Παναιτωλικος

Μ. Μπελεβώνης: “Πίστη στην άνοδο”

pan-belevonismakisΜε μόλις πέντε αγωνιστικές να απομένουν και το πρωτάθλημα να βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού με πολλές ομάδες να διεκδικούν την άνοδο, το «Γεγονός» μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ κ. Μάκη Μπελεβώνη.  Ο Μάκης Μπελεβώνης μίλησε τόσο για τη φετινή προσπάθεια του Παναιτωλικού να φτάσει στο στόχο, όσο και για  άλλα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το σύλλογο  του Αγρινίου. Ο κ. Μπελεβώνης μεταξύ άλλων τόνισε την πίστη του στην ομάδα και την άνοδο ενώ πολύ ενδιαφέρον έχουν και οι τοποθετήσεις του για όλα τα ζητήματα.

 Κατ’ αρχήν κάντε μου ένα γενικό σχόλιο για τη μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας.

Δεν υπολογίζαμε σε καμιά περίπτωση τη μεγάλη απώλεια βαθμών στον πρώτο γύρο και μάλιστα μέσα στην έδρα μας. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε καλύτερη συγκομιδή βαθμών και καλύτερη βαθμολογική θέση.

Η ομάδα μετά την έλευση του κ. Χάβου (και μαζί με τις μεταγραφές του Δεκεμβρίου) έχει κάνει ένα εκπληκτικό ντεμαράζ (14 ματς αήττητη) καλύπτοντας  το τεράστιο χαμένο έδαφος του κάκιστου πρώτου γύρου παίζοντας συνάμα και καλό ποδόσφαιρο, κάτι που δε βλέπαμε με τον προηγούμενο προπονητή. Μήπως άργησε κάπως η διοίκηση να λήξει τη συνεργασία της με τον κ. Καραγεωργίου τελικά;

Η φιλοσοφία μας από την αρχή της διοίκησης Κωστούλα, ήταν και είναι, ενάντια στις συχνές αλλαγές προπονητών. Παρόλα αυτά δεν το καταφέραμε μέχρι σήμερα παρότι κάποιες επιλογές προπονητών είχαν τα εχέγγυα  και τις προϋποθέσεις για να πετύχουν και να παραμείνουν πολλά χρόνια στη ομάδα. Είναι γεγονός ότι είμαστε λίγο δύσκολοι να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις γιατί σχεδόν ποτέ, όσο καλά και αν εκτιμήσεις και υπολογίσεις τα πράγματα, δεν είναι σίγουρο ότι η αλλαγή θα βοηθήσει.

Θέλω εδώ μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω ότι οι συνθήκες που υπάρχουν στον Παναιτωλικό για να δουλέψει ένας προπονητής, απ’ όλες τις απόψεις, είναι ιδανικές και σε λίγες ομάδες στην Ελλάδα υπάρχουν. Ο προπονητής έχει το σημαντικότερο ρόλο στο αγωνιστικό κομμάτι και μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Ο Παναιτωλικός βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού με πολλές ομάδες να διεκδικούν μαζί με αυτόν την άνοδο. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα τα καταφέρουμε στο τέλος και αν τελικά (μετά και τα αποτελέσματα της αγωνιστικής που μας πέρασε) οι 70 και κάτι βαθμοί που έχει τονίσει ο προπονητής (δηλαδή 4 νίκες) θα μας φτάσουν ώστε να προλάβουμε το τρένο της απευθείας ανόδου;

Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και στο τέλος θα πανηγυρίσουμε όλοι μαζί. Το πιστεύω γιατί βλέπω καθημερινά τις προσπάθειες του προπονητή και των ποδοσφαιριστών και την προσήλωση και πίστη στην επίτευξη του στόχου. Όσον αφορά αυτό που με ρωτάτε, έτσι όπως έγινε το πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εκτιμήσεις με αριθμούς.

Το ότι υπάρχουν τόσες πολλές ομάδες που παλεύουν για την άνοδο 5 αγωνιστικές πριν το τέλος είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Β΄Εθνικής. Αυτό κατά την άποψή σας σημαίνει ότι το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό ή ότι υπάρχουν πολλές μέτριες ομάδες που καμιά δεν μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη;

Είναι ίσως το ανταγωνιστικότερο και συναρπαστικότερο πρωτάθλημα που έγινε στην Β΄Εθνική. Υπάρχουν αξιόλογες ομάδες με μεγάλη ιστορία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ελλάδος οι οποίες θα μπορούσαν με το ίδιο ρόστερ να ανταπεξέλθουν και στις υποχρεώσεις της Super League έτσι όπως παρουσιάσθηκε φέτος. Είναι πραγματικός μαραθώνιος που καμία μέτρια ομάδα δεν θα μπορούσε να τον αντέξει.

Συγκρίνοντας το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος με εκείνο του 2010-2011 είναι καλύτερο φέτος ή τότε;

Όπως και προηγουμένως είπα θεωρώ πολύ πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα φέτος.

Υπάρχει κάποια ομάδα έκπληξη από αυτές που διεκδικούν την άνοδο που δεν την περιμένατε;

Όχι. Αυτές τις ομάδες υπολογίζαμε ότι θα διεκδικούσαν θέση στην επτάδα. Ίσως υπολογίζαμε ότι η βαθμολογική κατάταξη θα ήταν λίγο διαφορετική.

Οι μεταγραφές του Δεκεμβρίου κατά γενική ομολογία “έπιασαν” κατά την ποδοσφαιρική διάλεκτο στο 100% κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της διοίκησης Κωστούλα. Κατά πόσο το περιμένατε να συμβεί αυτό  δεδομένου του γεγονότος ότι ήρθαν στην ομάδα παίκτες άγνωστοι στο ευρύ κοινό (Μπελόν, Μπόγιοβιτς) και κάποιοι άλλοι (Τζούνιορ) που είχαν αγωνιστική απραξία και στην κυριολεξία βγάζουν μάτια.

Οι επιλογές που έκανε ο Παναιτωλικός όλα αυτά τα χρόνια είχαν ένα βαθμό ασφαλείας, γιατί αναγκασμένος να κάνει πρωταθλητισμό, αναζητούσε ποδοσφαιριστές με εμπειρίες ικανότητες και ποιότητα. Όμως η παγκόσμια εμπειρία λέει ότι οι εκτιμήσεις και οι υπολογισμοί στο ποδόσφαιρό πολλές φορές ανατρέπονται και σε αυτό επηρεάζουν πολλοί παράγοντες. Αυτή τη μεταγραφική περίοδο φαίνεται ότι τα πράγματα πήγαν όπως τα υπολογίζαμε και σ’ αυτό βοήθησε από τη μια η σιγουριά των προπονητών (η επιμονή του Καραγεωργίου για τον Τζούνιορ, η πίστη του Χάβου για τον Μπελόν), και από την άλλη ο επαγγελματισμός και ο χαρακτήρας των ποδοσφαιριστών.

Με τους οργανωμένους υπήρξε το γεφύρωμα και το γήπεδο θυμίζει πλέον πραγματική έδρα. Με το πέταλο τι γίνεται; Υπάρχουν σκέψεις επαναλειτουργίας του και αν ναι, πότε και με ποιες προϋποθέσεις;

Δεν είναι μόνο οι οργανωμένοι που γύρισαν οργανωμένα πλέον στο γήπεδο, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι φίλαθλοι οι οποίοι θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθεια της ομάδας. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η μείωση της τιμής των εισιτηρίων, γιατί πολλοί φίλαθλοι αδυνατούν δυστυχώς να διαθέσουν και αυτά τα λίγα χρήματα. Για το πέταλο δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω. Ρωτήστε πρώτα το Δήμο Αγρινίου, στη συνέχεια το Ερασιτέχνη και τέλος τον κ. Κωστούλα αν έχει τη «διάθεση», θα έλεγα εγώ, μετά απ’ όλα όσα έγιναν να διαθέσει και άλλα χρήματα. Υπενθυμίζω ότι έχει διαθέσει πάνω από 5.000.000 ευρώ για έργα στο γήπεδο και γύρω απ΄αυτό, χωρίς να υπολογίζω τα πρόστιμα και όλα αυτά χωρίς καμιά επιχορήγηση, επιδότηση… Oι λόγοι βέβαια που έκλεισε το πέτελο δεν έχουν να κάνουν με τα παραπάνω και αν πούμε ότι ξεπεράστηκαν, απαιτούνται χρήματα για να επαναλειτουργήσει. Επομένως είναι θέμα που μπορεί να λύσει ο πρόεδρος ή ο ερασιτέχνης στον οποίο ανήκει το γήπεδο εκτός αν θέλει κάποιος άλλος να χρηματοδοτήσει το έργο.

Από τη μέχρι στιγμής βοήθεια του κόσμου είστε ικανοποιημένοι σαν διοίκηση τη φετινή σεζόν;

Ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια στη συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τις προσπάθειες. Και αυτή τη χρονιά παρότι απογοητευμένος από τον περσινό υποβιβασμό είναι κοντά στην ομάδα.

Διαβάζουμε και ακούμε πολλά για το θέμα των αδειοδοτήσεων. Κάποιες ομάδες που παλεύουν για την άνοδο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ήδη από κάποιες άλλες έχουν αφαιρεθεί βαθμοί για χρέη προς παίκτες (Θρασύβουλος). Κατά πόσο ο Παναιτωλικός παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση πάντα που δεν κερδηθεί η άνοδος στο τέλος; Και αν τελικά περιμένετε από την πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα… Μια γενική τοποθέτηση.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος στόχος από την αγωνιστική άνοδο. Δεν περιμένουμε καμιά σοβαρή εξέλιξη από τη πολιτεία στο κομμάτι του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Θα πρέπει να καταλάβει η πολιτεία, οι συνεταιρισμοί των ομάδων και οι παράγοντες, κυρίως των μεγάλων ομάδων, ότι μόνο με την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα, το ποδόσφαιρό θα επιβιώσει και θα γίνει ανταγωνιστικό. Οι πρόχειρες λύσεις έχουν πρόχειρα και για μικρό χρόνο αποτελέσματα.

.Κεφάλαιο διαιτησία. Είστε ικανοποιημένοι σαν διοίκηση από τη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του Παναιτωλικού από τους διαιτητές τη φετινή σεζόν;

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ναι, θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη προσπάθεια, γιατί πρέπει να καλύψουν και την χαμένη αξιοπιστία και αυτό είναι πολύ δύσκολο αν δεν τολμήσουν γενναίες αλλαγές.

Θέμα γηπέδου. Το συμφωνητικό με τον ερασιτέχνη λήγει στο τέλος της επόμενης σεζόν. Ήδη κάποιες πρώτες τοποθετήσεις έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές. (δηλώσεις Τσιαντή, απάντηση από ΠΑΕ μέσω του match programme). Έχει υπάρξει κάποια επίσημη επαφή διοίκησης ερασιτέχνη και τι προτίθεται να κάνει ο μεγαλομέτοχος κ. Κωστούλας (και η διοίκηση) για το θέμα αυτό; Αν δε βρεθεί η χρυσή τομή δε θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα αυτό το θέμα; Θεωρείτε ότι τελικά θα βρεθεί η λύση;

Είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο και θα πρέπει να πούμε πολλά. Γνωρίζοντας καλά τα γεγονότα μπορώ να πω ότι η Διοίκηση του Ερασιτέχνη λειτούργησε λίγο «πονηρά» απέναντι στην ΠΑΕ αλλά κυρίως στον Κωστούλα. Να θυμίσω ότι ο Κωστούλας το καλοκαίρι τους παραχώρησε την ΠΑΕ, αλλά δεν το δεχθήκανε. Μάλλον μοιάζει περισσότερο βολικό το άλλο, αυτό που δήλωσε ο κ. Τσιαντής και που σκέφτεται ο Ερασιτέχνης, το οποίο ποτέ δεν έθεσαν ξεκάθαρα στον πρόεδρο. Να θυμίσω πάλι,  κάτι πολύ απλό, όταν ανέλαβε ο Κωστούλας την ομάδα το νερό και το ρεύμα ήταν απλήρωτα. Επίσης η ΠΑΕ ήταν πάντα κοντά στο Ερασιτέχνη σε όλα τα επίπεδα. Τήρησε κατά γράμμα και με το παραπάνω την συμφωνία βγάζοντάς τον από τα αδιέξοδα που είχε φτάσει με δικές του επιλογές, χρηματοδότησε τις προσπάθειές του χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, στήριξε με κάθε τρόπο τα αγωνιστικά τμήματα και δεν απαίτησε ποτέ τίποτα. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη…

Είμαι σίγουρος, ότι ή όποια διοίκηση του ερασιτέχνη και η όποια διοίκηση της ΠΑΕ κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα, θα βρει λύση γιατί τότε δυστυχώς θα καταλάβουν την αξία των έργων.     

 Κλείνοντας, θα θέλατε να μας κάνετε μια πρόβλεψη για την τελική τριάδα που θα ανέβει στη σούπερ λιγκ και που τελικά πιστεύετε ότι θα κριθεί ο φετινός μαραθώνιος για τις ομάδες που παλεύουν;

Το μόνο που εύχομαι και ελπίζω είναι να είμαστε εμείς στην πρώτη τριάδα. Γιατί το αξίζει η ομάδα, το αξίζει ο φίλαθλος κόσμος και μας το χρωστάει και η τύχη φέτος.

Π.Κ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button