Γεγονότα

Μικροί μαθητές κρυώνουν γιατί… χάθηκαν χρήματα από τη ΔΕΗ Μεσολογγίου!

epi-geothermia-sxoleia5Εκτός λειτουργίας το , κατά τα άλλα, έτοιμο και πρωτοποριακό σύστημα άβαθους γεωθερμίας στο 2ο Δημοτικό Νεοχωρίου και το 2ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αιτωλικού. Τα χρήματα που δόθηκαν για τη σύνδεση στη ΔΕΗ έκαναν… φτερά!

Θέρμανση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον ήταν η στόχευση του Δήμου Μεσολογγίου με την ένταξη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το 2011, του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού για την εγκατάσταση συστήματος άβαθους γεωθερμίας.

Το έργο, με προϋπολογισμό Δημοσίας Δαπάνης 950.000 ευρώ περίπου και για τα δύο σχολεία, ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και υποτίθεται ότι από το 2015 οι μαθητές θα θερμαίνονταν μέσω του νέου συστήματος που εγκαταστάθηκε επιτυχώς στο σχολείο, αφού και από τον δήμο Μεσολογγίου, καταβλήθηκαν, όπως προβλέπονταν, τα χρήματα για τη σύνδεση στη ΔΕΗ.

Έναν χρόνο και κάτι αργότερα, οι μαθητές κάνουν μάθημα, αρκετές ημέρες του μήνα,  μες στο κρύο. Το σύστημα δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, αφού δεν έχει γίνει η σύνδεση από τη ΔΕΗ, ενώ το πετρέλαιο, λόγω της νέας εγκατάστασης, καταναλώνεται άμεσα.

epi-geothermia-sxoleia1

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται σε εσωτερικά προβλήματα της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, ασφαλείς πληροφορίες του «Γ» αναφέρουν ότι τα χρήματα που κατέβαλλε ο δήμος Μεσολογγίου στη ΔΕΗ  για τη σύνδεση στα δύο σχολεία , ήταν σε εκείνα που υπεξαιρέθηκαν πριν από πολλούς μήνες, υπόθεση για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα επίσημη απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτή την περίοδο λοιπόν, από τις διευθύνσεις των δύο σχολείων , αφού τα παράπονα υπήρξαν έντονα για μήνες, καταθέτονται κάποια επιπλέον παραστατικά σε σχέση με το έργο, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία και να προχωρήσει, επιτέλους, η σύνδεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόβλημα είχε ανακύψει και για τη σύνδεση του ρεύματος στο νέο κτήριο του ΕΠΑΛ Κατοχής.epi-geothermia-sxoleia2

Ενώ οι νέες εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ είναι έτοιμες εδώ και καιρό , η  μεταφορά του σχολείου «σκόνταψε» στην καθυστέρηση της σύνδεσης του ρεύματος, λόγω οικονομικών προβλημάτων του  ΔΕΔΔΗΕ , από το έλλειμμα μεγάλου ποσού από το ταμείο του. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για την ίδια περίπτωση υπεξαίρεσης χρημάτων. Η σύνδεση έγινε πριν από λίγες ημέρες, αφού είχαν προηγηθεί μεγάλες αντιδράσεις από τον δήμο, τη διεύθυνση του σχολείου αλλά και τους ίδιους τους μαθητές , που προχώρησαν  για αυτόν τον λόγο σε καταλήψεις.

Πληροφορίες από τη ΔΕΗ Μεσολογγίου αναφέρουν ότι οι δύο περιπτώσεις , δηλαδή των δύο δημοτικών σχολείων , ελέγχονται εκ νέου λόγω του προβλήματος που ανέκυψε και πως η ΔΕΗ Μεσολογγίου βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τα κεντρικά στην Πάτρα, προκειμένου να ξεπεραστούν άμεσα τα εμπόδια και να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα στα δύο σχολεία.epi-geothermia-sxoleia2

Σχετικά με το σύστημα άβαθους γεωθερμίας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου

Τίτλος του έργου ήταν  βελτίωση ενεργειακής απόδοσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού και αντίστοιχα, 2ου δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου, δήμου Μεσολογγίου, με την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και την εγκατάσταση συστήματος αβαθούς γεωθερμίας.

Ο προϋπολογισμός Δημοσίας Δαπάνης για το σχολείο Νεοχωρίου ήταν 476.871 € και το σχολείο Αιτωλικού 476.871 €.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στα σχολεία ήταν:epi-geothermia-sxoleia3

  • Εγκατάσταση συστήματος αβαθούς γεωθερμίας και fan coil οροφής
  • Εφαρμογή θερμοκεραμικής βαφής στις εξωτερικές τοιχοποιίες και θερμομόνωσης στέγης
  • Τοποθέτηση νέων πιστοποιημένων κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με θερμοδιακοπή και διπλούς υαλοπίνακες
  • Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης
  • Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής – παρακολούθησης BEMS.

Από την εφημερίδα “Γεγονός”epi-geothermia-sxoleia4 epi-geothermia-sxoleia6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button