Γεγονότα

Μαθητική «γροθιά» στη βία και τον ρατσισμό (φωτο)

Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου για μία ακόμη φορά, έκαναν τη διαφορά. Εξέπληξαν ευχάριστα, πρώτα και κύρια τους καθηγητές τους και τον ίδιο τους τον εαυτό

Η εργασία-έρευνα των μαθητών του Β4 για το bullying, η οποία και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, υπερέβη τα όρια των συνηθισμένων σχολικών δραστηριοτήτων, αποκτώντας επιστημονικά χαρακτηριστικά. Αυτό άλλωστε το επεσήμαναν όλοι όσοι μίλησαν στην ημερίδα, μη παραλείποντας να συγχαρούν τα παιδιά, τους καθηγητές τους και τη διεύθυνση του σχολείου.


Η μέθοδος που τα παιδιά ακολούθησαν ήταν αυτή των ερωτηματολογίων από τις απαντήσεις στα οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, με επιμέρους μάλιστα αναφορές στις ιδιαίτερες κοινωνικές και ιστορικές ακόμη συνθήκες του Αγρινίου.
Χαιρετισμό απηύθυναν η αντιδήμαρχος Αγρινίου  Κ. Κατσαρή, ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  Ι. Παλαιολόγος, ο διευθυντής του σχολείου  Δ. Μπίτσης.

Στο πλευρό των μαθητών ήταν οι καθηγητές τους, υπεύθυνοι της εργασίας Γ. Δεληγιάνης και ο Α. Φαφούτης.
Βασικός ομιλητής και επίσημος προσκεκλημένος στην ημερίδα, ήταν ο  Κ. Παπαιωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη βία, τον ρατσισμό και το bullying. Ο κ. Παπαιωάννου εστίασε ιδιαίτερα στην εισχώρηση του ρατσισμού στα σχολεία: «Η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αποδεχθεί την αμηχανία της απέναντι σε κάποια φαινόμενα και να συνειδητοποιήσει  ότι δεν υπάρχουν πάντα σταθερά δεδομένα.

Πρέπει να ψάξουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να δούμε τι πήγε καλά, τι δεν πήγε καλά. Υπάρχουν καθηγητές και διευθυντές που προσπαθούν άλλοτε αμήχανα, άλλοτε οργανωμένα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας με αποβολές είναι λανθασμένη πρακτική. Δεν είμαι εναντίων των ποινών, ειδικά όμως σε τέτοια θέματα, αυτού του είδους οι ποινές δεν φτάνουν».

Στο πάνελ ήταν και ο καθηγητής  Αλέκος Φαφούτης, ο οποίος και αναφέρθηκε σε φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στην τοπική κοινωνία, στη βάση πάντα της έρευνας των μαθητών.
Ακολούθως τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές, παρουσιάζοντας ένας προς έναν τα στοιχεία της έρευνάς τους, με ιστορικές μάλιστα αναφορές, αλλά και με προβολές στα σημερινά δεδομένα και με συγκεκριμένα παραδείγματα φαινομένων βίας, κυρίως ενδοσχολικής, ρατσισμού, ξενοφοβίας.
Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος  Νανά Θεοδωροπούλου.


 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button