ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Στη «γειτονιά των Αγγέλων» από χθες ο μεγάλος δάσκαλος Σαράντος Καργάκος

Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» από την επίγεια ζωή για την αιωνιότητα ο ξεχωριστός, ο μαχητής, ο αγωνιστής, ο ευγενής, ο σεμνός, ο σπουδαίος και εκλεκτός ιστορικός, ο φωτισμένος άνθρωπος, ο άνθρωπος που κατείχε τη γνώση αλλά όχι την έπαρση, ο άνθρωπος που οι απόψεις του δεν ακούγονται αλλά διαβάζονται, ο Γίγαντας που αγωνίστηκε για την Ελληνική Γλώσσα και την Εθνική ταυτότητα, ο άνθρωπος που από το 1964 αγωνιζόταν για τη Μακεδονία μας, ο άνθρωπος που ήταν πάντα κοντά στη νεολαία με τα πολλά βιβλία των Εκθέσεων, της Ιστορίας, των Λατινικών και Συντακτικών, Σαράντος Καργάκος.

Γράφει ο Χρήστος Γερ. Σιάσος*

Εκτός από την κοινωνική του διαδρομή «άφησε» ανεξίτηλο το στίγμα του στην εκπαίδευση, ως δάσκαλος, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Τα τελευταία δύο χρόνια ο ιστορικός και συγγραφέας αφού πάλεψε «δυνατά» με τον καρκίνο «έφυγε» προχθές το βράδυ περιστοιχισμένος από την οικογένειά του μέσα στο σπίτι.


Από την Ουράνια Πολιτεία που από χθες «κατοικεί» θα συνεχίσει να μας βλέπει, να μας ακούει, να μας διδάσκει για τις τρείς μεγάλες του αγάπες, τη γλώσσα, την Πατρίδα, την οικογένεια και ακόμα περισσότερο για τη Μακεδονία μας… «Ο ουρανός πλουσιώτερος, το σπίτι μας φτωχότερο» λέει σήμερα η αγαπημένη του σύζυγος Ιωάννα και τα παιδιά του.

Ήταν γεμάτος αρετές, τον διέκρινε, μεγαλοψυχία, ήθος, εντιμότητα, απλότητα, ταπεινότητα, σεμνότητα, με έντονη την ανθρώπινη παρουσία του στην καθημερινότητα της ζωής. Καλοπροαίρετος, αυθόρμητος, βοηθούσε χωρίς ιδιοτελείς σκοπιμότητες.

Άδουλος και άκακος, ήξερε πώς να «γεφυρώνει» αδυναμίες και να εναρμονίζει με την ομορφιά της καλοσύνης και της αγαθότητας. Με την καθαρότητα του χαρακτήρα του έφτιαχνε όμορφες και ανθρώπινες σχέσεις σαν και αυτή που μου χάρισε και εμένα τόσα χρόνια της γνωριμίας μας. Τα τελευταία χρόνια «συναντιόταν» τα άρθρα μας στις εφημερίδες μας «Δημοκρατία» και «Ορθόδοξη Αλήθεια».

Όπου τον καλούσαν για ομιλία σπάνια έλεγε όχι, ήταν πάντα παρόν σε κάθε κάλεσμα είτε της Εκκλησίας είτε κάποιου Συλλόγου. Ο υπογράφων, Πρόεδρος του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσολογγίου τότε, και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Οι Ευεργέτες του Μεσολογγίου», ο αείμνηστος Σαράντος καλείται στις 6 Οκτωβρίου 2012 να αναπτύξει το θέμα: «Η συμβολή των Εθνικών Ευεργετών στην Πνευματική και Πολιτιστική Αναγέννηση του Ελληνισμού».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου Μεσολογγίου καταχειροκροτούμενος μεταξύ των άλλων είπε: «…Ποιος σήμερα έχει διάθεση να προβεί σε μια γενναία οικονομική χειρονομία προσφοράς, όταν ενδέχεται να εισπράξει αχαριστία; Να γιατί στέρεψε η πηγή που λεγόταν Εθνική ευεργεσία… Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ελλάδα ισχύει η ακόλουθη αρχή: τον αδικήσαντα συγχωρούν πολλοί, τον ευεργέτη… ολίγοι! Η αυθαιρεσία ευλογείται, η ευεργεσία, οσάκις δεν τιμωρείται δυσφημείται ή αγνοείται. Προφανώς, εννοείτε τι εννοώ, αλλά δεν κατανοώ τη συμπεριφορά πολιτών και πολιτικών έναντι του μεγάλου αυτού Εθνικού κεφαλαίου που ονομάζεται «Εθνικοί Ευεργέτες»…

Γενικά, Εθνικοί Ευεργέτες ονομάσθηκαν τα πρόσωπα που με ποικίλους τρόπους ευεργέτησαν το Έθνος… επιγραμματικά αναφέρουμε: Αστεροσκοπείο και Ακαδημία δωρεά του βαρόνου Σίνα, ο αυτοκράτορας Αδριανός και ο Ηρώδης ο Αττικός εκόσμησαν την πόλη των Αθηνών με αριστουργήματα τέχνης και τεχνικής όπως το Αδριάνειο υδραγωγείο και το Ηρώδειο αντίστοιχα, το ναό του Ολυμπίου Διός… οι Ζωσιμάδες με τα Ζωσιμαία ιδρύματα… Χάρη στον Σίνα, τον Βαρβάκη, τους Ζαππαίους, τους Αρσάκηδες, τον Αβέρωφ, τους Τοσιτσαίους, τους Στουρνάρηδες και τόσους άλλους… Είναι απλό, να δώσουμε με κάθε τρόπο στα παιδιά μας πρότυπα ευεργετών που έδωσαν τα πάντα για την Ελλάδα και όχι κλεφτών που πήραν τα πάντα από την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια νέα ηθική νοοτροπία, μια αναδόμηση εκ βάθρων και όχι αναδόμηση εκ βόθρων. Αρκετά η δυσοσμία έπνιξε την Πατρίδα μας… Το Μεσολόγγι, η Πόλη της Εξόδου, πρέπει και πάλι να μας δείξει το δρόμο και τον τρόπο».

Ακολούθησε η ανακήρυξή του σε ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ του Συλλόγου.

Μέσα από την καλοκάγαθη ψυχή του ανέβλυζε αυθόρμητα η απέραντη καλοσύνη του.

Αγαπητέ μας Δάσκαλε, μας έφυγες έτσι «απροετοίμαστα» άφησες όμως πίσω μια υπερήφανη οικογένεια, άφησες όλους εμάς που πάντα θα σε θυμόμαστε και πάντα θα έχουμε ως οδηγό μας τα πάρα πολλά άρθρα – κείμενα – επιστολές και τα δεκάδες βιβλία σου. Θα ζεις για πάντα στις ψυχές όλων μας.

Καλό σου ταξίδι εκεί στη γειτονιά της Αγάπης, στη γειτονιά των Αγγέλων και Αρχαγγέλων, που θα είσαι.

Καλό σου ταξίδι… αγαπημένε μας Δάσκαλε.

Να είναι αιωνία η μνήμη σου.

*Καθηγητής – Συγγραφέας

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button