Άποψη

«Λουκέτο» στην Ακαδημία της Ελευθερίας. Έμεινε μόνο η πινακίδα…

epi-akadimia-eleftheriasΓράφει ο Δημητρης Μαλαβέτας στο onairnews.gr

Δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου με κατάργηση 19 φορέων που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι, καθώς και ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που τέθηκε σήμερα, 15 Ιανουαρίου, σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μεταξύ των φορέων που καταργούνται είναι και η «Διεθνής Ακαδημία της Ελευθερίας» που θεωρητικά έχει έδρα το Μεσολόγγι (εδώ όλο το νομοσχέδιο).

 

 Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνεται:

 

 «Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις», είναι:

 

Διοικητικές απλουστεύσεις

 

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ΟΟΣΑ, αξιοποιώντας τη διεθνή του εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα της άρσης των διοικητικών βαρών. Η στρατηγική αυτή συνεργασία αποσκοπεί ευρύτερα στην τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια πρώτη δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων, που ενσωματώνουν και επεξεργασμένες προτάσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι σημαντικότερες είναι:

 

•             Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο.

 

•             Η κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.

 

•             Η κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.

 

Κατάργηση φορέων

 

Καταργούνται 19 φορείς που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους. Οι τρεις κυριότεροι φορείς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται η κωλυσιεργία σε φορείς που εδώ και καιρό έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, η αδιαφορία μπροστά σε προφανείς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η σπατάλη δημόσιων πόρων.

 

Η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών συνολικά συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος του Υπουργείου     είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Το κράτος οφείλει πλέον να ιεραρχήσει τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες και να συγκεντρώσει και να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

 

Οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

 

 Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

 

Σήμερα, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10. Η σημασία και η φιλοσοφία της αξιολόγησης ακυρώνεται στην πράξη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τον αξιολογούμενο και εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας του ίδιου και του φορέα όπου υπηρετεί.

 

Το νομοσχέδιο εισάγει την ποσόστωση – τη συγκριτική δηλαδή αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η σημερινή απαξίωση.»

 

 Πέρυσι ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων (28/4/2013) η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσίευε το σχέδιο του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης για κατάργηση φορέων του δημοσίου μεταξύ των οποίων και της «Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας.»
Τότε σε ανάρτησή μας, μεταξύ άλλων σημειώναμε: «…ένα νέο «μέτωπο» ανοίγει για την πόλη του Μεσολογγίου, μιας και η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» είχε τουλάχιστον στα χαρτιά έδρα το Μεσολόγγι…
Μένει φυσικά να επαληθευτεί η εγκυρότητα του ρεπορτάζ της εφημερίδας…» (εδώ η ανάρτηση).
Το διάστημα που ακολούθησε, προφανώς, καμιά ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε από πλευράς του δήμου Μεσολογγίου και των φορέων της περιοχής, ώστε να ακυρωθεί η πρόθεση του υπουργείου.
 Αντίθετα υπήρξαν δημοσιεύματα καθησυχαστικά που υποστήριζαν, ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Ακαδημίας της Ελευθερίας.
 Επειδή, το νομοσχέδιο που καταργεί την Ακαδημία είναι σε διαβούλευση και επομένως δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή θεωρούμε ότι θα πρέπει έστω και καθυστερημένα να υπάρξει πρωτοβουλία.
 Άλλωστε, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης ήταν αυτός που προεκλογικά το 2010, εγκαινιάζοντας το εκλογικό του κέντρο μιλούσε με «θέρμη» για την Ακαδημία, κατηγορώντας, τον τότε δήμαρχο Γ. Αναγνωστόπουλο ότι «…έβαζε προσκόμματα στη λειτουργία της Ακαδημίας…»
Από τον Απρίλιο έως σήμερα σε ποιες ενέργειες προέβη ο δήμαρχος Μεσολογγίου για το ζήτημα της κατάργησης και στο διάστημα της τρίχρονης  θητείας του τι έχει κάνει για να λειτουργήσει η Ακαδημία της Ελευθερίας; πλην της τοποθέτησης πινακίδας στο παλιό νοσοκομείο;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button