ΕξελίξειςΠολιτική

Μήνυμα Δ. Κωνσταντόπουλου για την ημέρα της Πρωτομαγιάς

po-konstantopoulos1Την ημέρα της Πρωτομαγιάς τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος, οι άνθρωποι της μισθωτής εργασίας. 

Στην Ελλάδα η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 2 Μαίου 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο με κύρια αιτήματα την Κυριακάτικη αργία, το οκτάωρο και κοινωνικές παροχές σε όσους υπέστησαν εργατικά ατυχήματα. 

Σήμερα 122 χρόνια μετά, η εργασία είναι ζητούμενο. Η κρίση σάρωσε όλες τις βεβαιότητες αλλά και όλα τα κεκτημένα. Φέτος η ανεργία στη χώρα μας άγγιξε το 26% με το ποσοστό για τους νέους να εκτοξεύεται στο 50%, που οδηγεί τις νέες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου στην απόγνωση και τη μετανάστευση. Αλλά και όσοι κατάφεραν απ’ αυτούς να έχουν απασχόληση, εργάζονται στην πραγματικότητα με μηδενικό ωράριο (δηλαδή 24/7) και κυρίως με ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιούργησε ένα τόσο θολό περιβάλλον που κανείς πλέον δεν μπορεί να κάνει ένα βασικό προγραμματισμό για τη ζωή του. Την ίδια στιγμή ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.  

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η αποδιοργάνωση του κράτους πρόνοιας φανερώνουν την οπισθοδρόμηση και την ψυχολογική πίεση της κοινωνίας μας. Αποτέλεσμα αυτών είναι φαινόμενα βίας, εξτρεμισμού και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Όσα πέτυχαν τόσες γενιές με αγώνες και θυσίες, σήμερα γίνονται ξανά αιτήματα. 

Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς είναι η διεκδίκηση ενός σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος μέσα από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που να διαπνέεται από δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία. Με μισθούς που να εγγυώνται την αξιοπρεπή διαβίωση και ευκαιρίες που να δίνουν στους νέους το κίνητρο να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button