Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μείωση των περισταστικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της καραντίνας στην Αιτωλοακαρνανία

Ογδόντα εννέα υποθέσεις με 94 θύματα ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος του 2020 στην Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Γνώμη και της δημοσιογράφου Ελένης Γεωργοπούλου, ο αριθμός των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, οπότε είχαν καταγραφεί 94 υποθέσεις με 112 θύματα του 2020.


Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος, τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος του 2020, ήταν λιγότερα σε σχέση με αυτά του 2019, παρά τα αντίθετα στοιχεία που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Γνώμη, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα μειώθηκαν κατά 5,3%, ενώ τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα μειώθηκαν κατά 16%.

Στην Αχαΐα καταγράφηκε μείωση κατά 14,7%, στην Ηλεία η μείωση έφθασε στο 40%, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία (ΔΑ Ακαρνανίας και Αιτωλίας) μειώθηκαν κατά 6,9%.

40 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στην Πάτρα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα μειώθηκαν κατά 13%. Επιπλέον, από τις Υπηρεσίες των τριών Αστυνομικών Τμημάτων της Πάτρας καταγράφηκαν κατά το τρίμηνο Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο του 2020, 47 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με 47 θύματα, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 είχαν καταγραφεί 50 υποθέσεις με 54 θύματα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Γνώμη, το 2020 έχουν καταγραφεί 40 γυναίκες ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όσες και το 2019. Όσον αφορά στα παιδιά, το ευτύχημα είναι ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό τη φετινή χρονιά ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί τρία. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, θύματα ενδοοικογενειακής βίας πέφτουν και οι άνδρες, εφόσον το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαν καταγγελθεί στην ΕΛ.ΑΣ. επτά περιπτώσεις, τέσσερις λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια και διαχειρίζονται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με εξειδικευμένα στελέχη. Παράλληλα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα/υπευθυνότητα κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Η ΕΛ.ΑΣ. ενθαρρύνει τους πολίτες λέγοντας ότι «αν γνωρίζετε κάποιο άτομο που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σιωπά, ενθαρρύνεται το να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Αν είστε θύμα:

-Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

-Λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Πείτε την αλήθεια στο γιατρό για το τι σας συνέβη.

-Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Για πληροφορίες στη σελίδα: http://www.isotita.gr/emfyli-v».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ/ GNOMIP.GR

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button