Uncategorized

Με διευρυμένο ωράριο η αγορά της Ναυπάκτου τον Αύγουστο

Συμφώνησαν Εργατικό Κέντρο και Εμπορικός Σύλλογος

Οι διαφωνίες μεταξύ Εμπορικού Συλλόγου και Εργατικού Κέντρου, κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια, με εστίαση στις Λευκές Νύχτες έκαναν και φέτος της εμφάνισή τους. Όμως η καλή διάθεση και των δύο πλευρών, οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις που έγιναν για το θέμα και τη συνολικότερη λειτουργία της αγοράς κατά τον Αύγουστο έβγαλαν λευκό καπνό και έτσι ήδη κατατέθηκε αίτημα προς την Περιφέρεια για τη λήψη απόφασης σχετικά με το διευρυμένο ωράριο που θα ισχύει από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της «ε».

Παίρνοντας τα γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά, και προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια των προηγούμενων χρόνων, οι εμπλεκόμενες πλευρές επιχείρησαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, Εμπορικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο και Αντιπεριφέρεια, έκαναν δεκτό το αίτημα του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, πριν οι έμποροι στείλουν την τελική πρότασή τους να γίνουν μεταξύ τους συζητήσεις με την κατάθεση από την κάθε πλευρά των προτάσεών της.

Η πρώτη συνάντηση στο δήμο

Έτσι και έγινε, με την πρώτη μάλιστα συνάντηση να λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου στο δημαρχείο της Ναυπάκτου, παρουσία εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, αλλά και του δήμου, με παρόντες τόσο το δήμαρχο Βασίλη Γκίζα όσο και τον αντιδήμαρχο Ντίνο Τσουκαλά. Στην εν λόγω σύσκεψη οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζήτησαν για το φετινό καλοκαίρι να πραγματοποιηθούν τέσσερις Λευκές Νύχτες, το μήνα Αύγουστο, με τους ανθρώπους όμως του Εργατικού Κέντρου να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» από το Μ. Χάρο, πρόεδρό του, τονίστηκε πως η συγκεκριμένη παρέμβαση στην αγορά δε συνιστά ανάπτυξη για τον τόπο, και αντιπροτάθηκε από τη δική του πλευρά η διεύρυνση του ωραρίου, για όλες τις εργάσιμες ημέρας, από Δευτέρα έως και Σάββατο, από τις 9 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, με συνεχές μάλιστα ωράριο. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με την πλευρά του Εργατικού Κέντρου, αφενός θα διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, ενώ αφετέρου θα δημιουργηθούν και οι συνθήκες για τη δημιουργία επιπλέον σε αυτή την περίοδο. Η συνάντηση έληξε με τη δέσμευση πως θα πραγματοποιηθεί και επόμενη, και αφού φυσικά ο κάθε φορέας εξετάσει με τα μέλη του τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Η δεύτερη συνάντηση

Στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ των τριών πλευρών, παρουσία από την πλευρά του δήμου του Ντ. Τσουκαλά, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο ξεκάθαρα καθώς εκεί ο Εμπορικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του με το διευρυμένο ωράριο, κυρίως επειδή για την αγορά της Ναυπάκτου, όπως λογικά υποστηρίχτηκε, δεν έχει νόημα τον Αύγουστο να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις ώρες του μεσημεριού. Ο κόσμος άλλωστε σε αυτές, λόγω των συνθηκών, είτε ξεκουράζεται είτε είναι στην παραλία, άρα δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα ως μέτρο. Επίσης η πλευρά των εμπόρων ζήτησε τα Σάββατα το ωράριο να ισχύει έως και τις 11 το βράδυ, μιας και στην πόλη κυκλοφορεί κόσμος, τόσο ντόπιοι όσο και επισκέπτες, οι οποίοι θα έκαναν τα ψώνια τους σε ένα περιβάλλον που θα ευνοούσε τις αγορές.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση μάλιστα ετέθησαν και δύο ακόμα σημαντικές παράμετροι για το θέμα. Από τη μία το ποια μαγαζιά θα ανοίξουν, με εστίαση στα εμπορικά και εκείνα που λογικά μπορούν να προσελκύσουν καταναλωτές, και από την άλλη το ότι η διεύρυνση του ωραρίου, τόσο για τα μεσημέρια, όσο και για μετά τις 9 το βράδυ θα είναι προαιρετική για εκείνους τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους. Εδώ, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως το τελευταίο δεν έχει τυπική ισχύ, διαφορετική από το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, καθώς το άνοιγμα των μαγαζιών ορίζεται από το ωράριο του ΕΣ, αλλά δεν είναι ως προς τις ενδιάμεσες ώρες υποχρεωτικό να τηρείται από τους εμπόρους. Υπό αυτές τις συνθήκες, και με τις δύο πλευρές να έχουν πλέον ως κύρια διαφωνία τη μετά τις 10 για το Σάββατο, και έως τις 11 λειτουργία των καταστημάτων, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το ΕΚ να περιμένει πλέον τις επίσημες προτάσεις των εμπόρων για να εκφράσει άποψη επ’ αυτών.

Η πρόταση του ΕΣ και η απάντηση του ΕΚ

Έτσι και έγινε, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος απέστειλε με έγγραφό του τη δική του θέση για το θέμα, λέγοντας ναι στη διεύρυνση του ωραρίου από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (πάντα με προαιρετικό το άνοιγμα τις ώρες του μεσημεριού), ενώ για το Σάββατο επέμεινε για το άνοιγμα από τις 9 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ. Σε απάντηση αυτού, μετά από συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αποφασίστηκε το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων να επιμένει στη δική του πρόταση, μην αποδεχόμενη δηλαδή επί της ουσίας τη μία ώρα διαφορά για το Σάββατο. Το Εργατικό Κέντρο, με λίγα λόγια, λέει ναι στο να ανοίγουν τα καταστήματα έως τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, όπως και τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, αλλά όχι έως τις 11 για την επίμαχη μέρα.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να σημειώσουμε, πως ο δήμος δεν εξέφρασε επίσημη θέση, παίζοντας περισσότερο το ρόλο του συντονιστή και κρατώντας ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Για όλα τα παραπάνω, και με την επίσημη θέση πλέον του Εργατικού Κέντρου για το ζήτημα, συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης ο Εμπορικός Σύλλογος παίρνοντας τη δική του απόφαση, με όλα τα δεδομένα πλέον στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών φυσικά, και το ότι ο χρόνος έχει περάσει, αλλά και το ότι η Περιφέρεια, που καλείται να πάρει την τελική απόφαση, θα πρέπει να προλάβει να το πράξει. Επ’ αυτής, να παρατηρήσουμε επίσης, πως υπάρχει μία διαφωνία για το εάν η όποια απόφασή της πρέπει να έχει απαραίτητα και τη σύμφωνη γνώμη του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων. Στο Εργατικό Κέντρο είναι κάθετοι επ’ αυτού πως ναι, στο Εμπορικό Σύλλογο από την άλλη εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους καθώς όπως μας μετέφεραν με την κατάργηση των νομαρχιακών διοικήσεων, και τη μετάβασή τους στις περιφέρειες, δεν αναφέρεται πουθενά για τις εν λόγω αποφάσεις πως είναι υποχρεωτική η σύμφωνη γνώμη του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων. Προς αυτό μάλιστα παρουσιάζεται και απόφαση κατά το πρόσφατο παρελθόν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπου πάρθηκε χωρίς τη συγκατάθεση του εκεί κατά τόπους Εργατικού Κέντρου.

Βρέθηκε η κοινή λύση

Ερχόμενη στην υπόθεσή μας, όμως, και στη συνάντηση που έγινε στον Εμπορικό Σύλλογο την Τρίτη, αποφασίστηκε τελικά να γίνει δεκτή η πρόταση του ΕΚ, και τελικά άμεσα να κατατεθεί αίτημα, το πρωί της Τετάρτης κιόλας, προς την Περιφέρεια, για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς της Ναυπάκτου με διευρυμένο ωράριο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βέβαια, παρουσία μελών του ΕΣ, ακούστηκαν και απόψεις κατά αυτής, κυρίως για τα μεσημέρια, κάποιοι μίλησαν και για την παραπάνω λειτουργία των καταστημάτων πέραν της 9 το βράδυ. Η απόφαση που πάρθηκε όμως εν τέλει κουμπώνει με την άποψη του Εργατικού Κέντρου και έτσι τα μαγαζιά για το μήνα Αύγουστο, στην περίπτωση πάντα που η Περιφέρεια πάρει άμεσα τη δικής της απόφαση, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Σάββατο, με διευρυμένο ωράριο από τις 9 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο και το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων λέει ναι, αφήνοντας πίσω τις κόντρες του παρελθόντος, και οι έμποροι θα μπορούν να υποδεχτούν τους καταναλωτές βραδινές ώρες, και κυρίως των Σαββάτων που κατά την άποψη τους είναι και οι πιο σημαντικές.

Ζητείται στήριξη του δήμου

Καταλήγοντας, βέβαια, σε όλο αυτό που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στη Ναύπακτο όλο τον επόμενο μήνα, οι επαγγελματίες ζητούν και τη στήριξη του δήμου, κυρίως στο κομμάτι της καμπάνιας. Άλλωστε, όπως μας μετέφεραν, έχει υπάρξει υπόσχεση προς αυτό στην αμέσως τη μετά τον κορονοϊό περίοδο, για στοχευμένες ενημερωτικές κινήσεις που θα στρέψουν και τους ντόπιους καταναλωτές στην εδώ κατανάλωση, αλλά θα προσελκύουν κι άλλους από τις γύρω περιοχές, όπως αποδεδειγμένα έχει γίνει σε παρόμοιες καταστάσεις των προηγούμενων ετών.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button