Μετακομίζοντας με εφήβους: πώς θα τους βοηθήσετε με την αλλαγή

Δεν υπάρχει λόγος να το αρνούμαστε. Η εφηβεία είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ηλικία. Τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία τους, ενώ παράλληλα ο βαθμός δυσκολίας στο σχολείο όλο και ανεβαίνει. Οι έφηβοι είναι συνήθως αρκετά αντιδραστικοί. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που δεν τους αρέσουν.

Αν, λοιπόν, είστε σε μια διαδικασία μετακόμισης και πρόκειται να φύγετε εντελώς από την παλιά σας γειτονιά, είναι πολύ πιθανό οι έφηβοί σας να αντιδράσουν κάπως αρνητικά απέναντι στην αλλαγή. Πώς θα διαχειριστείτε, λοιπόν, την κατάσταση;


  1. Προειδοποιήστε τους

Το πρώτο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να τους προειδοποιήσετε. Και πρέπει να το κάνετε όσο νωρίτερα γίνεται, ώστε να προλάβουν και εκείνοι να το συνειδητοποιήσουν.

  1. Αφήστε τους να εκφραστούν ελεύθερα

Θα πρέπει να τους αφήσετε να εκφραστούν ελεύθερα. Να σας πουν πώς αισθάνονται για όλα αυτά. Όσο στεναχωρημένοι ή θυμωμένοι και αν είναι, εσείς πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να προσπαθήσετε να φέρετε τις ισορροπίες στην κουβέντα.

  1. Ωθήστε τους να λάβουν μέρος στη διαδικασία

Είναι προφανές ότι εσείς θα πάρετε τις τελικές αποφάσεις για τα πάντα. Αλλά είναι σημαντικό να νιώθουν οι έφηβοι ότι τους λαμβάνετε υπόψη. Ότι η γνώμη και η βοήθειά τους μετρούν. Συνεπώς, ωθήστε τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία, είτε συζητώντας μαζί τους σχετικά με το καινούργιο μέρος στο οποίο θα πάτε, είτε ζητώντας τη βοήθειά τους στο να επιλέξετε το καινούργιο σας σπίτι κ.τ.λ.

  1. Βοηθήστε τους να δουν τα θετικά

Στην αρχή μπορεί να νιώθουν πως δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτήν τη μετακόμιση. Γι’ αυτό και πρέπει να τους βοηθήσετε εσείς να δουν τα θετικά. Για παράδειγμα, μπορεί το σπίτι στο οποίο θα πάτε να είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο και να έχουν επιτέλους τα δικά τους δωμάτια. Μιλήστε τους, επίσης, για το γεγονός ότι θα κάνουν καινούργιους φίλους, αλλά τονίστε πως δεν θα χάσουν τους παλιούς.

  1. Προσέξτε να μην μείνουν πίσω στο σχολείο

Αυτό είναι εξίσου σημαντικό. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να τους δυσκολέψει αρκετά. Θα πρέπει να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους και να ανταποκριθούν στις καινούργιες απαιτήσεις. Με τη σειρά σας πρέπει να προσέξετε να μην μείνουν πίσω στο διάβασμα. Βοηθήστε τους να μπουν γρήγορα σε ένα πρόγραμμα ή ζητήστε εξωτερική βοήθεια αν έχουν κενά.

Τα Φροντιστήρια ΕνΤάξη https://www.en-taksi.gr/frontistiria/ μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να καλύψουν υπάρχοντα κενά ή να αποφύγουν το να μείνουν πίσω στα μαθήματα. Σε περίπτωση που χρειάζεστε φροντιστήριο στο Βύρωνα, αξίζει να τα γνωρίσετε.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: εφηβοι