Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μεσογειακός κυκλώνας στο Νότιο Ιόνιο αύριο

Τροπικά χαρακτηριστικά αναμένεται να αποκτήσει αύριο ο καιρός στο Νότιο Ιόνιο, με τον σχηματισμό ενός μεσογειακού κυκλώνα.

«Πρόκειται για σχετικά σπάνια φαινόμενα με τον χαρακτηριστικό στροβιλισμό των ανέμων, που σχηματίζουν “μάτι” στο κέντρο και έχουν θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά τους, ενώ υπάρχουν και έντονες βροχοπτώσεις.


Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 12 μποφόρ, τερματίζοντας τη σχετική κλίμακα και ξεπερνώντας τα 120 χιλιόμετρα την ώρα», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι εντυπωσιακά φαινόμενα, πολύ έντονα για τη Μεσόγειο, αν και αποτελούν μικρογραφία των ορίτζιναλ.

«Με ταχύτητες ανέμου μέχρι και 150 χλμ./ώρα και μάλιστα σταθερές και όχι ριπές, οι μεσογειακοί κυκλώνες πλησιάζουν την κατηγορία ενός μικρού τυφώνα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σταύρος Ντάτσης, συνεργάτης του Αστεροσκοπείου.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες ονομάζονται συχνά Medicanes, από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes και εμφανίζονται 1,5 φορά το έτος.

Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σπάνιοι, αν και φέτος είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που θα εμφανιστεί μετά το 2017 (στο πλαίσιο του φαινομένου «Ζήνων» τον Νοέμβριο πέρυσι) και το 2016 (30-31 Οκτωβρίου 2016).

Η προηγούμενη χρονιά που μας επισκέφθηκε κυκλώνας ήταν το 1995, σύμφωνα με τον κ. Ντάτση. Ακριβώς λόγω της σπανιότητάς τους τα σχετικά μοντέλα πρόγνωσης δεν είναι πολύ ανεπτυγμένα.

«Η τροχιά που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί από τώρα», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος. Τα περισσότερα μοντέλα πάντως τον δείχνουν να παραμένει την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ιονίου και από το Σάββατο να κινείται ανατολικά και να περνά πάνω από την Πελοπόννησο, συνεχίζοντας την πορεία του προς τα ανατολικά ή και βορειοανατολικά.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς την πορεία του, η οποία θα εξαρτηθεί και από την εκδήλωση καταιγίδων.

Ο κυκλώνας τρέφεται από τις καταιγίδες», λέει ο κ. Ντάτσης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση εάν ο αεροστρόβιλος κινηθεί πάνω από στεριά «θα παρουσιάσει μεγάλη εξασθένηση των φαινομένων του», συμπληρώνει.

Η δημιουργία των μεσογειακών κυκλώνων οφείλεται σε ένα συνδυασμό μετεωρολογικών παραγόντων, που οδηγεί σε διαφορετικά φαινόμενα από ένα συνηθισμένο χαμηλό βαρομετρικό. «Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, εξέλιξη που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης κυκλώνων στη Μεσόγειο από περίπου 1-1,5 το έτος σε δύο», σημειώνει ο κ. Ντάτσης.

kathimerini.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button