Δυτική Ελλάδα

«Μάστιγα» η υπερχρέωση που προκάλεσαν τα μνημονιακά φορο-χαράτσια – Έρχεται «έκρηξη» κατασχέσεων

epi-yperxreomenaΠάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι (περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες) χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ ή περίπου το 50% του ΑΕΠ στην Εφορία! – Στις 755.806 έφθασαν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου – Οι 60.732 έγιναν μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2016 – Κάθε μέρα επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 500 κατασχέσεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016!

Την πρωτοφανή υπερχρέωση που έχουν υποστεί εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις εξαιτίας της υπερφορολόγησης την οποία προκάλεσε η εφαρμογή των Μνημονίων αλλά και την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων που επιβάλλονται σε βάρος χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτουν στοιχεία-σοκ που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχει απλήρωτα χρέη στην Εφορία κι ότι συνολικά πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι οφείλουν στο Δημόσιο ένα ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό ΑΕΠ της χώρας! Την ίδια ώρα, οι φορολογικές αρχές ανεβάζουν ταχύτατα τους ρυθμούς με τους οποίους επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις εισπράξεις των οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε., τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν σε 4.003.372 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλουν έφθασε τα 89,832 δισ. ευρώ, χωρίς σ’ αυτό να υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία. Ο αριθμός των οφειλετών μπορεί να μειώθηκε κατά 301.781 ή κατά 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2016, όμως την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ!

Ουσιαστικά, το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα Μνημόνια κατέστρεψαν οικονομικά τα περισσότερα Ελληνικά νοικοκυριά και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 και στο πρώτο εξάμηνο του 2016, με την εφαρμογή των Μνημονίων, οδήγησαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα στην υπερχρέωση και σε αδυναμία να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα και με παλαιότερα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα 89,832 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα 55,181 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 61,4%, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από την 1η-1-2011 έως την 30η-6-2016!

Έκρηξη κατασχέσεων

Ταυτόχρονα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 755.806. Δηλαδή, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 60.732 νέες κατασχέσεις! Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου έχει φθάσει πλέον περίπου τις 500 ανά εργάσιμη μέρα! Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ειδικά τους τελευταίους μήνες, περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενώ δεκάδες ακίνητα οφειλετών βγαίνουν στο «σφυρί». Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.  Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πάντως, από το σύνολο των 4.003.372 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.492.088 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 755.606, δηλαδή στο 50,65%!

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. μέχρι το τέλος Ιουνίου:

– Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στα 6,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Ιούνιο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,223 δισ. ευρώ από τα οποία τα 903 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

– Από τα νέα χρέη ύψους 6,807 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 881 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,477  δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Έλεγχοι -Ποινικές διώξεις

Από τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. προκύπτει επίσης ότι 1.536 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,28 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία σε πίνακες

katasxesesi4444

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button