Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Λουτράκι: Μία ακόμη νεκρή καρέτα καρέτα στον Αμβρακικό (φωτο)

Νεκρή χελώνα καρέτα καρέτα εντόπισε κοντά στο Λουτράκι στον Αμβρακικό ο πρόεδρος της Κατούνας Θωμάς Καρφίτσας και ζητάει από τους υπευθύνους της πολιτείας την προστασία της σπανίου είδους.

Η χελώνα τραυματίστηκε θανάσιμα, πιθανόν από διερχόμενο ταχύπλοο σκάφος, είτε έπεσε θύμα ανεγκέφαλων λουόμενων.


Την ευαισθητοποίηση όλων και την λήψη μέτρων για την προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα ζητάει ο κ. Καφρίτσας:

«Πρέπει να τις προστατέψουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, αν τις εντοπίσουμε, είναι καλύτερα να τις αφήσουμε ήσυχες και ανεμπόδιστες να επιτελέσουν το θαυμάσιο έργο της ωοτοκίας τους».

Χελώνα καρέτα καρέτα

Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω της πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι’αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους.

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button