Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Με λαμπρότητα το Αιτωλικό γιόρτασε τον Άγιό του Ευγένιο τον Αιτωλό

Όπως κάθε χρόνο, ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων  «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έτσι και φέτος  με κάθε λαμπρότητα γιόρτασε το διήμερο 4 & 5 Αυγούστου τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού.

Ο λαμπρός αυτός εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο 4 Αυγούστου με Πανηγυρικό Εσπερινό, ιερουργούντοςτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέα Μπότα, ακολούθησε αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα από τον Θεολόγο κ. Σπύρο Παπαθανασίου. Την Κυριακή 5 Αυγούστου,  τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, το Θείο λόγο εκφώνησε ο Ιατρός – Θεολόγος κ. Παντελής Λεονάρδος.


Το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός επί τη εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού μας και ακολούθησε Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από τη Χορωδία του Συλλόγου «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» Μεγάλης Χώρας Αγρινίου, με Χοράρχη την κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου. Με άριστη απόδοση από τη Χορωδία, ακούστηκαν ύμνοι, των Αγίων της Αιτωλοακαρνανίας, του Αγίου Ευγενίου, της Αγίας Σκέπης  και επίκαιροι ύμνοι της Παναγίας μας. Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Διονύσιο Μπερερή, Δάσκαλο, πρώην Σχολικό Σύμβουλο και συγγραφέα με θέμα: Ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και η Σχολή Γραμμάτων στο Αιτωλικό.

Τέλος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Καθηγητής – συγγραφέας  κ. Χρήστος Σιάσος, ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που έθεσε τις εκδηλώσεις υπό την Αιγίδα της, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού και ιδιαίτερα τον π. Ανδρέα, τον Ιεροψάλτη κ. Αντώνη Κανελέτη, τον Αγιογράφο κ. Φώτη Κόκκαλη ο οποίος αγιογράφησε την εικόνα του Αγίου και την πρόσφερε στο Σύνδεσμο.  Η εικόνα δόθηκε από τον π. Ανδρέα ως ευλογία σε όλους που προσήλθαν στο Ναό και θα δοθεί, με την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβριο, σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες των Σχολίων του Αιτωλικού. Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Σιάσος έκανε και στην Χορωδία που αφιλοκερδώς προσφέρθηκε για μια ακόμη συνεργασία και που απέδωσε με άριστο τρόπο τους επίκαιρους ύμνους.

Ευχαρίστησε του χορηγούς επικοινωνίας, Αχελώο TV, Ορθόδοξη Αλήθεια, Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και όλα τα ΜΜΕ του Νομού μας. Τέλος ευχαρίστησε όλους που παρευρέθηκαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού.

Ο Όσιος Ευγένιος Ιωαννούλιος ή Γιαννούλης ο Αιτωλός*

Γεννήθηκε στις αρχές του 1597 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Οι γονείς του, Νικόλαος και Στάμω, ήταν φτωχοί αλλά πιστοί στο Θεό. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον Ιερομόναχο Αρσένιο στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Βλοχού. Το 1616 βρίσκεται στην Ιερά Μονή Τατάρνας όπου χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1626 πηγαίνει στην Ιερά Μονή της Παναγίας στη Βαρνάκοβα για περισσότερη μόρφωση από τον καλογεροδιδάσκαλο Καλλίνικο.

Αργότερα πηγαίνει στη Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Κωνσταντινούπολη, στους Αγίου Τόπους, στην Αλεξάνδρεια όπου εκεί το 1619, χειροτονείται Ιερέας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο Λούκαρη. Στη συνέχεια πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα και παραμένει για πολύ χρόνο εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Μετά από πολύχρονη περιπλάνηση στα μεγάλα θρησκευτικά κέντρα της εποχής εκείνης έρχεται στην Πατρίδα του την Ακαρνανία και ιδρύει Σχολεία, στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι. Στο Αιτωλικό έμεινε πολύ χρόνο διδάσκοντας στη Σχολή που ίδρυσε. Μαθητές του μεταξύ των άλλων ήταν, ο Γρηγόριος Μάνεσης και ο Επίσκοπος Αγράφων Ιάκωβος. Ο Ευγένιος φρόντισε και έφερε καταξιωμένους Δασκάλους στη Σχολή του Αιτωλικού η οποία λειτουργούσε ανελλιπώς για διακόσια περίπου χρόνια.

Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, η Σχολή του Αιτωλικού λειτουργούσε ως μια πνευματική κολυμβήθρα όχι μόνο για την πόλη του Αιτωλικού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια ο Όσιος Ευγένιος το 1645 γίνεται Σχολάρχης στο Καρπενήσι, πραγματοποιεί ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου και το 1661 μεταφέρει την έδρα της Σχολής των Αγράφων στα Βραγγιανά Ευρυτανίας και ονομάζει τη Σχολή αυτή «Ελληνομουσείον Αγράφων».

Η πνευματική μεγαλοφυΐα του Οσίου Ευγενίου απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σαν Δάσκαλος, ο Ευγένιος, ήταν ένας από τους πιο καταρτισμένους με γνώσεις, Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Φιλοσοφίας, Θεολογίας και ποιητικής.

Ο Όσιος Ευγένιος πεθαίνει στις 5 Αυγούστου 1682 στη Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, στη Γούβα των Βραγγιανών, όπου ασκήτεψε και δίδαξε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στις 30 Μαρτίου 2006, το Ενιαίο Λύκειο Αιτωλικού έλαβε την προσωνυμία «Όσιος Ευγένιος, Γιαννούλης, ο Αιτωλός».

*Από το βιβλίο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» του Καθηγητή κ. Χρήστου Γερ. Σιάσου

Aπολυτίκιο Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού

Ήχος Α΄

Εορτάζεται την 5η Αυγούστου

Αμέμπτωβιοτήκαί λαμπρά πολιτεία

τόνKτίστηνκαίΘεόν

ευηρέστησας, Πάτερ

Eυγένιε Τρισένδοξε,

Aίτωλίαςaνάθρεμμα

καί διδάσκαλε σοφέ・διό σέένύμνοις

μεγαλύνοντεςκαθικετεύομενδίδου

ημίνβίον κρείττονα

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button