ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

ΜέΡΑ25: Να σταματήσει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο

«Να σταματήσει άμεσα η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο» ζητά το ΜεΡΑ25 και οι Ο.Β. του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η ανακοίνωση:


Το ΜεΡΑ25 και οι Ο.Β. του νομού Αιτωλοακαρνανίας τάσσονται στο πλευρό των φορέων και των πολιτών που αντιδρούν στην επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο και μάλιστα εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου NATURA 2000.

Οι επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων έδειξαν ότι το πρώτο τους μέλημα είναι η προστασία των ολιγαρχών της ενέργειας και όχι η προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Οι αγώνες μας μπορούν να σταματήσουν τα σχέδιά τους, όπως έγινε με την ανάκληση του σχεδίου για εγκατάσταση ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος στο Ιερό όρος της Βαράσοβας μετά από τον αγώνα των πολιτών αλλά και την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα μας δια της Σ. Σακοράφα.

Το ΜεΡΑ25 θα εργαστεί για την ανατροπή των αυταρχικών κυβερνητικών σχεδιασμών, μαζί με τους πολίτες, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος καταστροφής ενός από τα σημαντικότερα και ομορφότερα οικοσυστήματα της Ε.Ε.

Η Όλγα Δασκαλή για τις ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο

Για την προσπάθεια χωροθέτησης έξι ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, στη θέση Σγουρόβερκο γράφει η Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου και Επικεφαλής συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών”, Όλγα Δασκαλή.

Όπως λέει είναι μία «χωροθέτηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην χώρα μας».

Αναλυτικά:

«Πριν τρία χρόνια, τέτοιο καιρό, εκ μέρους της κίνησης πολιτών Λιμνοθάλλαζα και ως αιρετή πλέον Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, βρέθηκα στις Βρυξέλλες να υποστηρίξω ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την αναφορά που είχαμε καταθέσει υποστηρίζοντας το επικίνδυνο της χωροθέτησης εργοστασίων καύσης βιορευστών πλησίον της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, εντός του κάμπου του Ευηνοχωρίου και μέσα στην πλημμυρική λεκάνη του Ευήνου. (https://www.facebook.com/limnothallaza/videos/583684125550339).

Αυτές τις μέρες πληροφορηθήκαμε μια εκ νέου άτοπη προσπάθεια: χωροθέτηση 6 ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, στη θέση Σγουρόβερκο. Μια χωροθέτηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην χώρα μας.

“Ράβε-ξήλωνε”, “όποιος προλάβει”, “όπου να’ναι” είναι οι τρεις φράσεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τον ενεργειακό σχεδιασμό στη χώρα μας. Και στον Δήμο μας δυστυχώς έτσι είναι!

Αρμοδιότητα μας ως αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης, αυτή την στιγμή, είναι να γνωμοδοτήσουμε για αυτή την επένδυση. Ήδη, πέντε φορείς της περιοχής μας και η γράφουσα ως Πρόεδρος της Κοινότητας, έχουμε καταθέσει μια σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον Ιούνιο του 2021, με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια χωροθέτηση. Τα επιχειρήματα μας ενισχύονται και με έγγραφα από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Ακαρνανικών Ορεων και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Μεσολογγίου σύντομα θα συνεδριάσει με το θέμα, ενώ αντίστοιχη συνεδρίαση οφείλει να κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα ο συντονισμός μας με τις δημόσιες αρχές της περιοχής (Δασαρχείο, ΟΦΥΠΕΚΑ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και τους γειτονικούς Δήμους, Αγρινίου και Ναυπάκτου, οφείλει να είναι συνεχής ώστε να μας υποστηρίξουν γνωμοδοτικά στο δίκαιο αίτημά μας.

Για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί εκτενώς εδώ οι αντιρρήσεις για την θέση ΣΓΟΥΡΟΒΕΡΚΟ
https://bit.ly/3WNNjbW»

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button