ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος: Ο ακούραστος εργάτης και μαχητής της Εκκλησίας μας

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

«Ιεροθέου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη»

Η Εκκλησία μας (σήμερα)  Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ιεροθέου. Ο Άγιος Ιερόθεος γεννήθηκε στην Αθήνα από πλούσια οικογένεια λίγα χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού μας και πέθανε σε βαθειά γεράματα το τελευταίο τέταρτο του Α’ αιώνα μ.Χ. Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν  φιλόσοφος και ένας από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου της Γερουσίας του Αρείου Πάγου.  Διδάχθηκε την πίστη του Χριστού μας από τον Απόστολο Παύλο και χειροτονήθηκε Α’ Επίσκοπος Αθηνών.  Ο  Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης υπήρξε μαθητής του. Σύμφωνα με την παράδοση ο Επίσκοπος Αθηνών Ιερόθεος παραβρέθηκε στην Κοίμηση της Παναγίας μας στην Ιερουσαλήμ.


Σήμερα είναι και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, της Ιστορικής Επισκοπής Ναυπάκτου, με πρώτο Επίσκοπο τον Μαρτύριο, 343 μ. Χ. Ο Μαρτύριος συμμετείχε στη Σύνοδο της Σαρδικής, σημερινή Σόφια της Βουλγαρίας.

Ο ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, ο χαρισματικός αυτός Ηγέτης,  μαχητής και λόγιος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, κ.κ. Ιερόθεος, υπηρετεί ως  Μητροπολίτης την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου από το 1995. Η απλότητα, η ηθική ακεραιότητα, η καλοσύνη, η εμμονή του στην Ορθόδοξη Πίστη,  στις παραδόσεις της Εκκλησίας μας και η μεγάλη του αγάπη προς τους Πιστούς Χριστιανούς, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του μεγάλου και ΑΞΙΟΥ πνευματικού μας Αμπελουργού. Μεγάλωσε και έλαβε από τους γονείς του, Σωτήριο και Ευτυχία αλλά και από τη θεία του την Παρασκευή, αδελφή της μητέρας του, εκκλησιαστική ζωή, αγάπη καθ΄ότι ήταν και αυτοί άνθρωποι της εκκλησίας, άνθρωποι του Θεού.

Ως νέος και άριστος επιστήμονας θα μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό και ακολούθως να εξελιχθεί σε Πανεπιστημιακός Δάσκαλος. Όμως, τον εκλεκτό αυτόν επιστήμονα τον κέρδισε η Εκκλησία μας. Έτσι προτίμησε να γίνει ο Δάσκαλος των ψυχών μας, να γίνει ο Πνευματικός μας οδηγητής και εξομολογητής.

Στις 19 Ιουλίου 1995 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκτιμώντας την προσφορά, την προσωπικότητα και το σημαντικότατο έργο, εκλέγει νέο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε την 20ή Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλία,  στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών.

Η ενθρόνιση του νέου Ιεράρχη έγινε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.  Ως Μητροπολίτης ο κ. Ιερόθεος πρόσφερε και προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο. Έχει την ικανότητα να συνδυάζει την ιερότητα με την απλότητα, έχει το χάρισμα να έρχεται κοντά στους πιστούς χωρίς να λαϊκίζει, είναι το στήριγμα όλων των πιστών, πτωχός υλικά αλλά για όλους μας είναι ο πλουσιότατος  Πνευματικός μας Δάσκαλος. Είναι η προσωποποίηση της αγάπης και της καλοσύνης.

Άξιος Ποιμενάρχης, εξομολογητής, παιδαγωγός, διάφανος, αγωνιστής της Εκκλησίας του Χριστού μας, άκαμπτος, λόγιος όσο λίγοι Αρχιερείς, συγγραφέας με λόγο απλό και κρυστάλλινο, φιλόσοφος, ιστορικός, ταπεινός, πράος, είναι μια χαρισματική προσωπικότητα.  Στη Ναύπακτο συνέστησε τους Συνδέσμους Αγάπης σε όλους τους Ιερούς Ναούς με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Ίδρυσε Σχολή Βυζαντινής Σχολής.

Η πορεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου φωτίζεται από το φως του Χριστού. Ο Άξιος αυτός Ιεράρχης είναι μια στιβαρή προσωπικότητα που διακονεί επί είκοσι έξι χρόνια την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και μπορούμε να αντλούμε ασταμάτητα δύναμη, αγάπη και άφθονη πνευματική τροφή μέσα από τους λόγους του και τα γραφόμενά του.

Ο κ. Ιερόθεος θεωρείται ο πολυγραφότερος Έλληνας Κληρικός, αφού έχει γράψει δεκάδες πολυσέλιδα βιβλία Θεολογικού, Εκκλησιαστικού και Κοινωνικού περιεχομένου. Πάρα πολλά έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες  όπως, Τσέχικα, Ρουμάνικα, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ρωσικά, Κινέζικα, Βουλγάρικα, Σέρβικα, Ουκρανικά, Ουκρικά. Το βιβλίο του με τίτλο «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση»  για την πενταετία 1990 έως 1995  βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, η δε βράβευση έγινε από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών το 1996. Στις 5 Μαρτίου 2008, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής  Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε ομόφωνη απόφαση, ύστερα από εισήγηση – πρόταση των Καθηγητών της, για αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτωρα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, για το έργο του, την προσφορά του και τους κόπους του στην Επιστήμη της Θεολογίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια η Χώρα μας και ολόκληρος ο Πλανήτης δοκιμάζεται σκληρά από την Πανδημία COVID 19. Καθημερινά δοκιμαζόμαστε από τον αόρατο αυτό εχθρό που λέγεται κορωνοϊός. Όλη η Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα καθημερινά ανακοινώνει κρούσματα από αυτόν τον αόρατο εχθρό που δεν μας επιτρέπει ακόμα εφησυχασμό. Τόσο η Ελληνική όσο και η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα προσπαθούν για την εύρεση του εμβολίου γι’ αυτή τη θανατηφόρα Πανδημία διαθέτοντας πολλά χρήματα. Γενικά έχουν κλονισθεί οι οικονομίες όλων των Χωρών του Πλανήτη και φυσικά και της Χώρας μας.

Στην Ελλάδα μας, Πολιτεία και Εκκλησία, «συνδράμουν» με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας. Όλοι μας, με ανακούφιση δεχτήκαμε τον ερχομό του εμβολίου που καταξιωμένοι ερευνητές Επιστήμονες ανακάλυψαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Κάποιοι πολέμιοι,  των μέτρων που παίρνει, τόσο η Πολιτεία όσο και η Επιστημονική Κοινότητα, αντέδρασαν και αντιδρούν για τον εμβολιασμό.

Σ’ αυτόν τον πόλεμο που δέχεται όλο αυτό τον καιρό, Πολιτεία και Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος δεν μπορούσε να μην αναλάβει πρωτοβουλία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και είναι, όπως πάντα, «κρυστάλλινη» η τοποθέτησή του και  για το εμβόλιο του COVID 19:

«Δεν επιλέχθηκα τυχαία. Ασχολούμαι με τα θέματα αυτά, έχω γράψει βιβλίο και έχω διδάξει σε ξένα Πανεπιστήμια γύρω από το θέμα της μοριακής βιολογίας και της γενετικής. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο είχα οριστεί ως ο μόνος εκπρόσωπος για να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό. Διαβάζω όλα τα Επιστημονικά δημοσιεύματα και είχα καταλήξει ότι αυτό το εμβόλιο είναι μια προσπάθεια για λύτρωση και ελευθερία από αυτή την καταιγίδα της πανδημίας. Επειδή δεν μπορούσε, λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος να εμβολιαστεί, μου είπε αν θέλω να πάω στη σειρά του. Έτσι πήγα πρώτος», και συνεχίζει, «…Πολλοί Κληρικοί και από το εξωτερικό και πιστοί, μου τηλεφώνησαν για να τους πω για την εμπειρία μου με τον εμβολιασμό. Πρέπει να είμαι ο πρώτος Ιεράρχης από την Ευρώπη που εμβολιάστηκε. Τους λέω να προχωρήσουν στον εμβολιασμό άφοβα… Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να απαλλαγούν από φόβους και δεισιδαιμονίες που παραπέμπουν στον μεσαίωνα…».

Τελειώνοντας την μικρή μου αυτή αναφορά για την μεγάλη – τεράστια προσφορά τόσο στην Πολιτεία όσο και στην Εκκλησία, του φωτισμένου αυτού Ιεράρχη, λέω απλά: Τα λόγια του να μας φωτίζουν και να εμπνέουν.. ποιμένες και ποιμαινομένους… Και ο Γεννηθείς Χριστός μας να Του χαρίζει πολλά έτη, με υγεία, επ’ αγαθώ της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας μας.

Στον Σεπτό μας Ποιμενάρχη ολόψυχα ευχόμαστε,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

«Εν πρώτοις, μνήσθητι, Κύριε, του Αρχιεπισκόπου ημών ΙΕΡΟΘΕΟΥ, ον χάρισαι ταις Αγίαις σου Εκκλησίαις εν Ειρήνη, Σώον, Έντιμον, Υγιά, Μακροημερεύοντα και Ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button