Άποψη

Μάχη για την παιδεία

po-antarsya

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Αγρινίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την εποχή της πιο βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα εργαζόμενων, συνταξιούχων και νεολαίας, η δικομματική, φασιστική κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της εκτός από τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την Παιδεία. Οι αλλαγές σε κάθε βαθμίδα και πτυχή της εκπαίδευσης είναι σαρωτικές διαμορφώνοντας ένα μαύρο τοπίο που συμπληρώνει την εικόνα εξαθλίωσης με τους μισθούς πείνας, τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την καλπάζουσα ανεργία, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις φοροεπιδρομές και τη διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας υγείας.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο εξεταστικός μαραθώνιος στο γενικό λύκειο αποθεώνει την παπαγαλία και την εντατικοποίηση σε βάρος της ουσιαστικής μόρφωσης. Tο τεχνικό λύκειο και οι σχολές κατάρτισης  σφραγίζονται από τη μαθητεία – τη φτηνή και ανασφάλιστη εργασία των νέων, δηλαδή, από τα 15 τους χρόνια. Τη λειτουργία των σχολείων υπονομεύουν επίσης οι εντολές για τμήματα 27 και 30 μαθητών, για μεγάλα τμήματα στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι συνεχείς εξετάσεις που εξαναγκάζουν τους οικονομικά εξαθλιωμένους γονείς να ξεπουλιούνται στην παραπαιδεία, αλλά και οι ριζικά μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και η έλλειψη χρημάτων για ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Χαρακτηριστική είναι η απογύμνωση των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών από ειδικότητες που χαρίζονται στους ιδιώτες και ταυτόχρονα πετά στο δρόμο μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών.

Στην  τριτοβάθμια, οι απολύσεις των εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η υπολειτουργία πολλών σχολών και τμημάτων είναι δεδομένη, ενώ σχεδόν βέβαιο είναι και το επʼ αόριστον «λουκέτο» σε πολλά Ιδρύματα λόγω αδυναμίας λειτουργίας. Αναμενώμενη είναι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών και η χειροτέρευση της φοιτητικής καθημερινότητας, με το κόστος να πέφτει στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την προδοτική στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-Συνεργασία) στο ξεπούλημα του αγώνα που επιχείρησαν να δώσουν οι καθηγητές το Μάιο, καλούνται τώρα να σκύψουν το κεφάλι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που προβλέπει 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και επιπλέον 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013.

Οι καθηγητές όμως δεν σκύβουν το κεφάλι! Η συντριπτική πλειοψηφία των συνελεύσεών τους αποφάσισε 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες με βάση την πρόταση των «Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων-Κινήσεων». Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία  και για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο είναι αγώνας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, ενάντια στις απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο»·αγώνας που απαιτεί συστράτευση της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, του μαθητικού, του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Στον αγώνα αυτό οι καθηγητές δεν θα είναι μόνοι τους! Η επιλογή του ανυποχώρητου απεργιακού αγώνα διάρκειας είναι μονόδρομος για όποιον θέλει στα σοβαρά να μιλά για ανατροπή αυτής της κατάστασης. Ταυτόχρονα ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων: των μαθητών, των γονιών, όλης της κοινωνίας. Πρώτα από όλα ενάντια σε κάθε οικονομικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ενός σχολείου σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά. Ενάντια στους βαθιά ταξικούς φραγμούς των ενδοσχολικών εξετάσεων που στιγματίζουν σαν αποτυχημένο και αποκλείουν τα παιδιά. Ενάντια σε κάθε οικονομικό καταναγκασμό και την ανυπαρξία υποστηρικτικών δομών, ενάντια σε κάθε ρατσιστική προκατάληψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button