Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μαχαιράς Ξηρομέρου: Γεμάτος σκουπίδια ο δρόμος λίγο έξω από το χωριό (φωτο)

Γεμάτος σκουπίδια είναι ο δρόμος λίγο έξω από το χωριό Μαχαιράς Ξηρομέρου. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τον πολιτισμό μας και το μέλλον των παιδιών μας…

Γράφει ο Χρήστος Κολοβός*

Τι είχες συμπολίτη. Τι είχα πάντα. Το αιώνιο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα όπως και στο τόπο μας το Ξηρόμερο. Το ανεξέλεγκτο ρίξιμο πάσης φύσεως σκουπιδιών, λυμάτων και ακαθάρτων, οπουδήποτε αλλού εκτός των κάδων απορριμμάτων, των ΧΥΤΑ ή άλλων τρόπων σωστής διαχείρισης αυτών. Το σπίτι μας το προσέχουμε και δεν πετάμε σκουπίδια…. ΜΑ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου που δείχνω στις φωτογραφίες είναι γεμάτο σκουπίδια και μπάζα και είναι στη κύρια επαρχιακή οδό του Ξηρομέρου λίγο έξω από τον Μαχαιρά προς τον Αστακό.

Το ίδιο συμβαίνει από πλευράς σκουπιδιών σε όλα σχεδόν τα χωριά στις εισόδους- εξόδους και κατά μήκος των δρόμων και ρεμάτων…

Το παραπάνω όμως θέμα το έχω αναφέρει ξανά και αρμοδίως πριν από μήνες στη δημοτική αρχή, το ίδιο δε έχει πράξει και ο κος Τριάντης Νίκος, πρόεδρος του χωριού.

-Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Ακόμα να εμφανισθεί συνεργείο με μηχάνημα και φορτηγό και απορριμματοφόρο, για να μαζευτούν τα σκουπίδια και να τα μεταφερθούν για υγιειονομική ταφή στον ΧΥΤΑ και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ο χώρος.

Απορώ με το γεγονός ότι ενώ την ασχήμια και τη βρωμιά αυτή την βλέπει κάθε ημέρα σχεδόν η δημοτική αρχή, δεν πράττει τίποτα.

– Κανείς δεν στεναχωριέται;

– Κανείς δεν ενδιαφέρεται;

Παρακαλώ επιτέλους να ασχοληθεί κάποιος υπεύθυνος με την αποκατάσταση του προβλήματος και να εξετασθεί η περίπτωση να περιφραχθεί στη συνέχεια ο χώρος, για να εμποδίζονται οι εκ νέου προσεγγίσεις από ΙΧ η φορτηγά και μηχανήματα πχ τρακτέρ. (Κάποιος δικαίως θα αντιπαρατάξει ότι τα σκουπίδια θα βρουν να τα ρίχνουν αλλού οι επιτήδειοι… και ούτω καθ εξής…). Το ρέμα όμως μολύνεται συνεχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή, με τις καλλιέργειες και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα με τα σκουπίδια και το γνωρίζουμε άπαντες. Αδιαφορούμε γενικά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων. Πετάμε σκουπίδια στο δρόμο, στις αυλές των σχολείων, στα πάρκα, στα δάση, στις ρεματιές, στις παραλίες κλπ και μολύνουμε το περιβάλλον. Όλη η Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Γίνονται καθαριότητες κατά καιρούς από τους ΟΤΑ ή εθελοντές, αλλά αυτό δεν είναι λύση.

Συνοψίζοντας πρέπει να ενστερνιστούμε ότι το περιβάλλον είναι ο πιο πολύτιμος πόρος για την επιβίωσή μας (νερό-τρόφιμα-αέρας) και πρέπει να το παραδώσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Γιατί δεν συνειδητοποιούμε ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και απόδειξη παιδείας και Πολιτισμού και ότι τα πάντα ξεκινάνε μέσα από την οικογένεια και το σχολείο δια της σωστής διαπαιδαγωγήσεως και του παραδείγματος;

Υ.Γ: Θέματα σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από ΟΤΑ κλπ, διεθνών συνθηκών αποφυγής μόλυνσης περιβάλλοντος κλπ, είναι άλλα τεράστια κεφάλαια που δεν είναι του παρόντος.

*Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου

xiromeronews.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button