Θέατρο

Μαρίνα Καραφά (θεατρική ομάδα "παί-Ζουμε): Κάνουμε θέατρο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!

Pol-karafaΤο να δημιουργηθεί μια θεατρική ομάδα σε καιρούς δύσκολους και σε ένα άνυδρο πολιτιστικό τοπίο δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όμως η πρωτοβουλία που πήρε πριν 4 χρόνια η θεατρολόγος κ. Μαρίνα Καραφά απέδωσε ¨καρπούς¨ αφού έφτιαξε την Θεατρική Ομάδα Καλυβίων “παι-ΖΟΥΜΕ”,  μια δημιουργική ομάδα που ήδη έχει ¨ανοίξει τα φτερά της¨ στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας!

Γεννημένη στην Καισιαριανή της Αθήνας, με πατέρα ηθοποιό,  η Μαρίνα Καραφά ακολούθησε τα ίδια ¨βήματα¨, αν και αρχικά σπούδασε στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ), στη συνέχεια η μεγάλη της αγάπη για το θέατρο την ¨οδήγησε¨ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της.


Είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Δ. Μπελεβώνη, έχουν δυο παιδιά, ενώ η γνωριμία τους έγινε πριν λίγα χρόνια στην Πάτρα.

Το 2013 ίδρυσε στα Καλύβια Αγρινίου τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και την Θεατρική Ομάδα Καλυβίων “παιΖΟΥΜΕ” τα οποία υπάγονται στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου.

Επίσης είναι Βοηθός σκηνοθέτη στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου τα τελευταία τρία χρόνια ενώ ως ηθοποιός συμμετείχε στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ “Αγαπητέ Θεέ “,  και “Εκάβη, μια πρόσφυγας “.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κ. Μαρίνα Καραφά:

1) Η Θεατρική Ομάδα «Παι-ΖΟΥΜΕ» λειτουργεί και δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και 4 χρόνια με παραστάσεις που αγκαλιάστηκαν από το κοινό. Πως ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή;

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας,  το 2013 δημιουργήθηκαν τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους καθώς και η θεατρική ομάδα ενηλίκων στα Καλύβια.

2) Ποιοι φορείς ή φυσικά πρόσωπα σας βοήθησαν αρχικά στο ξεκίνημά σας και ποια η σχέση που υπάρχει με την ΚΕΔΑ δήμου Αγρινίου;

Από την αρχή έχουμε την στήριξη της Κ. Ε. Δ. Α., της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Μαρίας Παπαγεωργίου και του δημάρχου κ. Γιώργου Παπαναστασίου.  Τους ευχαριστώ θερμά.

3) Χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα σε προηγούμενα χρόνια για το χωριό μας, εκτός από τα θεατρικά δρώμενα σε σχολικές εκδηλώσεις, πόσο εύκολο ήταν να γίνει στον τόπο μας μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα; Επίσης ποια άτομα συμμετέχουν στη ομάδα, πως ¨πείστηκαν¨ και πως προσεγγίστηκαν προκειμένου να πάρει ¨σάρκα και οστά¨ αυτό το εγχείρημα;

Κάθε αρχή και δύσκολη, όπως λέμε. Στα σχολεία της περιοχής δεν διδασκοταν η θεατρική αγωγή,  δεν υπήρξε ποτέ θεατρική ομάδα ή δραστηριότητα. Αρχικά υπήρξε δυσπιστία. Με μεγάλη μου χαρά όμως,  με το πέρασμα του χρόνου,  παρατηρείται μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση. Στα τμήματα των μικρών τα παιδιά είναι 20, ενώ στην ομάδα παιΖΟΥΜΕ από 4 άτομα έχουμε φτάσει στα 10. “Μεγαλώνουμε ” κάθε χρόνο!  Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί είναι είτε από τα Καλύβια,  είτε εργάζονται εκεί, είτε είναι Αγρινιώτες που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα. Να μια ευκαιρία να τους ευχαριστήσω και δημόσια όλους. Ιδιαιτέρως όμως, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη που διανύουν κάθε φορά πολλά χιλιόμετρα και θυσιάζουν πολύ χρόνο- από τον ελάχιστο ελεύθερο που διαθέτουν- για να ανήκουν σ΄ αυτή την ομάδα.

4) Μπορείς να αναφέρεις σε αδρές γραμμές, δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, πιθανά προβλήματα που ενέσκυψαν στην προετοιμασία των έργων και τις πρόβες;

Η μεγαλύτερη δυσκολία θα έλεγα πως είναι η έλλειψη θέρμανσης του χώρου των προβών, κάτι που μας δυσκολεύει όλες τις εποχές. Πέρα όμως από αυτό, η συνεργασία μας με τον Δήμο Αγρινίου είναι άψογη.

5) Ποια θεατρικά τμήματα λειτουργούν διαμέσου αυτής της πολιτιστικής πρωτοβουλίας;

Τα θεατρικά τμήματα που λειτουργούν είναι : Το Παιδικό για ηλικίες από 6-11 ετών, το Εφηβικό για ηλικίες 12-18 ετών και η Θεατρική Ομάδα ενηλίκων.

6) Μπορείς να μας μεταφέρει λίγο την ¨ατμόσφαιρα¨ που υπάρχει στις πρόβες των ¨μεγάλων¨ αλλά και των ¨μικρών¨ σε ηλικία, ηθοποιών; Είναι μια αυστηρά θεατρική διδασκαλία ή λειτουργεί και σαν μια παρέα που διασκεδάζει και χαίρεται αυτό που γίνεται;

Πρόβες= μαγεία, δημιουργία!

Σαφώς περιλαμβάνουν κόπο, χρόνο, προσπάθεια, κούραση, απογοήτευση πολλές φορές, αλλά η ουσία του θεάτρου βρίσκεται εδώ. Στα παιδικά τμήματα δεν λειτουργώ ως σκηνοθέτης, αφού αυτό απαγορεύεται στην Θεατρική Αγωγή. Είμαι ο εμψυχωτής, ο καθοδηγητής, ο βοηθός και ο φίλος των παιδιών. Διδασκαλία πραγματοποιείται, αλλά όχι με την κλασική έννοια του όρου. Τα παιδιά μαθαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν, χωρίς να κουράζονται και να βαριούνται. Μαθαίνουν για παράδειγμα να συνεργάζονται, να εκτίθενται, να “τσαλακώνουν” την εικόνα τους, να αφήνουν αναστολές, να δημιουργούν, να σκέφτονται, να εκφράζονται, να πιστεύουν στον εαυτό τους. Μαθαίνουν επίσης θεατρική ιστορία, υποκριτική, αλλά βιωματικά.

Με τους ενήλικες ζούμε υπέροχες και μοναδικές στιγμές. Γελάμε πολύ, “αδειάζουμε” από τα προβλήματα και τις σκοτούρες μας, ψυχοθεραπευόμαστε. Είμαστε μια παρέα που μοιραζόμαστε όμορφα πράγματα. Εδώ, όμως, η διαδικασία διαφέρει. Ξεκινάμε με θεατρικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς και τελειώνουμε με την παράσταση του έργου που επιλέγουμε κάθε χρονιά. Οι πρόβες είναι συχνές, πολλές και απαιτητικές. Στο διάστημα αυτό, θα διδαχθούμε θεατρικές τεχνικές, θα γνωρίσουμε υποκριτικά συστήματα και θα πειραματιστούμε.

7) Εκτός από το δικό σου πάθος και την αγάπη που τρέφεις για το θέατρο, στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν και τα δυο παιδιά σου. Πως συνδυάζεται ο ρόλος της μάνας με αυτόν της δασκάλας που κάνει θεατρική παιδεία;

Τα παιδιά μου έχουν μάθει το θέατρο από τον παππού τους, ο οποίος ήταν ηθοποιός, και από μένα. Το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, δεν θυμούνται τον εαυτό τους χωρίς αυτό. Και τα δύο συμμετείχαν πέρυσι στο επαγγελματικό θέατρο, σε παραστάσεις στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

8) Ποιες παραστάσεις προετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα για κάθε θεατρικό τμήμα;

Με τα παιδιά φέτος θα κάνουμε ένα Αφιέρωμα στο Αρχαίο Δράμα, και  θα ασχοληθούμε και με την αρχαία κωμωδία και με την αρχαία τραγωδία. Με τα μικρότερα παιδιά ετοιμάζουμε τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου. Οι έφηβοι πειραματίζονται πάνω στον “Οιδίποδα Τύραννο” του Σοφοκλή και δημιουργούμε μια παράσταση βασισμένη στο αρχαίο κείμενο και σε αυτοσχεδιασμούς των παιδιών. Το ονομάσαμε “Οιδίπους project” .

Τέλος, η Θεατρική ομάδα “Παι-ΖΟΥΜΕ” θα παρουσιάσει την κωμωδία “Οι (παν) Ηλίθιοι”, βασισμένο στο έργο το Νηλ Σάιμον “Οι Ηλίθιοι”.

9) Πόσο εύκολο είναι να έχεις όλη την ευθύνη οργάνωσης της διδασκαλίας, των προβών και των παραστάσεων;

Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο πρέπει να κάνω την δουλειά τεσσάρων ανθρώπων, αλλά είναι εξαιρετικά δημιουργικό.

10) Περιέγραψέ μας λίγο της εμπειρία σου από την παράσταση «Εκάβη» και την συνεργασία σου με τη σπουδαία ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη;

Ότι και να πω θα είναι πολύ λίγο. Υπέροχος άνθρωπος, ή πιο σωστά είναι ένας ηθοποιός- μάθημα και ένας άνθρωπος- μάθημα. Ο πιο απλός άνθρωπος του κόσμου, ένας άνθρωπος με τσαμπουκά, με ιδιαίτερη ευφυία, με τεράστια καρδιά αλλά και ένα πλάσμα που λάμπει από ταλέντο. Μεγάλη μου τιμή, αγαπημένη μου Δέσποινα Μπεμπεδέλη που στάθηκα δίπλα σου στη σκηνή. Η παράσταση “Εκάβη, μια πρόσφυγας” σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Την θεωρώ ιστορική παράσταση.

11) Για το αξιόλογο Φεστιβάλ Μονολόγων στο οποίο συμμετέχετε σαν θεατρική ομάδα και υλοποιείται από το ΔΗΠΕΘΕ και τον δήμο Αγρινίου, ποια είναι η άποψή σου;

Το Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών Δήμου Αγρινίου είναι ένας θεσμός που όλο και μεγαλώνει και όλοι όσοι συμμετέχουμε ελπίζουμε να μεγαλώσει κι άλλο. Το κοινό του Αγρινίου το έχει αγκαλιάσει.Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα για δεύτερη χρονιά και είχε εξαιρετική επιτυχία. Κι άλλο ένα θέατρο να είχαμε θα το γεμίζαμε. Συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία αυτή.

12) Θα προγραμματιστεί για αργότερα κάποια παράσταση στο χωριό μας, όπως η περυσινή που δόθηκε στο προαύλιο του σχολείου και ήταν αρκετά επιτυχημένη;

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που ανεβάσαμε παράστασή μας στα Καλύβια, το “Περπατώ εις το δάσος-ΑΛΛΙΩΣ”,  και είχε εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους. Σκοπός μας είναι να καθιερωθεί αυτό και να παίζουμε στο χωριό κάθε καλοκαίρι.

13) Η Θεατρική Ομάδα αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό ¨πρεσβευτή¨ για το χωριό μας. Ποια είναι η πεποίθησή σου, θα υπάρχει και συνέχεια και αν ναι με ποιες προϋποθέσεις;

Στόχος δικός μου είναι να συμμετέχουν στην ομάδα όλο και περισσότεροι κάτοικοι του χωριού. Στόχος της ομάδας είναι να ανεβάζουμε το επίπεδο της δουλειάς μας όλο και περισσότερο. Δεν επαναπαυόμαστε και ξεκινάμε πάντα σαν να  είναι η πρώτη φορά.

14) Ποιοι μπορούν να βοηθήσουν και με ποιους τρόπους να στηρίξουν αυτή τη δημιουργική πολιτιστική παρέμβαση της Θεατρικής Ομάδας «Παι-ΖΟΥΜΕ»;

Όσοι αγαπούν το θέατρο και τον πολιτισμό στον τόπο τους μπορούν να βοηθήσουν, είτε σαν βοηθοί σε διάφορα τεχνικά θέματα είτε σαν χορηγοί της ομάδας. Έτσι θα μπορούσαμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μας, όπως η θέρμανση που προανέφερα.

Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο!

Συνέντευξη: Γιώργος Πανταζόπουλος

http://www.kalyvia.gr/

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button