυτή τη στιγμή στο ζήτημα τουλάχιστον του “μνημονίου”, είχαμε ξεκάθαρη καταδίκη από τις Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α. δια του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν ξεκάθαρα ότι τα νησιά μας έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ποτέ δεν το είχαν πει στο παρελθόν, το είπαν τώρα, το είπαν μετά την επίσκεψή μου. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Πομπέο, είπε ξεκάθαρα ότι η Αμερική εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδος. Δεν είναι μόνο όμως οι Η.Π.Α., Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ζήτημα του μνημονίου συνεργασίας και η Ρωσία, με την οποία συνομιλεί σήμερα ο κ. Ερντογάν, οι σοβαρές χώρες του αραβικού κόλπου, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε μάλιστα για για τον διάλογο που είχε με τον Τραμπ σχετικά με την Τουρκία, πως «κατέστησα απολύτως σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Νομίζω ότι αυτό έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ».

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η εικόνα στο Κουκάκι
Στην διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών της χώρας. Ερωτώμενος για τις παρεμβάσεις στα Εξάρχεια, είπε πως η κατάσταση αλλάζει, αλλά ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με την επιβολή του νόμου στην περιοχή.

«Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη πρόοδος στα ζητήματα που αφορούν στην επιβολή του νόμου στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια. Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα. Στα Εξάρχεια δεν έμπαινε κανείς. Ηταν ένα γκέτο. Αυτό έχει αλλάξει. Οι καταλήψεις αδειάζουν και αδειάζουν με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει, γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους, βήμα, βήμα, όπως έχουμε σχεδιάσει μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη», σημείωσε, ενώ για τα επεισόδια στο Κουκάκι είπε πως η εικόνα με τους τσιμεντόλιθους ήταν απαράδεκτη.

«Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Ήταν απαράδεκτο εννοώ ως προς το γεγονός ότι βλέπουμε την αστυνομία να προσπαθεί να παρέμβει σε μία κατάληψη νόμιμα. Και βλέπουμε διάφορους τύπους, οι οποίοι με ορμή και με μίσος πετούν τσιμεντόλιθους δεκάκιλους στο κεφάλι κάποιων αστυνομικών. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στον εισαγγελέα τι θα κάνει και το τι πράξη είναι αυτή. Αλλά πρέπει να σας πω ότι όταν κάποιος πετάει ένα τσιμεντόλιθο από τον δεύτερο όροφο, δεν το κάνει έτσι από πίκα. Η πρόθεση να τραυματίσεις κάποιον ή και να σκοτώσεις κάποιον είναι δεδομένη. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, όταν πετάς ένα τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο, αυτό είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση», είπε και στην ερώτηση για το αν η αστυνομία δείχνει «υπερβάλλοντα ζήλο», τόνισε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ.

«Θεωρώ ότι ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Εάν τώρα υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η Αστυνομία επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο ή περιπτώσεις όπου ξεκάθαρα υπήρξε παράβαση του νόμου, αυτές θα ερευνηθούν από την ίδια την Αστυνομία. Και το καλό είναι ότι πια έχουμε και οπτικοακουστικό υλικό και όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους», ήταν το σχόλιό του.

Επίσης, στην διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε:

Για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση και για να λειτουργήσει θεσμικά το Πολίτευμα, αλλά και εμάς θα μας κάνει καλύτερους μία καλή Αντιπολίτευση. Δεν βλέπω κατ’ ανάγκη πολλά τέτοια δείγματα γραφής. Αντιθέτως βλέπω κάποιες εντυπωσιακές πιρουέτες, οι οποίες μπορεί από μία απόσταση σχεδόν να είναι γραφικές. Δηλαδή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και λέει ότι δεν θα κυρώσω τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις βάσεις την οποία ο ίδιος υπέγραψε, ο ίδιος διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά και ο ίδιος είχε ήδη εφαρμόσει, επειδή απλά τώρα δεν είμαι Κυβέρνηση και θυμήθηκα ότι έχω και κάποιους στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μπορεί να διεγείρονται από έναν όψιμο αντι-Αμερικανισμό, ε, αυτό δεν είναι σοβαρή πολιτική.

Για την οικονομία και τις φοροελαφρύνσεις
«Υλοποιούμε ένα σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, το οποίο το υπηρετούμε πάρα πολύ πιστά. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό το φέραμε και πιο μπροστά, κόβοντας τον ΕΝΦΙΑ το ’19, ενώ είχαμε εξαγγείλει ότι θα τον κόψουμε το ’20. Συνεχίζουμε με μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, με μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, με μείωση του φόρου στα μερίσματα, όλα αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα, θα εφαρμοστούν το 2020. Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2020, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα αρχίσουμε να κόβουμε και την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει υπερβολικά τη μεσαία τάξη και τα υψηλότερα εισοδήματα, άδικος φόρος εν πολλοίς, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί. Και αυτός ο φόρος δεν είμαι έτοιμος να σας πω ακόμα σε ποιο βαθμό και από πότε θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020. Πιστεύω ότι μπορούμε και εντός του 2021, να καταργηθεί πλήρως η εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει όσο καλά πιστεύουμε ότι θα πάει.

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης
«Πιστεύω πως θα εκπλήξει ευχάριστα. Πιστεύω ότι θα είναι στο 3%, το οποίο ήδη είναι ένας πάρα πολύ υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Δεν νομίζω ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 4%. Αφήστε να δούμε όμως που θα είμαστε το ’21, που θα είμαστε το ’22.»

Για το αξίωμα του πρωθυπουργού
«Είναι ένα μεγάλο σχολείο η Πρωθυπουργία και κανείς δεν γεννιέται Πρωθυπουργός. Οταν μπήκα στην πολιτική δεν θεωρούσα δεδομένο ότι μπαίνω στην πολιτική για να γίνω Πρωθυπουργός. Θα εκμεταλλευτώ στο απόλυτο, όμως την ευκαιρία αυτή την οποία μου έδωσε ο ελληνικός λαός. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω ότι μαθαίνω κάθε μέρα, είναι δύο πράγματα: Πρώτον, την ανάγκη, τη συστηματικότητα της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε προσωπικό επίπεδο. Πολύ κουραστική δουλειά, επίπονη δουλειά, δουλειά μυρμηγκιού, θα έλεγα, να κυνηγάς από πίσω όλες τις εκκρεμότητες. Έχουμε πια και τα πληροφοριακά συστήματα και την οργάνωση που μας επιτρέπει να το κάνει, αλλά ό,τι και να λέμε, όταν ο Πρωθυπουργός σηκώσει το τηλέφωνο τα πράγματα γίνονται πάντα ένα κλικ ή δύο κλικ πιο γρήγορα. Άρα αυτό πρέπει να γίνεται. Και νομίζω το δεύτερο το οποίο έμαθα, είναι ότι -και το οποίο νομίζω ότι διατηρώ- είναι να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, με το τι λέει ο κόσμος. Κάθε Γραφείο Πρωθυπουργού είναι ένα “χρυσό κλουβί”, μην κοροϊδευόμαστε. Και το πως βγαίνεις από αυτό το “χρυσό κλουβί”, έχει σημασία»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
«Δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητά μας να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Άρα, και είναι πιθανόν, το έχω πει, οι επόμενες εκλογές του ’23 να είναι διπλές εκλογές. Γιατί δεν ξέρω αν θα μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Για αυτό και έσπευσα να αλλάξω τον εκλογικό νόμο στην αρχή της θητείας μου, όπως πάλι ακριβώς είχα πει. Είχα πει ότι θα τον αλλάξω εντός των πρώτων έξι μηνών, το έκανα. Ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα. Η μόνη δουλειά μου είναι να σκέπτομαι πως θα αξιοποιήσω αυτήν την τετραετία την οποία μου έδωσε ο ελληνικός λαός για να κάνω τις ζωές των πολιτών καλύτερες και μετά να ζητήσω, προφανώς, την ανανέωση της θητείας μας, χωρίς ποτέ να θεωρώ δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα»

Για το αν υποτιμά τους αντιπάλους του:
Εχω κάνει πολιτική καριέρα από το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν πρόκειται εγώ ποτέ να διαπράξω το ίδιο σφάλμα. Δεν υποτιμώ κανέναν, δεν υποτιμώ τους αντιπάλους μου. Τους σέβομαι, για αυτό και βλέπετε ότι κάνω προσπάθειες και για να έχω ευρύτερη συναίνεση. Και έχω απόλυτη αίσθηση ότι έχω μία ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί ένα άλμα στο μέλλον, να αλλάξουμε τη χώρα. Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για την Ελλάδα, δεν το κρύβω εξάλλου και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υλοποιήσω αυτά τα σχέδιά μου.

www.iefimerida.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button