Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Δεν αμφιβάλλουμε για την νίκη της ζωής, διότι ο Θεάνθρωπος βρίσκεται ενώπιόν μας Αναστημένος»

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,
Στην πιο κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας, την ώρα που η ανθρωπότητα φαίνεται να χάνει και τα τελευταία της στηρίγματα, την ώρα που το σκοτάδι της αμαρτίας γίνεται πυκνότερο, ακόμη και από το σκοτάδι του Άδη, το φως της Αναστάσεως του Χριστού, μας αναγεννά την ελπίδα και καταυγάζει τα πάντα με το φως της ζωής.

Τούτη την ώρα, όλα ξαναβρίσκουν νόημα και προορισμό. Το κενό μνημείο διακηρύσσει πως η αιωνιότητα υπάρχει. Οι Μυροφόρες μας διαβεβαιώνουν πως η ύπαρξή μας δεν πλάστηκε καταδικασμένη στην ματαιότητα και την εξαφάνιση. Ο ίδιος ο Χριστός, ενδεδυμένος το κατάλευκο φως της Αναστάσεως, μας αποκαλύπτει τον υπέρτατο σκοπό της ενανθρωπήσεώς Του και μας προσφέρει την ουσία της πίστεώς μας.


Τούτη την ώρα προσεγγίζουμε τον πυρήνα της Θείας Οικονομίας και το κέντρο του Ευαγγελίου. Κάθε λόγος του Κυρίου μας αποτελεί πρόσκληση συνοδοιπορίας προς την Ανάστασή Του. Κάθε θαύμα Του αποτελεί προάγγελο της νίκης Του επί του θανάτου. Κάθε στιγμή του Θείου Πάθους Του αποτελεί προετοιμασία για το υπέρλαμπρο γεγονός που βιώνουμε αυτή την στιγμή. Χωρίς την ακράδαντη βεβαιότητα πως, στο πρόσωπο του Χριστού, ο θάνατος έχασε την δύναμη και την εξουσία του, το χριστιανικό κήρυγμα προς τον κόσμο δεν περιέχει καμία ελπίδα και καμία προοπτική. Χωρίς την χαρά της προσωπικής μας συναντήσεως με τον Αναστημένο Χριστό, ολόκληρη η ζωή μας, όλες οι σχέσεις μας, όλοι οι σχεδιασμοί μας είναι καταδικασμένοι να καταρρεύσουν από την δύναμη της ματαιότητος.

«Ει  Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις υμών» (Α΄ Κορ. 15,14) διδάσκει ο Απόστολος Παύλος. Χωρίς την πίστη στην Ανάσταση, οι άνθρωποι είναι αξιολύπητοι. Χωρίς την πίστη στην Ανάσταση, ολόκληρη η πνευματική ζωή αποτελεί τραγική αυταπάτη. Χωρίς την πίστη στην Ανάσταση, κάθε ανθρώπινος σχεδιασμός για ειρήνη και ευτυχία είναι μία ψευδαίσθηση.

Λάμπουν τα φώτα του κόσμου, φωτίζουν όμως την κατήφεια και την απόγνωση που βρίσκονται αποτυπωμένες στο πρόσωπο του σύγχρονου ανθρώπου. Εμείς όμως, τούτη την  ώρα, βιώνουμε την αληθινή χαρά. Είμαστε οι ευτυχέστεροι των ανθρώπων γιατί στεκόμαστε μάρτυρες μπροστά στο κενό Μνημείο. Μπορεί, η μοχθηρία των ανθρώπων να ενταφίασε τον Χορηγό της ζωής, ο Άδης όμως δεν κατάφερε να Τον κρατήσει και ο Θάνατος δεν κατάφερε να Τον εξολοθρεύσει. Ακολουθούμε τους Αποστόλους καθώς σπεύδουν να δούν με τα μάτια τους αυτό που τους ανήγγειλαν οι Μυροφόρες. Είναι αλήθεια πως, κατά την ώρα του Γολγοθά, τους κυρίεψε η απόγνωση. Όπως και εκείνοι, έτσι και εμείς, γευόμαστε συχνά τον δισταγμό και την υποψία πως κάθε τι καλό στον κόσμο αυτό είναι καταδικασμένο. Όπως εκείνοι, έτσι και εμείς, στεκόμαστε συχνά κάτω από τον σταυρό του κόσμου, βλέπουμε τις πληγές του και αναρωτιόμαστε εάν θα καταφέρει ποτέ να αντισταθεί στην φρίκη του Θανάτου.

Τώρα, όμως, εμείς δεν αμφιβάλλουμε για την νίκη της ζωής, διότι ο Θεάνθρωπος Διδάσκαλος και Κύριός μας βρίσκεται ενώπιόν μας Αναστημένος. Ψηλαφούμε το Πανάχραντο Σώμα Του, που επαληθεύει την διαρκή παρουσία Του ανάμεσά μας. Διακρίνουμε τις πληγές Του, που επιβεβαιώνουν την αλήθεια του Πάθους Του. Γευόμαστε το Αναστάσιμο Δείπνο, που μας ενώνει μαζί Του. Γινόμαστε μέτοχοι της νίκης Του, που μας ελευθερώνει από την τυραννία του Θανάτου. Ακολουθούμε την  θριαμβευτική πορεία της Αναστάσεώς Του, που οδηγεί στην Επουράνια Βασιλεία Του.

Ένα γεγονός πασχάλιου φωτός και υπερκόσμιας ελπίδας βιώνουμε τούτη την ώρα. Δεν μας φοβίζει πλέον ο θάνατος. Δεν μας πνίγει η μοναξιά. Δεν μας καταθλίβει το σκοτάδι. Ελάτε να απολαύσουμε την νίκη Του. Είμαστε παιδιά δικά Του. Συγκληρονόμοι της Βασιλείας Του. Συμμέτοχοι της ζωής Του. Ακτίνες του δικού Του φωτός. Καρποί της δικής Του αγάπης.

Ας μην επιτρέψουμε στον δισταγμό να μας χωρίσει από Εκείνον. Ας μην επιτρέψουμε στην αμφιβολία να μας στερήσει την φωνή Του. Τον ακούτε; Με την Ανάστασή του, μας καλεί σε μία λυτρωτική πανδαισία. Ας ανταποκριθούμε στο θείο Του κάλεσμα και, ενωμένοι μεταξύ μας με την δική Του αδαπάνητη αγάπη, ας διακηρύξουμε προς όλον τον κόσμο:

«Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται»
(Κατηχητικός Λόγος Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. PG 59.721-724)
Αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Με πατρικές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Μπορείτε να δείτε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου στον ακόλουθο σύνδεσμο   

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom