ΑτζένταΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ημερίδα στο Μεσολόγγι για τo μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

Ενημερωτική ημερίδα – ανοικτή σύσκεψη για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που προκαλείται από το μύκητα Ceratosystis platani και απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στις 11:30 το πρωί, στο Κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Μικρή Αίθουσα Μεσολογγίου).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα αντιμετώπισης και τρόποι καταπολέμησης της εξάπλωσης της ασθένειας.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ενώ τις εργασίες θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.


Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως. Ο ελληνικός (ανατολικός) πλάτανος (Platanus orientalis) εμφανίζει ιδιαίτερη ευπάθεια στην ασθένεια. Τα εμβληματικά αιωνόβια δέντρα κινδυνεύουν από τον μύκητα «Ceratocystis platani». Στην Ήπειρο έχουν καταγραφεί προσβολές δέντρων στην παρόχθια βλάστηση κατά μήκος των μεγάλων ποταμών Καλαμά, Αχέροντα, Λούρου, Αώου, Βοϊδομάτη και Αράχθου, ενώ στην Πελοπόννησο στους ποταμούς Αροάνιο και Λάδωνα. Η επέκταση του μύκητα σχετίζεται άρρηκτα με τον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς ο πλέον συνήθης τρόπος διάδοσης αφορά τα μηχανήματα εκσκαφής, τα μηχανήματα κοπής δέντρων και τα εργαλεία κλάδευσης.

Σύμφωνα με τον Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Δρ. Ρήγα Τσιακίρη, ο οποίος είναι εκ των εισηγητών στην ημερίδα, οι επιπτώσεις από την προσβολή είναι τεράστιες γιατί τα πλατανοδάση απειλούνται με οικολογική καταστροφή. Αρνητικές συνέπειες εκδηλώνονται και στον οικονομικό τομέα, γιατί η καταστροφή αφορά και την παρόχθια ζώνη, κατά συνέπεια γέφυρες, ιχθυοκαλλιέργειες, αποστραγγιστικές τάφρους, καταστροφές -λόγω πλημμυρών- χωραφιών, ακόμα και σπιτιών. Ακόμη, απειλείται η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, γιατί υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα γιγάντια μνημειακά πλατάνια με μεγάλη πολιτισμική, αλλά και οικονομική αξία, καθώς λειτουργούν συχνά χώροι εστίασης και χώροι αναψυχής γύρω από αυτά.

Στην ανοικτή σύσκεψη θα συζητηθούν επίσης δράσεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας, για τη διαχείριση των προσβεβλημένων δέντρων, αλλά και μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω επέκτασης του παθογόνου σε νέες περιοχές. Θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από το θέμα και η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που συντάσσεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με αυτό το πρόβλημα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
Έναρξη – Χαιρετισμοί:
11:30 Απόστολος Κατσιφάρας – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Εισηγητής:
11:45 Γιώργος Δημαράς – Υφυπουργός Περιβάλλοντος ΥΠ.ΕΝ
«Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου».
Ομιλητές:
12:00 Δρ Παναγιώτης Τσόπελας, Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος, τ. Ερευνητής ΕΛΓΟ/Δήμητρα
«Αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στη Δυτική Ελλάδα».
12:20 Νικήτας Μάζης, Διευθυντής Δασών Νομού Αιτωλοακαρνανίας
«Η πρόσφατη εμφάνιση του μεταχρωματικού έκλους του πλατάνου στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας».
12:30 Δρ Ρήγας Τσιακίρης – Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος,Επιστημονικός Συνεργάτης Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας
«Μέτρα εκρίζωσης και καταπολέμησης της εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους από το Δασαρχείο Ιωαννίνων: η αντιμετώπιση στην πράξη»
12:40 Δρ Γρηγόρης Βάρρας – Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τμήμα Γεωπονίας
«Μια καινοτόμα πλατφόρμα γεωχωρικής απεικόνισης της εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους ως εργαλείο λήψης αποφάσεων»

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button