Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Μ. Παναγιωτοπούλου στο «Δυτικά eπιχειρείν»: «Επενδύουμε στην Δυτική Ελλάδα λόγω της μεγάλης σημασίας της»

Η Γενική Διευθύντρια της «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝ.ΠΕ», του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων, Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021» στάθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός σωστά δομημένου κανονιστικού πλαισίου για τους δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς, Έλληνες και ξένους, ενός πλαισίου μεγάλης σημασίας για την πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά.

Η κ. Παναγιωτοπούλου ξεκινώντας αποσαφήνισε ότι το πνευματικό δικαίωμα είναι αυτό που αποκτά ο δημιουργός κάθε πρωτότυπου πνευματικού δημιουργήματος, να προστατεύει ή να απαγορεύει τη χρήση του έργου του από τρίτους.


Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης

Η διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες:

-Την ανάθεση της διαχείρισης από τους δημιουργούς έργων με πνευματικά και συγγενικά σε αυτά δικαιώματα π.χ. συνθέτες στιχουργοί τραγουδιστές συγγραφείς σκηνοθέτες κτλ.

-Την αδειοδότηση των χρήσεων των έργων, την είσπραξη αμοιβών από τους χρήστες και τη διανομή δικαιωμάτων στους δικαιούχους-μέλη των οργανισμών.

Έτσι, λοιπόν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης επί της ουσίας συνιστούν τον αναγκαίο «κρίκο» μεταξύ της αγοράς και των δημιουργών και ερμηνευτών εξασφαλίζοντας τα έσοδά τους και ενισχύοντας την πολιτιστική δημιουργία.

Όπως υπογράμμισε, «επιτελούν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της αγοράς και των πάσης φύσεως χρηστών μουσικής, των δικαιούχων και δημιουργών, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες αμοιβές για τη χρήση των έργων».

Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μη κερδοσκοπικοί. Στην Ελλάδα πρέπει να έχουν άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και συνήθως έχουν τη μορφή συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης.

Υπάρχουν 17 τέτοιοι οργανισμοί, ένας εκ των οποίων είναι και η «Αυτοδιαχείριση», η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών μουσικών έργων.

Η πανδημία στον κλάδο

Η πανδημία, εξήγησε η κ. Παναγιωτόπουλου, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον  συγκεκριμένο κλάδο.

Έπληξε τα έσοδα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, λόγω και των περιορισμών που επιβλήθηκαν σε άλλους κλάδους, όπου η χρήση μουσικής είναι «βαρέα», όπως σε εστίαση, συναυλίες κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα κ.α., με την μείωση των δικαιωμάτων πανευρωπαϊκά λόγω της πανδημίας να ανέρχεται σε ποσοστό σχεδόν 35% μόνο το 2020.

Ως αποτέλεσμα ήταν η αναπόφευκτη μείωση του εισοδήματος των δημιουργών.

Autodia – Αυτοδιαχείριση

Η «Αυτοδιαχείριση» εκπροσωπεί συνθέτες μουσικούς και στιχουργούς αλλά και τους δικαιούχους. Λειτουργεί από το 2003, με άδεια από το υπουργείο πολιτισμού, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και εντατικά λειτουργεί από το 2018.

Πρόκειται για τον μοναδικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης στην Ελλάδα μέλος των κορυφαίων παγκοσμίως και ευρωπαϊκών ενώσεων. Τον μοναδικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης στον τομέα της μουσικής στην Ελλάδα με πρόσβαση στα διεθνή εργαλεία τεκμηρίωσης και διανομής της βάσης δεδομένων μουσικών έργων και στα μηχανογραφικά συστήματα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας συλλογικής διαχείρισης δημιουργών και συνθετών (CISAC).

«Εκπροσωπούμε πάνω από 25 εκατομμύρια μουσικά έργα ελληνικά και ξένα, έχουμε πάνω από χίλιους Έλληνες δημιουργούς και εκατομμύρια ξένους δημιουργούς σημαντικούς εκδότες μουσικής και έχουμε 75 συμβάσεις αμοιβαιότητας με ξένους οργανισμούς με ομολόγους μας στο εξωτερικό», σημείωσε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Τεχνική υποδομή 

«Στόχος είναι να αναπτυσσόμαστε και να επενδύουμε σε τεχνολογία καθώς προχωράμε σε μία νέα ψηφιακή εποχή. Αν θες να είσαι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός οργανισμός δεν μπορείς να μην επενδύσεις στην τεχνολογία». Προς αυτή την κατεύθυνση η «Αυτοδιαχείριση» έχει αναπτύξει μία τεχνική υποδομή σε υπηρεσία cloud για ασφάλεια και συνεχή διαθεσιμότητα.

Προχώρησε μάλιστα στην ανάπτυξη προηγουμένου λογισμικού τεκμηρίωσης, ταυτοποίησης χρήσεων και διανομής δικαιωμάτων καθώς και ενσωμάτωση εργαλείων “CIS-tools”, βάσεων δεδομένων της CISAC και διεθνών οργανισμών.

Είσπραξη και διανομή δικαιωμάτων

Η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι να εισπράττονται δικαιώματα από κάθε πηγή εσόδων που χρησιμοποιεί μουσική, είτε πρόκειταιγ ια  συναυλία είτε για καταστήματα είτε τηλεοπτικοί σταθμοί -online και offline- καθώς και όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Ακολούθως, βασικός ρόλος της «Αυτοδιαχείρισης» είναι η διανομή των δικαιωμάτων στους συνθέτες στιχουργούς και κληρονόμους με όσο το δυνατόν περισσότερη διαφάνεια και αξιοπιστία.

Ξεκινώντας την έντονη δραστηριότητά της από το 2018, τα έσοδα της «Αυτοδιαχείρισης» συνεχώς αυξάνονται. Ειδικότερα στην Ελλάδα, σε αυτή εντάσσονται και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θετικό χαρακτηρίστηκε φυσικά το γεγονός ότι διατηρήθηκε ο τζίρος για το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στη βάση της AUTODIA είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 65.000 χρήστες μουσικών έργων στα εμπορικά καταστήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω απ’ το 80% της αγοράς.

Στόχος αποτελεί η υψηλή αναγνωρισιμότητα και αξιοπιστία, σε μερίδιο της αγοράς που ξεπερνάει το 70%.

Σε μία πενταετία από τώρα μάλιστα, τόνισε ότι αναμένεται τα έσοδα οι δημιουργοί να τα λαμβάνουν από τις πλατφόρμες, παρά από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Συνεργασίες στη Δυτική Ελλάδα

Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα η AUTODIA έχει ξεκινήσει συνεργασία με το σωματείο «Διόνυσος», του Πύργου Ηλείας, το ΣΚΕΑΝΑ , ενώ ξεκίνησαν επαφές με την Εστίαση του Αγρινίου.

Τα αδειοδοτημένα καταστήματα και ξενοδοχεία στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχονται στα 107, στην Αχαΐα στα 197 και στην Ηλεία στα 219.

«Επενδύουμε στην περιφέρεια αυτή γιατί είναι αρκετά σημαντική» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Παναγιωτοπούλου.

Στις πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί ο πολιτισμός, τόνισε πως έχουν γίνει συγκεκριμένα διαβήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, μέσα και από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και αναμένεται να καταρτιστεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή.

Online πλατφόρμα δήλωσης στοιχείων

Κλείνοντας, αυτό που εφαρμόζεται από την «Αυτοδιαχείριση» είναι μία καινούργια πλατφόρμα, μία καινοτομία πάνω στο κομμάτι της δημόσιας εκτέλεσης, ώστε να συνδέεται ο χρήστης με συγκεκριμένο κωδικό και θα δηλώνει τα στοιχεία του καταστήματος. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και ο δημιουργός θα πληρώνεται απευθείας και ο διοργανωτής/παραγωγός θα έχει την άδεια που απαιτείται.

Δείτε την ομιλία της στο 4:07:54:

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button