ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Μηδενικά κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία και η ελευθερία του λόγου

Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια; Είναι στατιστικά δυνατόν;

Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να αγωνίζεται για την μη εξάπλωση του COVID-19, πιο γνωστού ως κορονοϊός (Coronavirus), όλοι αισθάνονται τόσο το ανθρώπινο όσο και το οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ξέσπασμα έχει τη «δυναμική πανδημίας» και από τις 6 Μαρτίου περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από περιστατικά σε περισσότερες από 80 χώρες και πάνω από 3.300 θανάτους.

Κάπου εδώ, μπαίνει στην εξίσωση η Τουρκία. Τα ελληνικά media έτρεξαν να αποθεώσουν τα μέτρα πρόληψης, τους ελέγχους και
τις ενέργειες της γείτονος , προκειμένου να παραμείνουν(;) μηδενικά τα κρούσματα.

Και ενώ ο ιός έχει εξαπλωθεί ταχύτατα, στην Τουρκία δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα, παρότι η χώρα συνορεύει με το Ιράν, το οποίο είναι μια από τις χώρες εκτός Κίνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νεκρών από τον covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο κατά 21 και έφθασε τους 145.

Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια; Είναι στατιστικά δυνατόν;

Την περασμένη Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως “Καταφέραμε να είμαστε χωρίς κορονοϊό χάρη στα μέτρα πρόληψης που έχουμε πάρει και τους ελέγχους που πραγματοποιούμε, σε αντίθεση με γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες”, είπε με νόημα ο Τούρκος υπουργός, εντάσσοντας την πολιτική υγείας στις διπλωματικές πιέσεις των Τούρκων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί με αποκορύφωμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα..

Φυσικά, αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως τα τουρκικά media ελέγχονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους από την κεντρική διοίκηση. Πέραν του ότι η ροή πληροφοριών είναι πολύ περιορισμένη, η τουρκική προπαγάνδα ενδέχεται να προβαίνει σε αυστηρό έλεγχο ή απόκρυψη δεδομένων για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός της χώρας και η εικόνα προς το εξωτερικό. Άλλωστε, η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, με ανοιχτά πολεμικά μέτωπα.
Ο κίνδυνος για άτακτη κατάρρευση της λίρας είναι υπαρκτός.

Ακόμη, η χώρα περιορίζει τη διάδοση πληροφοριών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποκορύφωμα τη “σίγαση” του Twitter κατά το δοκούν ανά χρονικές περιόδους, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί τους τελευταίους μήνες ως Γκιουλενιστές.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει δώσει τα αποδεικτικά στοιχεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρότι της έχει ζητηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία.

Ο ρόλος των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.

Η Daily Sabah, η τουρκική φιλοκυβερνητική ημερήσια εφημερίδα, προβάλλει τη χώρα ως έναν από τους λίγους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Τέλος, αρκετές εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων, των οποίων τα ρούχα ράβονται στην Κίνα, που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου ιού, βρίσκονται σε συνομιλίες με τουρκικές επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφέρουν την παραγωγή στην Τουρκία, διότι αφενώς το κόστος μεταποίησης εξισορροπήθηκε μεταξύ Κίνας-Τουρκίας και αφετέρου η Τουρκία είναι η μοναδική(;) χώρα που δεν έχει επιβεβαιωμένο κρούσμα!

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε την εκτίμηση ότι οι ακυρώσεις απο την Ασία, φθάνουν το 70%. Στην ουσία και για την υπόλοιπη χρονιά η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.
Με οτι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική οικονομία που δέχεται ήδη πιέσεις απο τους γείτονες, λόγω του πολύ πιο φθηνού τουριστικού προϊόντος, εξαιτίας της συνεχής πτώσης ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το ευρώ.

Γ.Α

Με πληροφορίες απο 21cr.ie/ και Offsite

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button