ΑγρότεςΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης: Ανησυχητική η εξάπλωση στην Αιτωλοακαρνανία (φωτο)

Πολλά τα προσβεβλημένα δέντρα και μέσα στην πόλη του Αγρινίου

Ταχύτατη εξάπλωση γνωρίζουν στην Αιτωλοακαρνανία οι προσβολές από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη.

Προσβολές από το έντομο έχουν εντοπιστεί στη Μυρτιά, στο Καινούργιο, στην Αμφιλοχία, στη Μπούκα στο Μενίδι αλλά και σε δέντρα εντός του αστικού ιστού του Αγρινίου, όπου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.


Κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δήμους και Περιφέρεια καλούνται να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε ψεκασμούς στις δημόσιες εκτάσεις και αντίστοιχα να συστήσουν άμεσα ψεκασμούς από τους ιδιώτες.

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus (Quintance) Hemiptera: Aleyrodidae κατάγεται από την νοτιανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Ιταλία και στη χώρα μας το 2016 στην περιοχή της Κέρκυρας σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές.

Κύριοι ξενιστές είναι τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, ο λωτός, η αχλαδιά και άλλα είδη καλλιεργουμένων και καλλωπιστικών φυτών.

Θεωρείται σημαντική απειλή καθώς προσβάλλει μεγάλο εύρος ξενιστών, δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του στη χώρα και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, μειώνει και υποβαθμίζει την παραγωγή των εσπεριδοειδών, ενώ καταστρέφει τα νέα φύλλα και εξασθενεί τα δέντρα.

Χαρακτηριστικά

Τα αυγά είναι επιµήκη-οβάλ έως νεφροειδούς σχήµατος µε µήκος 0,2mm και εναποτίθενται σε σπειροειδή σχηµατισµό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Αρχικά έχουν κιτρινωπό χρωµατισµό και στη συνέχεια αποκτούν σκούρο καφέ και τελικά µαύρο χρωµατισµό χρωµατισµό καθώς το έµβρυο αναπτύσσεται αναπτύσσεται.

Οι νεαρές προνύµφες είναι µαύρου χρώµατος, πεπλατυσµένες, φέρουν 6 πόδια και περιφερειακά 2 επιµήκη και αρκετά µικρότερου µήκους ακανθώδης νηµάτια.

Κινούνται ενεργά στα σκιαζόµενα µέρη του φυλλώµατος και αφού εισάγουν τα στοµατικά µόρια εντός των φύλλων εκδύονται, χάνουν τα πόδια τους, αποκτούν οβάλ σχήµα και προσηλώνονται στο συγκεκριµένο σηµείο.

Μετά από δύο επιπλέον εκδύσεις εµφανίζονται τα πτερωτά ενήλικα, των οποίων ο γενικός τους χρωµατισµός των πτερύγων είναι ένα µεταλλικό γκρί-µπλέ χρώµα µε ανοιχτόχρωµα σηµάδια.

Ανάλογα µε τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόµου µπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 µήνες.

Η διασπορά των εντόµων σε µεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται µε την διακίνηση προσβεβληµένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβληµένων τµηµάτων φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύµφες των εντόµων.

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης είναι οργανισμός καραντίνας ο οποίος πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνισή του σε άλλες περιοχές.

Οι αρμόδιες Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως κατά τους µήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε φυτείες εσπεριδοειδών που βρίσκονται κοντά σε σηµεία εµπορίας, εισαγωγής, διακίνησης και παραγωγής δενδρυλλίων εσπεριδοειδών.

Οι καλλιεργητές, όταν εντοπίζουν ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να προβαίνουν σε ενημέρωση των αρµόδιων φυτοϋγειονοµικών υπηρεσιών (∆/νσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου).

Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).

3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.

4. Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, σε περίπτωση εντοπισμού τους.

5. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα

φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής, καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο, έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης του μαύρου αλευρώδους είναι η κλασσική βιολογική καταπολέμηση που είχε εφαρμοστεί για τον εριώδη αλευρώδη με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Cales noacki και για άλλα έντομα στην περιοχή.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button