ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Μητσοτάκης από την Πάτρα: Παράθυρο για παρεμβάσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες

Επίθεση σε Τσίπρα για την υπόθεση Κολοβού και μήνυμα στην Τουρκία

Παράθυρο για νέες ρυθμίσεις υπέρ των συνεπών δανειοληπτών άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Πάτρα.

«Η πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.


Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι για μια Πάτρα που αξίζει να είναι η δυτική πύλη της πατρίδας μας στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στο εργοτάξιο του Πάτρα – Πύργος λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σύγκριση με το παρελθόν. Τρία ανοικτά εργοτάξια και ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είπε. Είμαστε συνεπείς στις εξαγγελίες μας και όταν υπάρχουν καθυστερήσεις έχουμε το θάρρος να το παραδεχόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Το σχέδιό μας είναι και μελετημένο και κοστολογημένο, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις και αν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς ο πρωθυπουργός απάντησε: Το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών είναι σημαντικό. Καταλαβαίνω γιατί έχει κινήσει το δημόσιο ενδιαφέρον και με θάρρος ανέλαβα την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση. Θα καταθέσουμε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση για να θεραπευθούν οι αστοχίες. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε βελτίωση σημείωσε και απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση. Τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Για το αν αισθάνομαι ασφαλής είναι ένα θέμα που συζητούμε με τους ομολόγους μας. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε οι επικοινωνίες μας να είναι ασφαλείς αλλά ξέροντας ότι η τεχνολογία είναι ένα βήμα μπροστά μας.

Μίλησε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που διακινούνται και «αγκαλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας όλα αυτά και όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα», είπε.

Επίθεση σε Τσίπρα για την υπόθεση Κολοβού: Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία;

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει κάποιος την κατοικία του σε πλειστηριασμό. Πρέπει να το βλέπουμε με ευαισθησία. Η νομοθεσία προβλέπει πολλές δυνατότητες στους πολίτες και δεκάδες χιλιάδες έχουν κάνει ρυθμίσεις. Οι πλειστηριασμοί είναι μια μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι ρυθμίζουν και πληρώνουν. Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην αγκαλιά του κ. Τσίπρα στην κ. Κολοβού.

Η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων οριστικά και αμετάκλητα αλλά κάποιοι δεν άφησαν πίσω τις τακτικές με τις οποίες πολιτεύονται. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι αυτή του 2015 και τα φτηνά κόλπα δεν περνάνε πια γιατί ο κ.Τσίπρας κυβέρνησε και θυμούνται οι πολίτες το έργο του.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

«Δεν θα κάνουμε διάλογο με το παράλογο και ούτε έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις»

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλείς γιατί η κυβέρνηση ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις και αναβάθμισε το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας. Ζούμε σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο κόσμο και βρισκόμαστε σε μια γειτονιά με μια Τουρκία απρόβλεπτη και εριστική. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα την τακτική μας απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα που αποτελεί πρόβλημα στην σχέση μας την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και δεν πρόκειται να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είπε ακόμα. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη αλλά δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Το αν θα αλλάξει ο κ. Ερντογάν δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Πολλά που ακούγονται εντάσσονται στο πλαίσιο ενός προεκλογικού κλίματος αλλά υπάρχει από πίσω και ένα δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός που πρέπει να απαντηθεί με κάποιο τρόπο. Ένα είναι βέβαιο ότι θα προσέλθουμε στον διάλογο όποτε και αν γίνει χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις», είπε ακόμη.

Για το αν θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα

«Προσβλέπω κομματικά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Αχαΐα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», τόνισε και είπε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να γνωρίζει που θα είναι υποψήφιος.

Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και είπε ότι θα στηριχθεί και στις επόμενες εκλογές.

Για την Κιβωτό του Κόσμου

Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα βγάλουμε πόρισμα για το τι έχει γίνει και τι όχι στην Κιβωτό του Κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σημείωσε ότι: «Δράσαμε άμεσα και αλλάξαμε το συμβούλιο της Κιβωτού έτσι ώστε να εξορθολογιστεί μια δομή στην οποία συνέβαιναν πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Πολιτική αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης ήταν να προχωρήσουμε σε μια πιο δραστική παρέμβαση για να έχουμε λιγότερα παιδιά στις δομές. Βρήκαμε αντιστάσεις και πρέπει να τις κάμψουμε. Πολλές φορές υπάρχουν λόγοι οι οποίοι είναι και οικονομικοί. Δεν θέλω να μηδενίσω το έργο τους αλλά οι παρεμβάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση μας επιτρέπουν να παρέμβουμε στην Κιβωτό. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών αλλά όποιος θέλει να κάνει έργο που έχει να κάνει με παιδιά πρέπει να πληροί υψηλές προδιαγραφές.

Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με αφορμή ότι το 2023 θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ΔιαΝΕΟσις για το ζήτημα αυτό και απάντησε ότι «κάναμε ένα πείραμα σε μεγάλη έκταση στη βόρεια Εύβοια για το πώς μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε μια περιοχή που υπέστη μια καταστροφική φωτιά μεγάλης έκτασης όχι σαν της Ηλείας».

«Είχαμε μια καλή αντιπυρική περιόδο αν και είχαμε αρκετές φωτιές στη δυτική Ελλάδα και ειδικά στην Ηλεία. Είμαι ικανοποιημένος ότι απέδωσαν οι προληπτικές δράσεις και αυτό θα συμβεί και φέτος τον χειμώνα. Είναι κοινός τόπος ότι η απόκριση στις πυρκαγίες το καλοκαίρι του 2022 ήταν καλύτερη και ως προς τα εναέρια μέσα και την ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων. Πιστεύω ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι, όχι ότι δεν θα έχουμε φωτιές και χρονιές που θα είναι χειρότερα ή καλύτερα τα πράγματα, αλλα νομίζω ότι έχουμε βελτίωσει τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες»

Για το ζήτημα της υγείας , απαντώντας σε ερώτηση του agriniopress, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το ΕΣΥ χρειάζεται πιο δομικές παρεμβάσεις: Πώς θα κρατησουμε του γιατρούς, πώς θα έχουμε όσμωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις χωρίς να κλείσει κανένα νοσοκομειο αλλά να κάνουμε καλύτερη κατανομή ώστε να βοηθάμε καλύτερα τους πολίτες. Το νεο ΕΣΥ είναι μια πρόκληση για την δεύτερη τετραετία».

Σημείωσε, δε, ότι «εντοπίσαμε 3.000 πρώιμους καρκίνους με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την αποστολή SMS σε γυναίκες για να προχωρήσουν σε δωρεάν μαστογραφίες».

Έχουμε πολλούς τρόπους στήριξης των δανειοληπτών

«Έχουμε πολλούς τρόπους να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία ώστε να εξυπηρετούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να αποπληρώνουν τα δάνεια. Όταν πωλείται ένα δάνειο σε fund και αυτοί κάνουν ρυθμίσεις για να πάρουν χρήματα. Σκοπός είναι να μην φτάνουμε στον πλειστηριασμό. Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο εισαγόμενο κύμα ακρίβειας αλλά έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων. Η διαφάνεια με το καλάθι του νοικοκυριού έδειξε ότι οδηγεί σε μειώσεις τιμών» είπε ξανά ο κ. Μητσοτάκης σε νέα ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι «έχουμε τη στήριξη με τα 250 ευρώ το επόμενο διάστημα, όλους τους συμπολίτες αφορά η στήριξη για το ρεύμα, έρχονται αυξήσεις για τις συντάξεις, έχουμε μειώσεις φόρων».

Εργάτες γης

«Έχουμε πραγματικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ένας τρόπος είναι με οργανωμένες συμφωνίες για άδειες σε εργάτες γης για να μας βοηθούν. Χθες υπεγράφη η πρώτη τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο που μπορεί να αποτελέσει πιλότο. Να ξέρουμε, όμως, ότι εκ των πραγμάτων αυτό έχει να κάνει με τα μεροκάματα. Αν κάποιο δίνουν υψηλότερα τότε μπορεί οι εργάτες να επιλέξουν άλλες χώρες. Θα φροντίσουμε αυτό το πλαίσιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο να το επεκτείνουμε αν αποδειχθεί επιτυχημένο»

Το εκλογικό δίλημμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές και απάντησε «έχω πει ότι η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου που έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα την αναλογική που ναρκοθετεί την εκλογική σταθερότητα γι’ αυτό και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και είπαμε ότι η αποτύπωση πρέπει να γίνει με δεν σκέφτομαι την δεύτερη εκλογή όποτε γίνουν, στο τέλος της τετραετίας, μην με ρωτήσετε την ημερομηνία γιατί δεν έχω αποφασίσει. Το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι νωρίς να το συζητήσουμε αν και ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και πιστεύω ότι είναι εφικτός χωρίς αυτό να σημαίνει αλαζονία γιατί έχουμε δείξει ότι κυβερνάμε με τους καλύτερους με στελέχη που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα δεν έχουν αλλάξει τον σχεδιασμό του όσον αφορά το πότε θα γίνουν εκλογές. «Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας αλλά δεν έχω αυταπάτες καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει καμία ουσιαστική πρόταση. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά για τα προβλήματα καταφεύγεις στην τοξικότητα, τα δήθεν σκάνδαλα».

Πρώτο Θέμα

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button