West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Οι Μαυροπελαργοί φτεροκοπούν στη Κοιλάδα του Ινάχου

Η πρώτη φορά που είδα Μαυροπελαργούς (Ciconia nigra ) ήταν στο νησί της Λέσβου. Τους βρήκαμε τότε να φωλιάζουν στη περιοχή του Ακρασίου, μέσα στα πυκνά πευκοδάση της περιοχής.

Αρκετές φορές, ακόμη και το χειμώνα βλέπαμε τους Μαυροπελαργούς να φτεροκοπούν και να ψάχνουν για τη τροφή τους, στο μοναδικό Κόλπο της Καλλονής!


Οι Μαυροπελαργοί είναι από τα πιο σπάνια πουλιά της Ελλάδας, και οι παρατηρήσεις τους είναι αρκετά σπάνιες. Πριν λίγες ημέρες, βρεθήκαμε για τις φυσιοδιφικές έρευνές μας στην Κοιλάδα του Ινάχου, στην Αιτωλοακαρνανία. Η περιοχή είναι πλούσια σε μοναδικά οικοσυστήματα, πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Όταν κάποιος διασχίζει την περιοχή, μένει έκπληκτος από την ομορφιά και τα χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία.

Ο Ίναχος είναι ένα ήπιο, αλλά μαγικό ποτάμι που πηγάζει από τις κορυφές του Μακρυνόρους και του Γαβρόβου. Είναι παραπόταμος του Αχελώου και χύνεται στη βόρεια πλευρά της Τεχνητής Λίμνης Καστρακίου. Τα χωριά του Βάλτου μαγικά, ανθρώπινα και εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, αξίζουν να αναπτυχθούν οικοτουριστικά. Εδώ είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο τέλος του Απρίλη – αρχές του Μάη, καταγράφοντας σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και να παρατηρήσουμε τον Μαυροπελαργό ( Ciconia nigra ).

Οι όχθες του Ινάχου είναι ένα σημαντικό οικοσύστημα και μπορούν άνετα να προσφέρουν την απαραίτητη τροφή για τους Μαυροπελαργούς (βατράχια, ψάρια, έντομα, μικρά θηλαστικά), ενώ τα γύρω βουνά είναι ιδανικοί τόποι για το φώλιασμα τους.

Ο Μαυροπελαργός ή Μαυρολέλεκας ανήκει στην Τάξη Ciconiiformes και στην Οικογένεια Ciconiidae. Διακρίνεται από το Λευκοπελαργό γιατί έχει μαύρο φτέρωμα. Το κάτω μέρος είναι λευκό ενώ τα πόδια και το ράμφος του είναι κόκκινα. Ζει πάντα μοναχικός. Μόνο κατά τη διάρκεια της αποδημίας τους μαζεύονται σε ομάδες. Τα οικοσυστήματα που φωλιάζει είναι παραποτάμιες περιοχές, βάλτοι και δάση κωνοφόρων. Φτιάχνει τη φωλιά του ψηλά πάνω στα δέντρα, από κλαδιά και ξύλα. Γεννάει τον Απρίλιο – Μάιο, 4 έως 5 αυγά. Τα κλωσούν το θηλυκό, αλλά και το αρσενικό για 32 έως 35 ημέρες. Τα νεαρά είναι ικανά να πετάξουν μετά από 63 – 76 ημέρες.

Ο Μαυροπελαργός στην Ελλάδα φωλιάζει στη Λέσβο, στη περιοχή του Έβρου, στη περιοχή των Μετεώρων και σε ορισμένα σημεία της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο ελλαδικός πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 100 ζευγάρια! Το γεγονός ότι βρήκαμε τον Μαυροπελαργό να φωλιάζει στη περιοχή του Ινάχου, μας δίνει πολλές ελπίδες για την επιβίωση αυτού του σπάνιου είδους στην Ελλάδα.

Στη περιοχή του Ινάχου θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας και σίγουρα σύντομα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για αυτό το μοναδικό είδος.

Γράφει ο Λάμπρος Τσούνης, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, Msc. Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών.

greenapple.gr

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button