Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μεσολόγγι: Στα χρώματα της γαλανόλευκης και το «ροζ δημαρχείο» (φωτο)

Το ιστορικό κτίριο στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας

Το ιστορικό “ροζ δημαρχείο” στην πόλη του Μεσολογγίου, φωταγωγήθηκε και αυτό με τη σειρά του σήμερα, για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Το κτίριο στεγάζει την τελευταία διετία στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ενώ αποτελεί μια σπουδαία δωρεά της οικογένειας του βουλευτή και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού.

Λίγα λόγια για το κτίριο

Το αποκαλούμενο από τους ντόπιους «Ροζ δημαρχείο» και στις προηγούμενες γενιές «Τρικουπέικο» αφορά το Αρχοντικό του Ιωάννη Τρικούπη, νομικό και βουλευτή, πρώτο ξάδερφο του Χαριλάου Τρικούπη. Στο παρελθόν στέγαζε το παλιό δημαρχείο (από εκεί προέρχεται και το όνομα «Ροζ Δημαρχείο») της πόλης ενώ σήμερα στεγάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Αρχιτεκτονική

Διώροφο αρχοντικό της νεοκλασικής περιόδου με επιρροές από τα φαναριώτικα αρχοντικά αλλά και τα ελληνικά αρχοντικά του Βοσπόρου. Χαρακτηριστική είναι η στέψη του με ξύλινη κορνίζα που στηρίζεται σε ξύλινα φουρούσια και στην άκρη καταλήγει σε ξύλινους σταλακτίτες.

Το 1979, χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης, που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας και ως ιστορικό οικοδόμημα.

Ιστορία

Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο δικηγόρος Μεσολογγίου και Αθήνας, Σπυρος Λίβανος αγόρασε το αρχοντικό από τον Ι.Θ.Τρικούπη νομικό και βουλευτή, πρώτο ξάδερφο του Χαριλάου Τρικούπη.

Το 1992 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο από τον τότε ιδιοκτήτη βουλευτή Διονύσιο Λιβανό. Το 2016 το ακίνητο πλέον παραχωρήθηκε οριστικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος επ’ αόριστον. Ακολούθησαν εργασίες επισκευής και ανακαίνισής του και από τον Φεβρουάριο 2019 στεγάζεται πλέον εκεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση
Back to top button