Γεγονότα

Λουκέτο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο-ταλαιπωρία για εκατοντάδες ασθενείς

koi-eopyy-agrinioΟι βουλευτές προ των ευθυνών τους. Τι αναμένεται να προφασιστεί ο Υπουργός Υγείας  που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αύριο στο νοσοκομείο Αγρινίου;

Από την 1η Μαρτίου όλοι οι ασθενείς από τον δήμο Αγρινίου και πέριξ δήμους που εξυπηρετούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο Μεσολόγγι ή στην Πάτρα. Οι ασθενείς να σπεύσουν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο να προμηθευτούν τα φάρμακά τους μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, πριν μεταφερθούν.

Μόλις χθες, οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου έλαβαν προφορική, αλλά επίσημη εντολή από το Υπουργείο Υγείας ότι το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου πρόκειται την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσει οριστικά. Όλα τα φάρμακα που διαθέτει αυτή την στιγμή το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ Μεσολογγίου, ενώ από τον Μάρτιο όλοι οι ασθενείς που εξυπηρετούνταν μέχρι και χθες από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ Μεσολογγίου ή στον ΕΟΠΥΥ της Πάτρας για να παίρνουν τα φάρμακά τους.
Ο λόγος που στο φαρμακείο θα μπει λουκέτο είναι διότι ουδείς στο Υπουργείο Υγείας και κυρίως κανένας υπουργός δεν φρόντισε, δεν προέβλεψε, να τοποθετήσει έναν φαρμακοποιό στη θέση αυτή. Ο Υπουργός Υγείας στην μεθαυριανή επίσκεψή του στο νοσοκομείο Αγρινίου τι πρόκειται να πει ή μήπως θα αδιαφορήσει και δεν θα δεχτεί ούτε τους γιατρούς που θα διαμαρτύρονται ειρηνικά εκεί, τόσο για το θέμα του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ όσο και για την συνολική κατάσταση στην υγεία;
Το γεγονός αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για τους ενδιαφερόμενους πολίτες του Αγρινίου, του δήμου του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής της Ακαρνανίας, καθώς αναρίθμητοι ασθενείς μένουν τελείως ακάλυπτοι από τα δωρεάν φάρμακά τους. Το φαρμακείο συνταγογραφεί καθημερινά 150 συνταγές, ενώ κάθε συνταγή εμπεριέχει δύο ή τρία φάρμακα. Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου, που το υπουργείο φρόντισε να το κλείσει, μόνο τον μήνα Οκτώβριο είχε 510 συνταγές και κάθε μήνα είναι υποχρεωμένο να παραγγέλνει 500 φάρμακα.
Το 2012 είχε συνολικά εκτελέσει 5.367 συνταγές. Με αυτή την αδιανόητη εξέλιξη καλούνται όλοι οι ασθενείς να σπεύσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, καθώς για τους περισσότερους ασθενείς η φαρμακευτική αγωγή που έπαιρναν από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο ήταν μηνιαία.
Συγκεκριμένα, το φαρμακείο, πέραν των απλών φαρμάκων, διαθέτει ογκολογικά φάρμακα, ευρυθροποιτήνες για τα νεφρά, φάρμακα για ρευματοειδή αρθρίτιδα, εμβόλια για πρόωρα μωρά που κοστίζουν 1000 ευρώ το ένα, φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης, φάρμακα για ηπατίτιδα που κοστίζουν από 300 ευρώ έως και 500 ευρώ το καθένα, ενώ κάθε μήνα σπεύδουν αναγκαστικά στο φαρμακείο 90 νεφροπαθείς και 20 άτομα με μεσογειακή αναιμία.
Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου, όπως και κάθε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, απευθύνεται σε κάθε ασθενή που είναι χρόνια πάσχοντας, οποιασδήποτε ασθένειας. Συγκεκριμένα ο κάθε ασθενής που νοσηλεύεται στην προκειμένη περίπτωση στο νοσοκομείο Αγρινίου (είτε είναι από το Αγρίνιο ή τον δήμο Θέρμου ή τον ορεινό Βάλτο ή το Ξηρόμερο ή την Βόνιτσα) παίρνει την συνταγή από τον εκάστοτε γιατρό του νοσοκομείου, πηγαίνει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ το οποίο στέλνει την συνταγή στην Αθήνα και αφού πάρει έγκριση η συνταγή, ο ασθενής παραλαμβάνει τα φάρμακά του εντελώς δωρεάν.
Πέραν της άσχημης αυτής εξέλιξης, που θα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στο εξής για αναρίθμητους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής, με το χθεσινό νομοσχέδιο που ήρθε στην Βουλή προς ψήφιση, το πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου αναμένεται να βάλει γενικότερα λουκέτο, καθώς από τους 30 γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, και τις 17 νοσηλεύτριες και τους 10 διοικητικούς υπαλλήλους ουδείς γνωρίζει αν θα παραμείνει στη θέση του, ενώ άγνωστο είναι ποιες ειδικότητες των γιατρών θα συνεχίσουν να υφίστανται και πότε θα επαναλειτουργήσουν τα πολυϊατρεία.
Στο θέμα όμως του φαρμακείου τίθενται και άλλα σοβαρά ζητήματα, διότι ο εκάστοτε ασθενής πρέπει να πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ του Μεσολογγίου ή της Πάτρας δύο φορές, μία για να παραδώσει την συνταγή και για να διεκπεραιώσει τα γραφειοκρατικά και μία άλλη, για να παραλάβει τα φάρμακα. Αλλά, εκτός αυτού, μέχρι να γίνει η μεταφορά των φαρμάκων, και όχι μόνο, τίθεται το θέμα της φύλαξης του κτηρίου του ΕΟΠΥΥ και των φαρμάκων, για κάτι που επίσης δεν έγινε πρόβλεψη και φυσικά τι θα γίνει με τους γιατρούς που αυτή την στιγμή είναι στον αέρα.
Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί το ουσιαστικό ενδιαφέρον όλων των βουλευτών της Αιτ/νίας, πόσο μάλλον των κυβερνητικών, που υποτίθεται έχουν δείξει ενδιαφέρον κατά το παρελθόν για νευραλγικά ζητήματα στην Αιτωλ/νία, όπως αυτό της υγείας.

Η πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου κα Ντίνα Σιδέρη δηλώνει: «Μετά από 2 μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων και μετά από μεγάλες προσπάθειες της ομοσπονδίας μας για διάλογο στα ώτα μη ακουόντων φτάσαμε στην ψήφιση του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο «κατασκευάστηκε» με τρεις στοχεύσεις, να θέσει σε διαθεσιμότητα τους γιατρούς και τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, να βάλει λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και να μειώσει την χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι χρεοκοπημένος ως αγοραστής υγείας. Θέλει το νομοσχέδιο αυτό να καταστρέψει τις δημόσιες δομές υγείας, εξαναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν στα ιδιωτικά κέντρα, ενώ οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύνατοι θα είναι χωρίς καμία περίθαλψη. Εμείς, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη διάλυση της υγείας δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι μαζί με όλον τον υγειονομικό κόσμο μαζί και όλη την κοινωνία».

Κων/νος Χονδρός

 Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button