Αυτοδιοίκηση

Με φραουλοπαραγωγούς και μετανάστες το Περιφερειακό

OΣτο πλευρό και του Έλληνα παραγωγού/εργοδότη φράουλας, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφώνεται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να ανταποκρίνεται στο επίπεδο πολιτισμού της περιοχής μας, αλλά και του εργαζόμενου μετανάστη, ο οποίος θα πρέπει να απολαμβάνει της δέουσας ασφαλιστικής κάλυψης για την εργασία του καθώς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, στέκεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στην αίθουσα του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στην Πάτρα, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης 30 Απριλίου.
«Είναι κρίμα να ενοχοποιήσουμε το προϊόν και την παραγωγή και να μην απευθυνθούμε στο κράτος που δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατεύσει τον κλάδο και τους εργαζόμενους» υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε πως θα πρέπει «στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να πιέσουμε προς τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο μέτρων βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων για την προστασία τόσο του προϊόντος της φράουλας, όσο και των εργαζομένων».
OΚαι κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο θέμα, αλλά με την αξιοπρέπεια και τη ζωή του ανθρώπου δεν μπορεί να παίζει κανείς. Αυτό είναι σκοταδισμός για τη δημοκρατία μας και πρέπει να σταματήσει».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος επεσήμανε πως «είναι σαφές πως το κεντρικό κράτος παρά την δυνατότητα σύμφωνα με τις αρμοδιοτητές του  για τη νομιμοποίηση και τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης, δεν έχει κάνει τίποτα. Αν θέλει πραγματικά το κράτος, μπορεί να βρει μια φόρμουλα (υπάρχουν λύσεις σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο) με την οποία να αντιμετωπίσει θετικά τον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή».
Σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα και λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών γης, όσο και την ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει στους παραγωγούς φράουλας και στη γενική οικονομία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη συστηματική αρνητική δημοσιότητα και κυρίως τον έντονο προβληματισμό στην τοπική αλλά και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, αποφάσισε μεταξύ άλλων:
Καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση και εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης, που συνέβη στη Νέα Μανωλάδα. Εξαίρει την ανάγκη άμεσης και επείγουσας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτεί σε όλα τα επίπεδα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των ανεπιθύμητων επιπτώσεών της, ιδιαίτερα δε της εμπορίας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Καλεί για την άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση όλων των οργάνων και των πολιτικών για την καταπολέμηση και την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Υπογραμμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ μετανάστευσης και τοπικής ανάπτυξης και θεωρεί αναγκαία τη χάραξη εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών με σκοπό να δημιουργηθούν στις περιοχές που εισρέουν μετανάστες, οι κατάλληλες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον στους τοπικούς πληθυσμούς. Τέλος αναγνωρίζει ότι η γενίκευση πως όλοι οι παραγωγοί φέρονται με τον ίδιο τρόπο στους εργάτες γης, είναι άδικη και υποβολιμαία και καλεί να σταματήσει η «ενοχοποίηση» της φράουλας, η οποία είναι ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν, που προσφέρει εισόδημα και θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button