Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Με επιστολή στην Κεραμέως ζητούν επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ οι απόφοιτοι του

Την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.), ζητά με επιστολή του στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος.

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γραφείο Πρωθυπουργού, τους Βουλευτές της
Αιτωλοακαρνανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμαρχο Αγρινίου, τονίζεται μετά άλλων πως αδίκως τέθηκε “φρένο σε ένα καινοτόμο τμήμα, υποβαθμίζοντας έναν σημαντικό κλάδο, που καλείται να διαχειριστεί το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας”.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι,
Ο «Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» με διακριτό τίτλο «ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ.» ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ.116Σ/22-7-2020 απόφαση/διάταξη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Ως σύλλογος, εκπροσωπούμε το σύνολο των αποφοίτων του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ. που προέρχονται και από τις τρεις Διοικητικές Πανεπιστημιακές Μονάδες , όπου ανήκε το τμήμα από την ημέρα ίδρυσής του στις 22/7/2004, τους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, όπως και τους διδάκτορες του Δ.Π.Π.Ν.Τ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Γραμματεία του τμήματος σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 500 απόφοιτοι σε διαφορετικές περιοχές όλης της χώρας.

Είμαστε ενήμεροι, πως από τον Ιούλιο του 2020 έχει σταλεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών προς την ΕΘΑΕΕ, επίσημο αίτημα για την επανίδρυση του τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ.. Επιθυμούμε να μας ενημερώσετε ποιες είναι οι προθέσεις σας, ως προς την επανίδρυση του
τμήματος και ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα να μας γνωστοποιήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, καθώς έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι η πρώην ΑΔΙΠ νυν ΕΘΑΕΕ, τον Ιανουάριο 2019 πιστοποίησε το εν λόγω τμήμα με άριστη αξιολόγηση και εξασφάλισε τη λειτουργία του μέχρι το 2023. Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι του 2019 λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές, το τμήμα μας καταργήθηκε χωρίς αιτιολόγηση.

Ένα σύγχρονο τμήμα ΑΕΙ που ιδρύθηκε με στόχο να προάγει τη διαχείριση του πολιτισμού μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία αξιολόγηση της ΑΔΙΠ «Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του Τμήματος που είναι η διεπιστημονικότητα του προγράμματος σπουδών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

Με την αύξηση της προβολής του μέσω πρόσθετων συνεργασιών, το Τμήμα θα μπορούσε να καθιερωθεί ως ο κορυφαίος πάροχος
της ακαδημαϊκής αριστείας στον τομέα». Τη συγκεκριμένη πιστοποίηση υπογράφουν δύο Καθηγητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις Καθηγητές από την Κύπρο.
Όπως είναι γνωστό, ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη φύση του αντικειμένου του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών κρίνουμε ατυχές το συμβάν της κατάργησής του σε μια κομβική εποχή, όπου οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός
πολιτισμός ακμάζουν.

Πόσο μάλλον τώρα, όπου ο κορωνοϊός έχει επιβάλει νέα δεδομένα στη διαχείριση και λειτουργία των πολιτιστικών οργανισμών.
Εν κατακλείδι, ο ρόλος του πολιτιστικού διαχειριστή κρίνεται αναγκαίος σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πλούσια υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Θέσατε, λοιπόν, φρένο σε ένα καινοτόμο τμήμα, υποβαθμίζοντας έναν σημαντικό κλάδο, που
καλείται να διαχειριστεί το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δοθεί ξανά πνοή στο εν λόγω τμήμα.
Ελπίζουμε για τις άμεσες ενέργειες σας και αναμένουμε επίσημα την απάντησή σας για το ζήτημα μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ.”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button