ΑγρότεςΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Μεγάλες ζημιές και για Αιτωλοακαρνανάνες μελισσοκόμους από την φωτιά στην Εύβοια

Η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια έχει δραματικές επιπτώσεις και σχεδόν σε όλους τους μελισσοκόμους της χώρας. Μοιραία και στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι απο τους νομούς με την μεγαλύτερη παραγωγή μελιού.

Αυτό γιατί, μεγάλος αριθμός παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και άλλων περιοχών της χώρας, άφηνε τα μελίσσια του στην βόρεια Εύβοια και στα πευκοδάση της για την ανθοφορία τους. Μεγάλοι αριθμοί απο μελίσσια έγιναν στάχτη και όσα διεσώθησαν θα πρέπει να μεταφερθούν. Μοιραία, υπάρχουν ήδη δυσοίωνες προβλέψεις για μεγάλη μείωση της παραγωγής ελληνικού μελιού και αύξησης της τιμής του.


Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ από το θυμάρι είναι 15% και το έλατο 5-10%. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μέχρι τώρα κάπου 500.000 κυψέλες μετέφεραν κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι στα δάση της βόρειας Εύβοιας. «Η βόρεια Εύβοια», λέει στη «δημοκρατία» ο γεωπόνος και μελισσοκόμος Κωνσταντίνος Βαμβακάς, «παρήγαγε μέχρι σήμερα το 20% της πανελλαδικής παραγωγής μελιού.

Στην περιοχή που κάηκε , μάλιστα, έβαζαν τα μελίσσια τους οι μισοί μελισσοκόμοι της χώρας. Το 100% των μελισσοκόμων της νότιας Ελλάδας και το 50% από την κεντρική Ελλάδα. Μιλάμε δηλαδή για χιλιάδες μελισσοκόμους».

Ο Κωνσταντίνος Βαμβακάς εξηγεί ότι «το πευκόμελο είναι ένα μέλι που συλλέγεται τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχουν άλλες ανθοφορίες στη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, το σύνολο των μελισσοκόμων της Ελλάδας κυνηγάνε την ανθοφορία του πεύκου. Η καταστροφή του πευκοδάσους της βόρειας Εύβοιας σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει πλέον να μεταφέρουν τα μελίσσια τους στην Χαλκιδική ή τη Θάσο, που είναι οι μόνες περιοχές με ανάλογα πευκοδάση. Κάτι που σημαίνει ένα τεράστιο ,πρόσθετο κόστος σε ότι αφορά τα μεταφορικά έξοδα.

Από την μελισσοκομία στην Ελλάδα, ζουν 25.000 οικογένειες και το 65% του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα, προέρχεται από περιοχές με πεύκα ,απ` όπου παράγονται ετησίως πάνω από 30.000 τόνοι πευκόμελου . Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδα ,Βασίλης Ντούρας, λέει ότι ο αφανισμός του πευκοδάσους της βόρειας Εύβοιας θα κοστίσει ετησίως στην ελληνική μελισσοκομία μείωση της παραγωγής κατά 10.000 τόνους τις επόμενες δύο – τρεις δεκαετίες .Η Ομοσπονδία των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας εκτιμά μάλιστα ότι εφέτος οι απώλειες που θα έχουν οι Ελληνες μελισσοκόμοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ελλείψεις σε ελληνικό μέλι στην αγορά

Ο Κωνσταντίνος Βαμβακάς ,προειδοποιεί μάλιστα ότι λόγω των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια ,θα παρατηρηθούν μεγάλες ελλείψεις σε ελληνικό μέλι και ειδικά ,πευκόμελο, στα σούπερ μάρκετ. «.Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν εφέτος- είχαμε έναν πρώτο καύσωνα τον Ιούνιο για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες από τα τέλη Αυγούστου και οι πυρκαγιές-έχουμε πάρει μέχρι στιγμής μόλις το 15% της παραγωγής μελιού , σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Το θυμάρι που κυνηγάγαμε στα νησιά -στην Άνδρο και τη Τζιά- καταστράφηκε με το πρώτο κύμα καύσωνα , οπότε η παραγωγή ήταν ελάχιστη ως μηδενική . Περιμέναμε την παραγωγή από το πεύκο για να αναπληρώσουμε κάπως τις απώλειες, για να έρθει η τραγωδία της Εύβοιας», εξηγεί ο κ.Βαμβακάς.

Αρα και οι καταναλωτές θα δουν εφέτος μεγάλη έλλειψη σε ντόπιο μέλι ή και μεγάλη αύξηση στην λιανική τιμή. Βέβαια υπάρχουν εισαγωγείς που φέρνουν πολύ φτηνό μέλι από την Κίνα με 1,5 ευρώ το κιλό ή τη Βουλγαρία με 2 ευρώ. Με 2,80 ευρώ ,οι έμποροι εισάγουν επίσης μέλι από την Τουρκία.

Όσο για τους Έλληνες μελισσοκόμους; Όταν εμείς αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ ένα κιλό μέλι αντί 12-13 ευρώ , ο παραγωγός παίρνει από τους εμπόρους 2,5 με 3 ευρώ, αν πρόκειται για ανθόμελο. Αν είναι πευκόμελο ,ο μελισσοκόμος παίρνει από τον έμπορο 3,60 έως 3,80 ευρώ το κιλό και αν είναι θυμαρίσιο , 5-7 ευρώ ,που είναι και το πιο ακριβό.

«Το κακό είναι ότι και στην κεντρική Εύβοια που δεν κάηκε, τα θερμικά κύματα που κατέβαιναν από το βορρά, εξόντωσαν τον «εργάτη», το έντομο που παρασιτεί στο πεύκο και ευνοεί την παραγωγή πευκόμελου . Αυτό το έντομο ,στις υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφεται. Αποτέλεσμα; Ακόμη και η περιοχή ανάμεσα στα Ψαχνά ως το Προκόπι και το Πήλι που δεν καταστράφηκε από τη φωτιά, με τις συνθήκες αυτές για εφέτος δεν έχει καμία τύχη για την παραγωγή πευκόμελου», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Βαμβακάς.

Με πληροφορίες από το newscenter.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να σώσει την επαρχία εις βάρος της Αθήνας συνδυάζεται με την ανευθυνότητα των πολιτών που είναι ταυτόσημη με το ανεύθυνο κράτος που έπρεπε να ενισχύσει την αντιπυρική προστασία της χώρας από το 2007 και να διευθετήσει τους πυλώνες της ΔΕΗ, τις χωματερές και τους πάσης φύσεως σκόπιμους ή απρόσεκτους εμπρηστές. Οι δε πολίτες πάλι που κάνουν αγώνα με το κράτος ποιος θα φανεί πιο ανεύθυνος, πετάνε σωρηδόν σκουπίδια, αφήνουν ακαθάριστα τα χωράφια τους, κάνουν επικίνδυνες εργασίες μέσα στην ζέστη. Η Νομαρχία Θεσσαλίας κάνει χωρίς υπερβολές περιοδεία σε όλα τα χωριά, και όπου δεν έχουν καθαρίσει πέφτει καμπάνα χοντρή. Τα χωράφια εντοπίζονται μέσω των κοινοτήτων και του κτηματολογίου και τα πρόστιμα πάνε κατευθείαν εφορία. Στην Αιτωλοακαρνανία που πριν ένα μήνα κοντέψατε να καείτε, τα μισά χωράφια και οι αύλακες ήταν ακαθάριστοι και η Πυροσβεστική έκανε μιάμιση ώρα να έρθει. Αναλάβετε κράτος και πολίτες τις ευθύνες σας πριν έρθουν και άλλες Έυβοιες, Μάτι και Πελοπόννησος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button