Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Μελέτη: Aυξάνεται o κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Δημοσιεύτηκε η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αναφέρουν οι ειδικοί.

Πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει να καπνίζουν τσιγάρα και απολαμβάνουν τον ατμό νικοτίνης από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.


Ωστόσο, μια μελέτη από τη Νότια Κορέα δείχνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξήθηκε.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Νότια Κορέα όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα και μετά άρχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος», δήλωσε ο Jeon Wook Kim, επικεφαλής της μελέτης στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bundang στη Σεούλ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων Κορεατών που κάπνιζε παραδοσιακά τσιγάρα κα έλεγξαν δεδομένα για εννέα χρόνια, από το 2012 έως το 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 53.354 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα και 6.351 πέθαναν από τις επιπτώσεις.

Οι πρώην καπνιστές που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα και να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με πρώην καπνιστές που είχαν σταματήσει εντελώς τη χρήση νικοτίνης.

Πηγή: abcnews.al

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου, ertnews.gr

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button