Γεγονότα

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ: "Ποια ισονομία και ποια αξιοκρατία;"

spo-1oepal-aponomiΝέα επιστολή των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, μετά την οριστική ακύρωση του ταξιδιού τους στη Γουατεμάλα, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα σχολικού ποδοσφαίρου.

Οι πρωταθλητές Ελλάδος, εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι οι πρωταθλήτριες ομάδες μπάσκετ ταξίδεψαν για τα τελικά στη Γαλλία, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τις πρωταθλήτριες σχολικές ομάδες του ποδόσφαιρου, αγοριών και κοριτσιών.

Αναλυτικά η επιστολή των μαθητών:

“Κύριε Υπουργέ,

            Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή ως πρωταθλητές Ελλάδας σχολικών ομάδων στο ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως ως μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Αγρινίου. Είμαστε, λοιπόν, μαθητές ενός δημόσιου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) της επαρχίας που ενώ δεν έχουμε, ίσως, τα πρωτεία σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καταφέραμε να διακριθούμε πανελληνίως σε αθλητικό επίπεδο περνώντας από τις ίδιες ακριβώς δοκιμασίες με όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας. Στο ίδιο πρωτάθλημα συμμετέχουν ενιαία και επαγγελματικά, ιδιωτικά και δημόσια από όλη τη χώρα, ακριβών και υποβαθμισμένων περιοχών, από σχολεία με ίσως περισσότερες δυνατότητες από εμάς. Επενδύσαμε, λοιπόν, εκτός από τη μάθηση, κυρίως στον αθλητισμό, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας, είτε αυτοί είναι η εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, είτε είναι μελλοντική μας εκπαιδευτική σταδιοδρομία.

            Και ενώ μας ανακοινώθηκε ότι παύεται η συμμετοχή των Ελληνικών σχολικών ομάδων στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα, βλέπουμε τα τμήματα του μπάσκετ να ταξιδεύουν στη Γαλλία. Κανένας δεν μπορεί να νιώσει καλύτερα από μας τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την περηφάνια του να εκπροσωπείς τη χώρα σου και το σχολείο σου στο εξωτερικό. Γι αυτό, άλλωστε, και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία με την ελπίδα να αποζημιώσουν και τους δικούς μας κόπους σηκώνοντας την τιμημένη Ελληνική σημαία διεθνώς. Περιμένουμε να ακούσουμε για διακρίσεις που ευχόμαστε να φέρουν και πανηγυρίσουμε και εμείς μαζί τους.

            Αναρωτιόμαστε, όμως, για ποια ισονομία και αξιοκρατία μιλάμε, όταν καταρρακώνετε τα τμήματα του ποδοσφαίρου καταπατώντας παιδικές ψυχές μαθητών, που ήταν ήδη σε ψυχοφθόρα αναμονή με το διαβατήριο στο χέρι κρεμασμένοι από το τηλέφωνο ανήμερα Πάσχα. Ενώ όλοι γιόρταζαν χαρούμενοι, η δική μας πένθιμη μεγάλη Σαρακοστή ξεκινούσε. Αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, τη διαφορά κόστους ανάμεσα σε ένα ταξίδι στη Γαλλία και σε ένα στη Γουατεμάλα. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε και την εμφανή διάκριση στη στάση σας απέναντι σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Όταν η έννοια των οικογενειών μας είναι ο βιοπορισμός, μήπως κάνουν λάθος που εμπιστεύονται το κράτος για την εκπαίδευση μας; Επειδή οι γονείς μας δεν έχουν την οικονομική άνεση ή τα αναρίθμητα πτυχία ακριβών πανεπιστημίων του εξωτερικού ή τις άκρες όπως λέγεται ή και προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μπορεί το κράτος να εμπαίζει αβασάνιστα, την προσπάθειά μας, τους κόπους μας και την κοινωνική μας πιθανόν απομόνωση;

Συνεχίζουμε, παρόλα αυτά, να αναρωτιόμαστε πως θα μαζέψουμε τα κομμάτια μας από τις αθετημένες υποσχέσεις για την τελική ευθεία των επαναλήψεών μας. Αναρωτιόμαστε πώς να βρούμε ψυχική δύναμη και κουράγιο να συγκεντρωθούμε στο διάβασμά μας βλέποντας ότι βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν τις τελικές εξετάσεις κάνοντας δυστυχώς αναποτελεσματικές προσπάθειες συγκέντρωσης και διαβάσματος . Αναρωτιόμαστε αν μετά από τέτοια ατυχή συμβάντα, των οποίων το Υπουργείο και οι Θεσμοί είχαν την αποκλειστική ευθύνη, αν ως οφείλουν, αποκαταστήσουν την αδικία και ληφθεί πρόνοια για να μας αποδοθεί το δίκαιο, σαν να είχαμε συμμετάσχει και διακριθεί στους παγκόσμιους  σχολικούς αγώνες.

            Με τιμή,

Η Πανελλήνια Πρωταθλήτρια Ομάδα Ποδοσφαίρου Αγοριών

1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αγρινίου ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button