Άποψη

Μέχρι πότε έχει περίοδο χάριτος ο Τσίπρας…

epi-felekisΓράφει ο Νίκος Φελέκης στο matrix24.gr

Η νέα κυβέρνηση όλοι εύχονται να πετύχει. Και πρέπει να πετύχει. Για το καλό της χώρας. Οι πολίτες έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία που ζητούσε για να δείξει και να αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για έξοδο από την οικονομική κρίση με ταυτόχρονη παραμονή στην ευρωζώνη. Δρόμος χωρίς μνημόνια, περικοπές, λιτότητα, ανεργία και ύφεση.

Με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες έδωσαν στον Αλ. Τσίπρα τη δύναμη και την ευχέρεια να σχηματίσει κυβέρνηση και να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης, παραγωγικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανασυγκρότησης που υποστηρίζει ότι διαθέτει.

Θα ήταν πρόωρο και μίζερο να συνεχίζει κάποιος, και μετά τις εκλογές, να ασκεί, όπως στην προεκλογική περίοδο, κριτική. Πρέπει να δοθεί μιά, έστω μικρή, περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση. Σίγουρα οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Τις έχει εκθρέψει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις άφθονες, και εν πολλοίς αλόγιστες, υποσχέσεις που έχει δώσει.

Όμως και πάλι η, έστω μικρή, περίοδος χάριτος πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση. Μέχρι να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου του. Μέχρι τότε καλόν θά ήτο να υπάρξει υπομονή και αυτοσυγκράτηση στους “πυροβολισμούς” προς τη νέα κυβέρνηση.

Τις πρώτες μέρες και λάθη θα γίνουν και αστοχίες θα υπάρξουν και υπερβολές ενδεχομένως θα ακουστούν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν θα (πρέπει να) κριθούν από τις τυχόν παραφωνίες των πρώτων ημερών.

Σίγουρα το γεγονός ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς συγκροτείται μαζί με ένα κόμμα της Δεξιάς δεν είναι και το καλύτερο για την Αριστερά.

Σίγουρα η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή ούτε σε προδιαθέτει για μια σώφρονα και αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων.

Σίγουρα η κυβερνητική δομή δεν είναι λειτουργική και μάλλον εγγυάται την ανάπτυξη, σύντομα, εσωτερικών τριβών.

Σίγουρα οι πρώτες δηλώσεις κάποιων υπουργών, με χαρακτηριστικότερες αυτές του υπουργού Παιδείας που μας γυρίζουν πίσω, στα χρόνια της “ανάπηρης Παιδείας” και της “συνδικαλιστικής εκπαίδευσης”, ήταν άστοχες και δημιουργούν αισθήματα πεσιμισμού για το μέλλον.

Όμως, επιμένουμε, η νέα κυβέρνηση δεν θα (πρέπει να) κριθεί από τα φάλτσα των προβών για τη συναυλία που ετοιμάζεται να δώσει αμέσως μετά την ανάγνωση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων και κυρίως από τις πρώτες αποφάσεις και τα πρώτα μέτρα που θα λάβει.

Και οι πρώτες αποφάσεις και τα μέτρα θα έχουν να κάνουν με την οικονομία και την εξεύρεση των πόρων που χρειάζονται για να γίνουν τα όσα πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θ’ αρχίσει να κρίνονται ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και μετά θα πρέπει να υπάρξει ο ψόγος ή να τους αποδοθεί ο έπαινος.

Και φυσικά το πρώτο δυνατό crash test θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου όταν θα πρέπει οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να καλυφθούν με την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου και στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν Τσίπρας και Μέρκελ θα συνευρεθούν και θα συζητήσουν με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, το ελληνικό πρόβλημα.

Από την εξεύρεση λοιπόν συγκεκριμένων και πρακτικών λύσεων στις πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης της λειτουργίας του κράτους θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τις γενικές δηλώσεις ή την αντισυμβατική συμπεριφορά των υπουργών του. Και φυσικά από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές μας.

Μέχρι τότε υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Είτε για ψόγο είτε για έπαινο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close